Haberler
BBC

Putin'e karşı savaş açmıştı! Hapishaneden cesedi çıkan Rus muhalif Navalni kimdir?

Güncelleme:

Rus muhalif lider Aleksey Navalni, Putin'in en önemli muhalifleri arasında yer alıyordu. Navalni, yıllarca yolsuzluklara karşı mücadele etti ve Putin'in kurduğu sistemi eleştirdi. Ancak seçimlerde rakip olamadı ve birçok kez hapis cezasına çarptırıldı. Navalni, 2020'de zehirlenerek hastaneye kaldırıldı ve 2022'de 19 yıl daha hapis cezası aldı. Rusya Federal Cezaevi Hizmetleri (FSİN) ise, tutuklu muhalif Navalni'nin cezaevinde hayatını kaybettiğini duyurdu.

Rusya Federal Cezaevi Hizmetleri (FSİN), tutuklu muhalif Aleksey Navalni'nin cezaevinde hayatını kaybettiğini bildirdi. 47 yaşında, üç yıldır tutulduğu cezaevinde yaşamını yitiren Rus muhalif lider Navalni, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in en önemli muhalifleri arasındaydı.

Daha önceden sinir gazıyla zehirlenen ancak hayatta kalan Navalni, 19 yıl hapis cezasını çekmek üzere Moskova'nın 1900 kilometre uzağındaki ücra bir hapishanede tutuluyordu. Rusya'da uzun yıllardır yolsuzluklara karşı mücadele eden ve kamuoyu oluşturmaya çalışan Aleksey Navalni, Putin'in partisini "Sahtekârlar ve hırsızlar" olarak nitelemişti. Navalni, Putin'in yıllar içerisinde kurduğu sistemin "Rusya'nın kanını emdiğini" söylüyor ve ülkenin adeta bir feodal düzenle yönetildiğini savunuyordu.

Rus Muhalif Lider Aleksey Navalni'nin Hayatı ve Siyasi MücadelesiAleksey Navalni

Navalni, yıllar içerisinde Putin'e karşı birçok toplumsal harekete öncülük yapmış bir isimdi. Düzenlediği protesto gösterilerine binlerce kişi katılmıştı. Ancak Navalni hiçbir zaman seçimlerde Putin'in rakibi olamadı. 2018 başkanlık seçimlerinde aday olması engellenmişti. Gerekçe, Rusya'da dolandırıcılık suçundan hüküm giymiş olmasıydı. Navalni, kendisine yöneltilen suçlamaları hiçbir zaman kabul etmedi. Açılan davalar ve verilen cezaları, 'Kremlin'in muhaliflerden intikam alma çabası' olarak niteledi.

SİYASET SAHNESİNDE YÜKSELİŞİ

Navalni'nin Rus siyasi sahnesindeki yükselişi 2008 yılında başlamıştı. Rusya'nın büyük kamu şirketlerinde yaşandığını ifade ettiği yolsuzlukları blogunda kaleme alıyordu. Uyguladığı yöntemlerden birisi, devlete ait büyük petrol şirketlerinde, bankalarda ve diğer kuruluşlarda azınlık hissedarı olup toplantılarda yetkililerin çok da hoşuna gitmeyen kamu finans hesaplarına dair sorular sormaktı.

Rus Muhalif Lider Aleksey Navalni'nin Hayatı ve Siyasi MücadelesiAleksey Navalni

Siyasi mesajlarını topluma ulaştırmak için sosyal medyayı etkin biçimde kullandı. Özellikle genç kitlelerin desteğini çekmek için çalışmalarını yürüttü. Kullandığı dilde kısa ve öz mesajlar vermeye çalıştı, Putin ve çevresindekilere yönelik alaycı bir üslubu benimsedi. Navalni'nin kamu şirketlerine yönelik eleştirileri kısa sürede Putin iktidarına ve Birleşik Rusya Partisi'ne yönelik bir tepkiye evrildi. 2011'deki milletvekili seçimleri öncesinde blog takipçilerine "Birleşik Rusya hariç herhangi bir partiye oy verin" çağrıları yaptı, Birleşik Rusya'yı 'Sahtekârlar ve hırsızlar partisi' olarak tanımladı. Navalni o seçimde kendisi aday olmamıştı. Ama taktığı lakap bir slogana dönüştü.

Birleşik Rusya, 2011 seçimlerini kazansa da oy oranı gerilemişti. Ayrıca oy sayım işlemlerinde usulsüzlük iddiaları da seçim zaferini gölgeliyordu. Başkent Moskova dahil birçok büyük kentte hükümet karşıtı protestolar düzenlendi. 5 Aralık 2011'deki ilk protesto gösterileri sırasında Navalni gözaltına alınmış ve 15 gün boyunca hapiste tutulmuştu. Serbest bırakıldığı gün yeniden gösterilere katıldı ve kalabalıklara hitap ettiği konuşma o güne kadarki en büyük protesto gösterisi haline geldi. Navalni'nin 24 Aralık 2011'de Moskova'da yaptığı konuşmayı 120 bini aşkın kişi dinlemişti.

