Haberler

Ceyda Terlemez Yazıları

Ceyda Terlemez

Ceyda Terlemez

Klinik Psikolog

Yazarın Tüm Yazıları

Çocuklarda mastürbasyon

Çocuklarda mastürbasyon

Mastürbasyon, çocuğun cinsel organı ile oynama durumudur. Genel itibariyle çocuklarda mastürbasyon 2 ile 6 yaş arasında ortaya çıkmaktadır. Yaşanılan..
08.10.2021
Mevsimsel depresyon

Mevsimsel depresyon

Depresyon; duyguları, düşünceleri, vücudu olumsuz olarak etkileyen bir hastalıktır. İştah ve uyku problemleri ve sağlıklı olarak düşünmede olumsuz..
24.09.2021
Yas süreci

Yas süreci

Birey sevdiği kişiyi kaybetmesi ya da onları bırakması insanlar için oldukça çok zor bir durumdur. Her birey yaşanılan vefat sonrası farklı tepkiler..
10.09.2021
Kaygıyı yönetmek için ipuçları

Kaygıyı yönetmek için ipuçları

Kaygı yaşayan biriyseniz; gününüzün bir bölümünü fiziksel belirtilerin geçmesi için çabalıyor olabilir veya korku duyarak etrafınızdan saklamaya..
03.09.2021
Doğru eş seçimi

Doğru eş seçimi

Günümüzde bireyler gerçeğe uygunluğu olmayan şekillerde evliliğe adım atıyorlar. Birey, evlilik kararında karşısındaki kişinin karakterine, yaşam..
20.08.2021
'Yakmadan duramıyorum' diyenlerdenseniz piromani hastalığınız olabilir

'Yakmadan duramıyorum' diyenlerdenseniz..

Piromani; dürtüleri sonucunda yangın çıkarma eylemidir. Yangın çıkarmaktan inanılmaz şekilde haz duyarlar ve bu eylemden hiçbir maddi kazanç elde..
13.08.2021
Doğal afetlerden çocuklar nasıl etkilenir?

Doğal afetlerden çocuklar nasıl etkilenir?

Doğal afetler; çocuklar ve yetişkin bireyler üzerinde travmalara neden olmaktadır. Yaşanan doğal afetler çocukların güvenlik ve normallik duyularının..
06.08.2021
Doğum sırası kişilik özelliklerini etkiler mi?

Doğum sırası kişilik özelliklerini etkiler..

Ailedeki çocukların doğum tarihlerine göre büyük çocuk, ortanca çocuk ve küçük çocuk olmak üzere doğum sırasını ifade etmektedir. Çocukların doğum..
16.07.2021
Duyguların davranışlara etkisi

Duyguların davranışlara etkisi

Duygular, davranış şekillerini etkiler ve şekillenmesini destekler. Bir davranışın anlaşılması için buna neden olan duyguların bilinmesi ile büyük..
09.07.2021
Cinsel istismara karşı susma

Cinsel istismara karşı susma

Gündemde konu olan cinsel istismar bireyin kendi isteği dışında cinsel eyleme tecavüz ya da taciz olarak bu duruma maruz kalmasıdır. Cinsel taciz;..
29.06.2021
Baba ve çocuk

Baba ve çocuk

Geçmişten günümüze kadar 'baba' kelimesine her zaman en güçlü erkek otorite anlamı yüklenmiştir. Babalarımızdan hep korkmamız ve saygı duymamız..
18.06.2021
Madde bağımlılığında ailenin rolü

Madde bağımlılığında ailenin rolü

Günümüzde ciddi bir problem teşkil eden madde bağımlılığından korunma konusunda aile faktörü oldukça önemlidir. Birey, kendini ve sosyal çevresini..
11.06.2021
Çocuklarda tuvalet eğitimi

Çocuklarda tuvalet eğitimi

Tuvalet eğitimi, çocuğun okula başlamadan önceki döneminin bir parçasıdır. Aile bireyleri çocuklarının tuvalet eğitimini hızlı şekilde kazanmasını..
04.06.2021
Sınav kaygısı ve öneriler

Sınav kaygısı ve öneriler

Sınav kaygısı; öğrenilmiş olan bilginin sınav esnasında etkili bir şekilde kullanılmasına engel olan ve bu yüzden başarının düşüşüne sebep olan yoğun..
28.05.2021
Öfke ve başetme yöntemleri

Öfke ve başetme yöntemleri

Öfke, en basit şekilde sinirlilik ve kızgınlık durumundan başlayıp daha yoğun bir şekilde gösterilen sağlıklı ve doğal bir duygudur. Normal olarak..
21.05.2021
Lohusa (postpartum) depresyonu

Lohusa (postpartum) depresyonu

Lohusa dönemi doğum olduktan sonra hemen başlayan 6 hafta takribi 40 gün süren bir dönemdir. Bu süreçte annenin gebelik sürecinde ortaya çıkan..
07.05.2021
Dijital çağda ebeveyn olmak

Dijital çağda ebeveyn olmak

Ebeveyn, çocuğunu biyolojik büyütmenin yanında duygularını içeren davranışlar, sosyal ve eğitim gelişiminden yükümlü olan anne, baba veyahut başka..
29.04.2021
Kardeş ilişkilerinde ebeveyn tutumlarının önemi

Kardeş ilişkilerinde ebeveyn tutumlarının..

Ebeveynler her zaman ikinci çocuğu yaparken acaba 'kardeş ilişkileri nasıl olacak, iyi anlaşabilirler mi?' gibi akıllarında sorular vardır. Yaş..
15.04.2021
Mutlu çocuk yetiştirmek için

Mutlu çocuk yetiştirmek için

-Çocuğunuza kararlı şekilde davranmalısınız. Çocuğunuz bir şey istediği vakit anne ve babanın aynı kararda olması çok önemlidir. Bunun yanında bir..
09.04.2021
Özgüven eksikliği

Özgüven eksikliği

Özgüven; bireyin kendi hakkında yeteneklerini bilmesi ve bunun haricinde olumlu ya da olumsuz şekilde gerçekçi bir yapıya sahip olmasıdır. Özgüven..
02.04.2021
1 2 3 4
title