Haberler

Tarihçi İlber Ortaylı'dan ortalığı karıştıracak Ayasofya çıkışı: Namaz kılmak için gudubet bir bina

Güncelleme:

Ünlü tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, katıldığı Youtube programında Ayasofya Camii ile ilgili ortalığı karıştıracak açıklamalarda bulundu. Ortaylı, "Namaz kılmak için gudubet bir bina. Burasının yıllık kapasitesi 20-30 bin kişidir. Buraya 3 milyon kişi girmez. Ayasofya'yı herkes bilecek diye bir şey var mı?" ifadelerini kullandı.

Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, katıldığı bir programda Ayasofya Camii ile ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Ortaylı, "Namaz kılmak için gudubet bir bina. Burasının yıllık kapasitesi 20-30 bin kişidir. Buraya 3 milyon kişi girmez. Ayasofya'yı herkes bilecek diye bir şey var mı?" dedi.

ORTAYLI'DAN "AYASOFYA" ÇIKIŞI

Ünlü tarihçi İlber Ortaylı, katıldığı Youtube programında Ayasofya Camii ile ilgili tartışmaya yaratacak açıklamalarda bulundu. Ayasofya'nın yıllık kapasitesinin 20-30 bin olduğunu belirten Ortaylı, tarihi yapının namaz kılmak için uygun olmadığını kaydetti.

Tarihçi İlber Ortaylı'dan ortalığı karıştıracak Ayasofya çıkışı: Namaz kılmak için gudubet bir binaProf. Dr. İlber Ortaylı

"NAMAZ KILMAK İÇİN GUDUBET BİR BİNA"

Ortaylı şunları söyledi: "Ayasofya'da tuvaletler yapalım', Allah cezanı versin senin. Buraya adam girmez, buraya 3 milyon ibadet, 3 milyon turist girmez kardeşim girmez. Sultanahmet'te namaz kılınır, Ayasofya'da kılınır mı? Gudubet bir bina namaz kılmak için. Hiçbir ciddi Müslüman yatıp kalkıp secde edip rükuya varıp 5 vakit namaz kılan adam orada kılmaz, adamın ruhunu karartıyor o yapı."

"AYASOFYA'YI HERKES BİLECEK DİYE BİR ŞEY VAR MI?"

"Açarsın Blue Mosque, gök önünde şey önünde. Burası sana göre değil, kapatılır. Buranın yıllık kapasitesi 20-30 bin kişidir. Devlet reisleri, ruhaniler, talebeler, bunları etüt eden. Ne işi var ya? Ayasofya'yı herkes bilecek diye bir şey var mı? Kabe'nin içine herkes giriyor mu bütün Müslümanlar? Etrafında dönüyor."

Kaynak: Haberler.com / Kültür Sanat

Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi İlber Ortaylı YouTube Yaşam Kültür Sanat Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

En az atama yapılacak branşlar! Öğretmen atamalarında en az hangi branşlar atanacak? Temmuz'da asgari ücrete zam var mı? 2024 Temmuz ayında asgari ücrete zam gelecek mi, artacak mı? 8 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 8 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Aziz Yıldırım aday mı? Fenerbahçe başkanlığına Aziz Yıldırım aday olacak mı? 8 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 8 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 8 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 8 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 8 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı! Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 8 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 8 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 8 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 8 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 8 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 8 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 8 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500

Yorumlar (88)

Halil Kurdal:

Adam çok doğru söylemiş kilise orası Siyaset için malzeme yapıyor başka da bir şey değil

973
165
yanıtYanıtla
Alkurt:

Nur icinde yatsin Sevgili Ata,miz ne güzel Müze olarak uluslararasi insanlara ziyaret kapisini acmisti, ve BU gelen turistler bütcemize katkida bulunuyordu, SANKI etrafta hic cami mi yoktu, hem paradan hem Touristen olduk..Yazik

yanıt81
yanıt215
Mustafa Yaşar:

Orası kılınç hakkıdır. Orayı kim aldı ise onun fikrine bakarım. Hak onundur. Ama biz Hristiyan nız, burada ibadet edeceğiz diyorsanız başka. Biz dinlere saygılıyız. Üst katı hristiyanların kullanımına o yüzden açıldı.

yanıt167
yanıt58
Mustafa Yörükoglu:

Fatih cami yapmasa da kilise olarak bıraksaydı.Hep Fatih Sultan Mehmet İn hatası bu(!)

yanıt19
yanıt102
Fatih Öztürk:

1453 den beri camidir.İstanbul işgal olursa “Allah göstermesin” ozaman ya müze olur yada kilise.Pirincin içindeki beyaz taşlara dikkat..

yanıt24
yanıt12
Fullbrightsız Tarih:

Ayasofya Kabe gibi yapılış amacından çıkmışdı O zamanki sayın Justinyan yönetimi bugünkü ehlisünnetten farksızdır Fatihin burayı çevirip diğer yerleri çevirmemesi bunu doğruluyor.Aslına dönmüştür ayasofya diğer konuda ilk saldıran bizanstır

yanıt8
yanıt1
Muhammed Dursun:

Şimdi bu millet namaz kılmaya yer bulamadı da mı güzelim tarihi yapı müze camiye dönüştürüldü?

890
125
yanıtYanıtla
aristoteles:

Başka bir inanışın mabedine cöküp namaz kılmak kadar sacma birşey yoktur namazı bile kabul olmaz insanın

yanıt0
yanıt0
dersu uzala:

mesele namaz mı ki fatih sultan mehmet ayasofyayı cami yaptı ?..iyi düşün ? constantinapolis çağların şehrini fethetmek ne demek ..iyi düşün ? batı dünyasının hala hayali bu şehre sahip olmak ve hiç durmayacaklar

yanıt57
yanıt6
Timur:

Kiliseden bozma, hristiyanlığa dair şirk içeren tasvirlerle dolu (perdeler arkasında), kasvetli bir yapı. Namazın amacı nedir? Allah'a kulluk. Peygamberimiz Kabe, Mescidi Aksa ve Mescidi Nebevi dışında bir cami için namaz kılmaya önem göstermememiz gerektiğini de hadislerde söylemiş. İlber Hoca haklı.

642
223
yanıtYanıtla
Tüm 88 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title