Rus Muhalif Lider Aleksey Navalni'nin Hayatı ve Siyasi MücadelesiAleksey Navalni, taraftarları tarafından düzenlenen bir mitingde

DOLANDIRICILIK SUÇLAMASIYLA 5 YIL HAPİS

Ardından Başkanlık seçimleri düzenlendi ve Putin ezici bir üstünlükle seçimi kazandı. Hemen ardından ise Navalni hakkında bir dizi yasal süreç başlatıldı. Navalni'nin hukuk diplomasının gerçek olup olmadığı dahi soruşturuluyordu. 2013 yılında Kirov kentinde aleyhinde dolandırıcılık suçlamasıyla açılan davada hüküm giydi ve beş yıl hapis cezasına çarptırıldı. Batılı ülkeler ve Rusya'daki muhalifler bu yargı kararının tamamen siyasi olduğunu savundular.

2015 yılında beklenmedik bir şekilde tahliye edildi. Moskova Belediye Başkanlığı seçimlerinde aday olmuştu. Navalni oyların yüzde 27'sini aldı ancak Putin'in desteklediği Sergey Sobyanin seçimi kazandı. Yine de bu sonuç Navalni için ciddi bir siyasi zafer olarak görüldü. Navalni'nin kısıtlı imkanlarla seçim kampanyasını yürüttüğü, devlet televizyon kanallarında kendisine yer verilmediği hatırlatılıyordu. Navalni, Moskova seçimlerinde de internet ve sosyal medya üzerinden seçmene ulaşmaya çalıştı.

Rus Muhalif Lider Aleksey Navalni'nin Hayatı ve Siyasi MücadelesiAleksey Navalni

Navalni'nin dolandırıcılıktan suçlu bulunduğu mahkeme kararı ise temyizdeydi. Rusya Yüksek Mahkemesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararı üzerine hükmü bozdu. Ancak 2017'de Navalni yine daha suçlu bulundu ve bir kez daha beş yıl hapis cezasına çarptırıldı. Ancak cezası ertelendi. Navalni yaptığı konuşmalarda mahkeme kararını eleştirerek "Amaçları 2018'de başkan adayı olmamı engellemek." demişti.

ZEHİRLENMESİ VE HAPSEDİLMESİ

Navalni'nin kurduğu siyasi hareket, Rusya'da "aşırılık yanlısı" olduğu gerekçesiyle yasaklandı. Navalni 2020 yılının Ağustos ayında Noviçok isimli bir sinir gazıyla zehirlendi. Tedavi için götürüldüğü Berlin'de aylarca hastanede yatan Navalni, 17 Ocak 2021'de Moskova'ya geri döndü. Destekçilerinin gösterilerle karşıladığı Navalni, burada tekrar tutuklandı. 2021'deki hapis cezası, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) gündemine geldi. AİHM, "hayati riski bulunduğu" gerekçesiyle Navalni'nin serbest bırakılması çağrısı yaptı. Ancak Navalni o tarihten itibaren tutuklu olarak yargılandı. 2022'nin Mart ayında yolsuzluk ve mahkemeye hakaret gibi suçlardan hapis cezası aldı. Moskova'nın 250 kilometre uzağındaki Melekhovo'da bir cezaevine nakledildi.

Rus Muhalif Lider Aleksey Navalni'nin Hayatı ve Siyasi MücadelesiTedavi için götürüldüğü Berlin'de aylarca hastanede yatan Navalni'nin 17 Ocak 2021'de Moskova'ya geri dönüşü

Halihazırda şartlı tahliye ihlali, dolandırıcılık ve mahkemeye saygısızlık suçlarından dokuz yıllık hapis cezası devam eden Navalni'ye 2023 Ağustos'unda "aşırılık yanlısı örgüt kurmak, finanse etmek ve eylemde bulunmak" suçlamasıyla 19 yıl daha hapis cezası verildi. Navalni ise suçlamaları reddetti. Navalni, karardan önce sosyal medyada paylaştığı bir mesajda, diğer muhalifleri korkutmak için tasarlanan "Stalin" tarzı bir hapis cezasına çarptırılacağını düşündüğünü söyledi. Navalni'nin geçmişte yaptığı yabancı düşmanı yorumlar ise kendisine yönelik eleştirilerin başında geliyordu.

Rus Muhalif Lider Aleksey Navalni'nin Hayatı ve Siyasi MücadelesiAleksey Navalni'nin hapishanedeki görüntüleri

2007 tarihli bir videoda, etnik çatışmaları "diş çürüğüne" benzetmiş, göçmenleri ise "hamam böcekleri" olarak nitelemişti. 2014 yılında Rusya Kırım'ı ilhak ettikten sonra Navalni'nin tavrı bazı çevrelerde tepki çekmişti. Navalni, Kırım'ın ilhakının uluslararası hukuka aykırı olmasına rağmen artık bu bölgenin Rusya'nın bir parçası olduğunu ifade ediyordu. Ekho Moskvy radyo kanalına röportaj veren Navalni, "Kırım artık bizim." diyordu.

BBC

Rusya Dünya Güncel Haberler

500

Yorumlar (2)

Ebu Huzeyfe:

Putin doğru olanı yaptı ! Batıya hizmet edenin sonu bu olmalı

7
14
yanıtYanıtla
Aslan:

Adamın üç çocuğu vardı!Üstünde mal varlığı yok!Yıllardır hapislerde çürüdü!Mücadelesi putin ve çevresinin ülkeyi yiyip bitirmelerine karşıydı.Amerikanın adamı olsaydı çoktan kaçırmışlardı.Hemen amerikan yaftası yapıltırmayın.

yanıt9
yanıt2
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title