Haberler

Akıncı İHA, Reisi'nin düşen helikopterini nasıl buldu? İşte saat saat kritik sürecin ayrıntıları!

Güncelleme:

Pazar günü İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve beraberindekilerin helikopterinin düşmesi üzerine Türkiye'den talep edilen yardım sonrası Akıncı İHA, saat 23.30'da havalanarak kaza bölgesine ulaştı. Düşen helikopterle görsel temas sağlandığında saat 02.36'ydı. İşte görevini başarıyla tamamlayarak saat 06.45'te Türkiye'ye dönen Akıncı İHA'nın düşen helikopteri bulduğu kritik sürecin ayrıntıları.

İran Cumhurbaşkanı Reisi ve İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan ile birlikte bulunanları taşıyan helikopter Doğu Azerbaycan'da şiddetli rüzgar ve sis nedeniyle pazar akşamı düştü. Kaza sonrası İran'ın talebi üzerine Türkiye, Akıncı İHA'yı uçağın yerinin tespiti için bölgeye gönderdi. Akıncı İHA, havalandıktan yaklaşık 3 saat sonra düşen helikopterle görsel temas sağlayarak elde ettiği koordinat bilgilerini İran'la paylaştı ve helikopter enkazına ulaşılmasını sağladı.

İRAN YARDIM İSTEDİ

İran'ın, Türkiye'den arama-kurtarma yardımı istemesi üzerine Akıncı İHA, Cumhurbaşkanlığından onay alınmasının ardından saat 23.30'da Batman'dan havalanarak saat 00.45'te kaza bölgesine ulaştı. Saat 02.36'da kaza kırıma uğrayan helikopterle görsel temas sağlandı ve başarıyla görevini tamamlayan Akıncı İHA saat 06.45'te Türkiye hava sahasına döndü.

Akıncı İHA, Reisi'nin düşen helikopterini nasıl buldu? İşte saat saat kritik sürecin ayrıntıları!

SAAT 20.00'DE VAN'A HAREKET ETTİ

Güvenlik kaynaklarından edinilen bilgiye göre, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan'nın da bulunduğu helikopterin düştüğü bilgisinin alınmasının ardından Dışişleri Bakanlığı tarafından 19 Mayıs 2024 saat 20.00'de İran'ın gece görüşlü arama/kurtarma helikopter yardım talebi Milli Savunma Bakanlığına bildirildi. Bunun üzerine Coguar tipi helikopter, derhal Diyarbakır'dan Van'a hareket etti.

22.20'DE CUMHURBAŞKANLIĞINDAN ONAY ALINDI

İran'ın helikopter talebine yönelik hazırlıklar devam ederken, bir yandan da Milli Savunma Bakanlığı tarafından saat 22.20'de yurt dışında İHA kullanılması için Cumhurbaşkanlığından onay alındı.

BAKANLIK FAALİYET DURUMUNU İRAN'A İLETTİ

Kötü hava şartları nedeniyle helikopterin uçuş gerçekleştirememe ihtimali göz önüne alınarak, gece ve kötü hava şartlarında tespit ve görüş yetenekleri üst seviyede olan Akıncı İHA ile arama ve tespit yapılabileceği, talep edilmesi halinde hemen faaliyete başlanabileceği Dışişleri Bakanlığı üzerinden İran tarafına iletildi.

23.30'DA HAVALANDI

İran makamlarının Akıncı İHA teklifini kabul etmesi üzerine silahsız Akıncı İHA, saat 23.30'da Batman'dan havalanarak saat 00.45'te kaza bölgesine ulaştı ve çalışmalara başladı.

Akıncı İHA, Reisi'nin düşen helikopterini nasıl buldu? İşte saat saat kritik sürecin ayrıntıları!

02.36'DA HELİKOPTER GÖRÜLDÜ

Kaza kırım bölgesinde yapılan keşif gözetleme esnasında elde edilen bilgiler, İran makamlarıyla anlık paylaşıldı. Saat 02.36'da kaza kırıma uğrayan helikopterle görsel temas sağlanarak enkazın koordinatları İran makamlarına ulaştırıldı.

06.45'TE TÜRKİYE'YE DÖNDÜ

Süreç içinde tüm devlet kurumları ve İran makamları ile ataşelikler üzerinden sürekli koordinasyon sağlandı. Başarıyla görevini tamamlayan Akıncı İHA ise saat 06.45'te Türkiye hava sahasına döndü.

Akıncı İHA, Reisi'nin düşen helikopterini nasıl buldu? İşte saat saat kritik sürecin ayrıntıları!

