Haberler

Dünya Gözünden Osmanlı ve Türk Tarihine Bakış

Güncelleme:

Osmanlı ve Türkiye çalışmalarıyla tanınan, ünlü Amerikalı Tarihçi Prof. Dr. Carter V. Findley 30 Nisan'da İstanbul Aydın Üniversitesine geliyor.

Osmanlı ve Türkiye çalışmalarıyla tanınan, ünlü Amerikalı Tarihçi Prof. Dr. Carter V. Findley 30 Nisan'da İstanbul Aydın Üniversitesi'ne geliyor.

'Modern Türkiye Tarihi' ve 'Dünya Tarihinde Türkler' isimli kitapların yazarı Amerikalı Tarihçi Prof. Dr. Carter V. Findley 30 Nisan Çarşamba günü İstanbul Aydın Üniversitesi Türkiye Araştırmaları Merkezi'nin konuğu olacak. Türkiye Bilimler Akademisi Onur Üyesi ve Ohio Devlet Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Carter V. Findley, Türkiye'nin toplumsal yapısı ile ilgili hem geçmişe hem gündeme dair değerlendirmelerde bulunacak. Florya Yerleşkesi'nde gerçekleşecek konferans saat 14.00'te başlayacak.

Osmanlı Tarihi hakkındaki araştırmalarıyla tanınan ABD'li bir akademisyen Findley, doktorasını 1969 yılında Harvard Üniversitesi'nde Stanford Shaw'ın yanında tamamladı. 1972 yılından beri Ohio Devlet Üniversitesi'nde öğretim üyesi olan Carter V. Findley 1987 yılında profesör unvanını aldı. Türkiye'de ve Fransa'da misafir öğretim üyesi olarak bulunan Findley'in son kitabı Modern Türkiye Tarihi: İslam, Milliyetçilik ve Modernlik, 2009 yılında Yale Üniversitesi tarafından yayımlandı. 2010 yılında, Ohio Tarih Akademisi Yayın Ödülü'nü ve Milliyetçilik Çalışmaları Derneği tarafından verilen 2010 Joseph Rotschild Ödülü'nü kazandı.

İyi derecede Türkçe bilen Findley kitabında büyük ölçüde orijinal kaynaklara dayanarak yeni okumalar yapıyor ve yeni paradigmalar ortaya atıyor. Son dönem tarihini şekillendiren iki ana akımı Radikal (Laikçi) ve Muhafazakar olarak tanımlayan Findley, bunlar arasındaki diyalektik ilişkiyi, pozisyon değişikliklerini ve modernleşme mücadelesini ele alıyor. Namık Kemal'den Orhan Pamuk'a, Ahmet Hamdi Tanpınar'dan Adalet Ağaoğlu'na Türk yazarların eserlerinden yararlanıyor. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

İstanbul Aydın Üniversitesi Türkiye Ohio Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title