Haberler

Ceyda Terlemez Yazıları

Ceyda Terlemez

Ceyda Terlemez

Klinik Psikolog

Yazarın Tüm Yazıları

Depremin bireyler üzerindeki etkileri

Depremin bireyler üzerindeki etkileri

Birçok doğal afet gibi depremde bireylerin psikolojisinde büyük rol oynamaktadır. Bireylerde travmalara neden olmaktadır ancak her birey kendine özgü..
10.04.2023
Okula uyum süreci

Okula uyum süreci

Okul döneminin yeni başladığı zamanlarda hem çocuklar hemde aileler için heyecanlı bir süreç başlamaktadır. Özellikle okula yeni başlayan çocuklar..
23.09.2022
Uyku esnasında neden sıçrarız?

Uyku esnasında neden sıçrarız?

Uykuda sıçrama diğer adı da parasomni olarak bilinmektedir. Uykuda sıçrama uyku durumuna geçtiğimiz sürede beynimizin bedenimize ani ve kısa süreli..
26.08.2022
Evlilikte kişisel sınır koyma

Evlilikte kişisel sınır koyma

Evlilik; iki farklı bireyin hayatlarının birleştirmesi olarak tanımlayabiliriz. Ancak evlenildiği zaman bireyler karşılıklı olarak birbirlerinin..
19.08.2022
Kendimizi kıyaslamamak için neler yapabiliriz?

Kendimizi kıyaslamamak için neler..

Günlük hayatınızda yaklaşık olarak her birey kendisini, aile yaşantısını, işini yani kısaca olarak hayatını başka bireylerle kıyaslamaktadır. Böyle..
29.07.2022
Tükenmişlik sendromu

Tükenmişlik sendromu

Her bireyin farklı şekillerde stres kaynakları mevcuttur. Yaşadıkları stres düzeyinde hiçbir şekilde azalma olmadığı noktada ve aynı duruma sürekli..
03.06.2022
Duygusal bağımlılık

Duygusal bağımlılık

Duygusal bağımlılık, hayatınızda olumsuz olarak devam eden problemler ile baş edebilmek için sürekli hissettiğiniz duygulara sığınmanızdır. Yani..
17.04.2022
Aldatılma

Aldatılma

İkili ilişkilerde çiftlerden herhangi birinin üçüncü bir şahısla cinsel veya duygusal açıdan ilişki yaşaması aldatma olarak sayılmaktadır. Erkekler..
07.04.2022
Evlilik sürecindeki stres

Evlilik sürecindeki stres

Evlilik; farklı yaşam tarzları, farklı öğrenimler, hayat tarzları, farklı zevkleri olan bireylerin hayatlarını birleştirmesidir. Evlilik sadece iki..
24.03.2022
Yalnız kalmak istemenin faydaları

Yalnız kalmak istemenin faydaları

Birçok insan sosyalleşmeyi sevdiği gibi birçok insan da yalnız zaman geçirmekten hoşlanmaktadır. Ama yalnız kalmayı seven insanlar arkadaş ortamından..
17.03.2022
Psikolojik şiddet

Psikolojik şiddet

Şiddet; bireylere karşı güç ve baskı göstererek kendilerinde ruhsal ve bedensel olarak zarar görmesinin tümüne denmektedir. Şiddeti sadece fiziksel..
11.03.2022
Eros hastalığı (erotomani)

Eros hastalığı (erotomani)

Birey, kendisinden yüksek statüde ya da ulaşılması zor biriyle ilişki yaşadığı düşüncesi halinde olması durumuna eros hastalığı diyebiliriz...
04.02.2022
İntihar psikolojisi

İntihar psikolojisi

İntihar düşüncesine sahip olan bireylerin yaşantılarında bir problem mevcuttur. Ancak sadece çevresel problemlerden dolayı bu düşünceye sahip..
07.01.2022
Sağlıklı uyku için neler yapılmalı?

Sağlıklı uyku için neler yapılmalı?

• Uyumadan önce saat 21.00'den sonra kahve, çay gibi uyarıcılardan tüketmemelisiniz. • Yatmadan önce yemek yememelisiniz. • Yatarken telefon veya..
24.12.2021
Neden yalan söylemeyi tercih ederiz?

Neden yalan söylemeyi tercih ederiz?

Yalan söylemek herkesin bir kaçış noktası durumudur. Herkes yalan söylemeye meyillidir. Ancak yalan söylemenin altında yatan gerekçeler farklılık..
17.12.2021
Çocuk ve şiddet

Çocuk ve şiddet

Ebeveynlerinden şiddet gören çocuklarda aynı şekilde yaşıtlarına ya da gücünün yetebildiği bireylere şiddet uygulayabiliyor. Sadece yaşıtlarına..
03.12.2021
Zaman yönetimi

Zaman yönetimi

Hayatımızın her noktasında başarılı olabilmek adına zamanın kıymetini bilmelisiniz. Ve bunun yanında zamanı verimli kullanabilmek adına planlar..
25.11.2021
Panik atak

Panik atak

Panik bozukluk ya da panik atak kişinin bir anda sıkıntısı yok iken oluşan problemler ile baş gösterebilir. Mesela baş dönmesi, nefes darlığı ya da..
19.11.2021
Yükseklik korkusu

Yükseklik korkusu

Birçok insanın yükseklik korkusu yani akrofobisi mevcuttur. Peki akrofobi nedir? Yüksek olan yerlerden aşırı korkma halidir. Bu korkuyı yaşayan..
05.11.2021
Ayrılıkla kadınların ve erkeklerin başa çıkma şekilleri

Ayrılıkla kadınların ve erkeklerin başa çıkma..

Ayrılıklarda, sevgili olmak ya da evlenmek kadar doğal bir durumdur. Ancak ayrılığı kadınlar ve erkekler farklı şekillerde yaşayabilirler...
28.10.2021
1 2 3 4
title