Haberler

VAR kayıtları açıklandı ama tartışmalar bitmez

Osman Okan

Osman Okan

Gazeteci Yazar / Haberler.com
21.02.2024 12:27

Dünya futbolunda olduğu kadar Türk futbolunda da gündem maddelerinden biri olma özelliğini kaybetmeden sürdüren VAR (Video Assistant Referee) kayıtları TFF (Türkiye Futbol Federasyonu)tarafından daha önceden belirtildiği üzere 26. Hafta maçlarının bitiminden bir gün sonra bu akşam saat 20.00'de açıklandı.

VAR Kayıtları açıklanmasına açıklandı ama bu tartışma alevlenerek daha da büyür. "Türkiye Futbol Federasyonu milyonlarca futbolseverin aklıyla dalgamı geçiyor" diye düşünür oldum. Çünkü açıklanacağı söylenen VAR kayıtları danışıklı dövüş gibi. VAR Hakemi ile maçın hakemi konuşuyorlar, maçın hakeminden pozisyonu monitörde izlemesi isteniyor, gidiyor izliyor ve kararını veriyor.

Buraya kadar tamam, öğreniyoruz ki VAR hakemi maçın hakemi ile konuşuyor, pozisyonda gördüklerini anlatıyor ve monitörde izlemesini öneriyor. Ya tam tersi oluyorsa, VAR hakemi ile maçın hakemi konuşuyor ama anlaşamıyorlarsa ne olacak? İşte onu bize açıklamıyorlar…

Türkiye Futbol Federasyonu çözüm odaklı değil günü kurtarma odaklı bir gündem oluşturmuş. Allah aşkına söyleyin, VAR hakeminin maçın hakemini monitöre davet edip pozisyonu izletmesini mi merak ediyorsunuz, yoksa tartışmalı bir pozisyonda VAR hakemi ile maçın hakeminin konuşmasını mı? Bildiğimiz üzere hakemlerin her konuşması VAR monitörüne gitmekle sonuçlanmıyor.

VAR Hakemi çağırmış ve maçın hakemi VAR monitörüne gelip izlemiş ve kararını vermiş. Bunu açıklamak sorunları ortadan kaldırmıyor ki. Bunu açıklıyorsanız biraz daha cesur olun ve VAR hakemi ile maçın hakeminin konuştuğu ama havada kalan pozisyonları da açıklayın.

Türkiye Futbol Federasyonu daha cesur olmalı dedim. Asıl açıklanması gereken VAR kayıtları futbol severlerinde çok iyi bildiği gibi bunlar değil. Asıl açıklanması gerekenler, tartışmalı pozisyonda VAR hakemi maçın hakemini uyarıyor mu? Uyarıyorsa aralarında nasıl bir konuşma geçiyor? Pozisyonu monitörde izlemesi için çağırıyor mu? Maçın hakemi uyarıya nasıl cevap veriyor?

İşte asıl açıklanması gereken VAR kayıtları bunlar ama Türkiye Futbol Federasyonu "ne şiş yansın ne kebap" misali kaçak güreşerek Türk futbolunun önünde duvar gibi duruyor. Benim şu dediklerimi onlar bilmiyor mu? Tabii ki biliyorlar ama kesin çözüm yerine yine işi idare etmeye, sulandırmaya çalışıyorlar gibi geliyor bana.

Yakında bir maçta hakem gözünün önündeki pozisyonu görmez veya görmezden gelirse, VAR hakemi de görmez veya görmezden gelir ve çağırmazsa ne olacak? Hadi diyelim ki maçın hakemi pozisyonu görmezden geldi ama VAR hakemi ördü ve çağırdı fakat maçın hakemi izlemeye gitmedi. Bu olup bitenleri bizler futbol severler nasıl öğreneceğiz?

Bugün itibariyle açıklanan VAR kayıtları hangi konuda çözüm üretecek, hangi konuya açıklık getirecek açıkçası bende merak ediyorum.

title