Kaynak: AA / Güncel

İbrahim Reisi Helikopter Türkiye İran Savunma Havacılık Acil Durum Uluslararası İlişkiler Dünya Güncel Haberler

Haziran enflasyonu hariç memur ve emeklinin zam oranı belli oldu

Haziran enflasyonu hariç memur ve emeklinin zam oranı belli oldu

Gözaltına alınan Hakkari Belediye Başkanı Mehmet Akış görevden alındı

Gözaltına alınan Hakkari Belediye Başkanı Mehmet Akış görevden alındı

Enflasyon mayıs ayında yüzde 3,37 arttı, yıllık bazda yüzde 75,45 oldu

Enflasyon mayıs ayında yüzde 3,37 arttı, yıllık bazda yüzde 75,45 oldu

Bakmadan Geçme

BİM AKTÜEL KATALOĞU 3-6 HAZİRAN YAYINLANDI | BİM bu hafta katalog ürünleri neler? BİM'e gelecek ürünler ve BİM fiyat listesi! Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne demek? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli öğretim programı nedir? Hakkari Belediye Başkanı Akış'ın yerine kim atandı? Hakkari Belediye Başkanı kim? ALİ ÇELİK KİMDİR? Hakkari Valisi Ali Çelik kimdir, kaç yaşında, yeni görevi ne? Kira zam sınırı ne zaman kalkacak? Yüzde 25 kira zam sınırı kalktı mı? Temmuz'da kiraya ne kadar zam yapılabilir? İL DIŞI BAŞVURU EKRANI! Öğretmen il dışı atama başvuruları başladı mı, başvuru ekranı ne zaman açılacak? Et fiyatları neden düştü? 1 kilo et kaç TL 2024? Inditex indirimi ne zaman 2024? Inditex Haziran ayı indirimleri ne zaman başlayacak? Hangi markalara indirime girecek? HAZİRAN AYI KİRA ARTIŞ ORANI YÜZDE KAÇ OLDU? 2024 Haziran kira artışı ve kira zammı ne kadar olur? Hakkari Belediye Başkanı kimdir? Hakkari Belediye Başkanı neden gözaltına alındı, olay ne? Mayıs ayı enflasyon oranı ne? Mayıs ayında enflasyon yüzde kaç arttı? MAYIS AYI ENFLASYON RAKAMLARI AÇIKLANDI! Beş aylık enflasyon farkı ne kadar oldu? Memur ve memur emeklisi ne kadar zam alacak? TÜİK MAYIS ENFLASYON ORANI AÇIKLANDI! 2024 Mayıs ayı enflasyon ne kadar, yüzde kaç oldu? 2024 YKS SINAVA GİRİŞ BELGESİ SORGULAMA! YKS ne zaman, saat kaçta? Kurban Bayramı'nın 1 günü hava nasıl olacak? İstanbul'da Kurban Bayramı'nda hava nasıl olacak?
Fikirtepe'de lise bahçesinde rezalet! İlişkiye girerken kameraya yakalandılar

Fikirtepe'de lise bahçesinde rezalet! İlişkiye girerken kameraya yakalandılar

500

Yorumlar (28)

Booos null:

Türkiyem ne ülkemle bir kez daha gurur duyuyorum Allah razı olsun İHA ve siyaları yapımında emekleri geçen herkesten Allah razı olsun

256
4
yanıtYanıtla
Özcan Özcan:

yandaş ve sözde gazetecinin seveceği ve onaylayacağı bir yorum.

yanıt10
yanıt204
VATANDAŞ:

Özcan dislike lar atan her kişi sana küfür mü ediyor hiç düşündün mü... Ben düşünüyorumda

yanıt59
yanıt1
Gökhan Eker:

fransız dronu buldu enkazı. etrafındaki canlıları da görüntüledi. Yani zaten bulmasaydı da 10 dakika sonra yaya unsurlar bulacaktı.

yanıt3
yanıt66
Özcan Özcan:

Benim gururum özel şirket olan baykarın sihaları-ihaları değil devletimin öz malı ve sınıfının en iyisi olan aksungur sihalarım,ihalarımdır.

22
130
yanıtYanıtla
cedeo oz:

Baykar da bizim TAİ de. Üreten Baykar da olsa TAI de olsa TSK hizmetine girdikleri an itibariyle devletin öz malıdır. Bunları bilmiyorsanız öğrenmenizi tavsiye ediyorum, biliyorsanız da Fuzuli diyorum...

yanıt123
yanıt1
Özcan Özcan:

kardeş senin beynin de bir sorun var galiba tomografisini çektir bence.Baykar firmasının geliri sahiplerine ait.Aksungurun geliri direk kamuya ait.

yanıt9
yanıt126
Blackened:

Özcan ister kamu olsun ister özel, bu ülkenin menfaati için kim bir tuğla koyuyorsa gurur duyarız. Baykar bu yılın vergi rekortmeni, koçlar,sabancilar, limak-cengizler, ulkerler falan değil hani bil isterim...

yanıt83
yanıt0
Özcan Özcan:

vergi rekortmeni olması normal çünkü devletin firmalarını arka plana atıyorlar varsa yoksa damat niye rekabet yok arkadaş?aksungur kat ve kat daha kaliteli.

yanıt3
yanıt72
Levent Şahin:

ne günlere geldik çok şükür teknoloji böyle bişey yardım eden el olduk

103
0
yanıtYanıtla
Tüm 28 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title