Haberler

Eski İzsu Genel Müdürü Vekilinin "Dolandırıcılık" Davası

Üniversite diplomasının sahte olduğu iddia edilen eski İZSU Genel Müdür Vekili Gültekin Avkıran, ''kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık'' suçundan 1 yıl 11 ay 10 gün hapis cezasına çarptırıldı, 222 bin 200 lira adli para cezasına çevrilen ceza için "hükmün açıklanmasının geri bırakılması" kararı verildi.

Eski İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi (İZSU) Genel Müdür Vekili Gültekin Avkıran, "kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık" suçundan 1 yıl 11 ay 10 gün hapis cezasına çarptırıldı, 222 bin 200 lira adli para cezasına çevrilen cezayla ilgili 5 yıl süre ile hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verildi.

İzmir'de, 2 ile 7 yıl arası hapis cezası istemiyle tutuksuz yargılanan Gültekin Avkıran, karar duruşmasında hakim karşısına çıktı.

Üzerine atılı suçlamaları kabul etmeyen Avkıran, daha önce çalıştığı iş yerine yapılan iş başvurusuyla ilgili evraklar arasında ODTÜ İşletme Fakültesi'nin diploma fotokopisinin yer aldığını belirterek, "Kime ait olduğunu hatırlamıyorum. Sadece merakımdan, çocukça bir hevesle ve art niyetim olmaksızın diploma fotokopisine kendi ismimi yazarak yeniden fotokopi çektim" dedi.

İZSU'ya iş başvurusunda bulunduğunu, 4 yıllık üniversite diploması istenmesi üzerine aklına bu diplomanın geldiğini belirten Avkıran "Ondan sonra hiçbir yerde kullanmadım. Mağdur İZSU Genel Müdürlüğünün zararını karşıladım. Hakkımda etkin pişmanlık hükümlerinin uygulanmasını isterim. Dolandırıcılık kastıyla hareket etmedim. Suçsuzum, beraatimi istiyorum" dedi.

Davaya müdahil olarak katılan İZSU Genel Müdürlüğü ve ODTÜ avukatları, sanığın cezalandırılmasını talep ettiler.

Mahkeme heyeti, sanık hakkında önce 4 yıl 8 ay hapis cezası vererek etkin pişmanlık, iyi hal ve zararın hüküm verilmeden önce karşılanması gerekçeleriyle cezayı 1 yıl 11 ay 10 gün hapse indirdi ve 222 bin 200 lira adli para cezasına çevirdi. Heyet, sanığın bir daha suç işlemeyeceği kanaati oluştuğu gerekçesiyle "5 yıl süreyle hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına" karar verdi.

Mahkeme heyeti ayrıca, "ODTÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü diplomasının fotokopisini, Karşıyaka 3. Noterliği'nden çoğalttığı ve 'zincirleme biçimde resmi belgede sahtecilik suçunu' işlediği yolunda deliller bulunduğu" gerekçesiyle suçun bu yönünün de araştırılması için İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'na yazı yazılmasına karar verdi.

Olay

1993-2012 yılları arasında İZSU Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yapan Avkıran'ın lise diplomasına sahip olduğu halde ODTÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü'ne ait lisans diplomasının fotokopisini ibraz ederek işe girdiği ve kendisine 180 bin lira fazla maaş ödemesi yapıldığı öne sürülmüştü.

Hakkında "kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık" suçundan 2-7 yıl arasında hapis cezası istemiyle dava açılan Avkıran'ın memuriyetine son verilmişti. - İzmir

Kaynak: AA / Güncel

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title