Haberler

Gümüşhane'de 650 Üniversite Öğrencisi Girişimcilik Sertifikası Aldı

Gümüşhane Üniversitesi’nin KOSGEB işbirliği ile gerçekleştirdiği Girişimcilik eğitiminde başarılı olan 650 öğrenciye sertifikaları düzenlenen törenle verildi.

Gümüşhane Üniversitesi'nin KOSGEB işbirliği ile gerçekleştirdiği Girişimcilik eğitiminde başarılı olan 650 öğrenciye sertifikaları düzenlenen törenle verildi.

Mühendislik Fakültesi Çok Amaçlı Salonda düzenlenen temsili törende 62 öğrenci sertifikasını alırken, törene Vali Dr. Yusuf Mayda, Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. İhsan Günaydın, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Başkan Yardımcısı Hüseyin Tüysüz, Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Akçay, KOSGEB Gümüşhane yetkilileri, üniversite yöneticileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Törende konuşan Vali Dr. Yusuf Mayda, artık bilgi ve teknoloji çağında yaşadığımızı belirterek, daha önceden en büyük sermeyenin beşeri sermaye, insan zihni dendiğini fakat şuanda bilgi ve teknolojiye uyum sağlayabilen, değişik şartlara adapte olabilen kabiliyetli insanların söz konusu olduğunu söyledi.

"BAŞTA TUBİTAK VE KOSGEB OLMAK ÜZERE BU ÖĞRENCİLERİMİZE SAHİP ÇIKILIYOR"

Özellikle üniversite öğrencilerinin KOSGEB ile işbirliği halinde gerçekleştirdiği bu çalışmanın önemine vurgu yapan Vali Mayda, "Geleceğimizi teslim edeceğimiz değerli gençlerin donanımlı olması bizim açımızdan son derece önemli. Şuanda süper güç dediğimiz teknolojide liderliğe soyunan Çin, zamanında kurlun kalemle, oyuncakla bu sektörlere girmişti. Şuan itibariyle uzay teknolojisinde söz sahibi, genç nüfusuyla dünya liderliğe soyunmuş bir devlet. Hindistan fakirlikle mücadele eden bir devletti. Şuan itibariyle İngiltere başta olmak üzere çoğu Avrupa ülkelerinde bilişim sektöründe hizmet veriyor ve bu sektörü önümüzdeki tarihlerde zapt edecektir. Bizde de yetişen nesil genelde beyin göçü dediğimiz yaklaşımla büyük Avrupa ülkelerine ve Amerika'ya göç ederdi. Bizler yetiştirirdik ancak değerlendirecek bir ortamımız olmadığı için yüksek maaşlarla öğrencilerimiz o ülkelere transfer edilirdi. Şuanda memnuniyetle görüyoruz ki, başta TUBİTAK ve KOSGEB olmak üzere bu öğrencilerimize sahip çıkılıyor ve ülkemizi bir adım daha ileriye götürebilmek amacıyla önlerine imkanlar konuluyor." dedi.

"SÖZ SAHİBİ OLACAK OLAN GELECEK NESİLLERİMİZİN ALANINDA DONANIMLI OLMASI GEREKİYOR"

İdareciler olarak bu avantajların çok iyi değerlendirilmesini beklediklerini dile getiren Vali Mayda, geleceğin bürokratları, iş adamları, sanayicileri olarak gördükleri gençlere şu tavsiyelerde bulundu: "Alanınızda bilgi sahibi otoriter, söz sahibi ve iddialı insanlar olmanızı bekliyoruz. Söz sahibi olacak olan gelecek nesillerimizin alanında donanımlı olması gerekiyor. İddiayı ileriye sürebilmemiz için o iddianın arkasında entelektüel sermaye dediğimiz zihin gücünün olmasıyla mümkündür."

"FIRSATI YAKALAYIN VE PEŞİNDEN KOŞUN"

Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. İhsan Günaydın'da üniversite bünyesinde yaklaşık 650 öğrencinin girişimcilik dersini alarak başarılı olduğunu söyledi. Fırsatı saptayıp peşine düşenin girişimci olduğunu kaydeden Günaydın, girişimciliğin risk almadan olmayacağın belirterek, "Fırsatı yakalayın ve peşinden koşun" tavsiyesinde bulundu.

KOSGEB Başkan Yardımcısı Hüseyin Tüysüz ise Gümüşhane'de programa gösterilen ilgili ve alakadan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, geleceği şekillendirecek gençlerin bilgi temelli olarak işini kuracaklarını, böylelikle de ülkenin geleceğinde etkin rol alacaklarını söyledi.

Türkiye'de girişimciliğin çok güzel kabul gördüğünü kaydeden Tüysüz, KOSGEB olarak 2010 yılında ortaya koydukları yeni destek programının 4 temelinden birisinin de girişimcilik olduğunu belirtti.

"GİRİŞİMCİLİK VE KOBİ, SADECE KOSGEB'E BIRAKILMAYACAK KADAR ÖNEMLİ"

Girişimcilik ve KOBİ kavramlarının sadece KOSGEB'e bırakılmayacak kadar, sadece KOSGEB'in çabasıyla ülkede birşeyler elde edilemeyecek kadar önemli kavramlar olduğunun altını çizen Tüysüz, "Bu kavramları ele alan tüm paydaşların bir şekilde sürecin içerisinde olması gerekiyor. Bu süreci de gerek ticaret ve sanayi odalarımız, kalkınma ajanslarımız, İşkurlarımız, Belediyelerimiz gibi birçok kurum ve kuruluşlarla gerçekleştirme iradesini gösterdik." dedi.

85 ÜNİVERSİTEDE 50 BİNDEN FAZLA ÖĞRENCİYE GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMİ

Yakın zamanda yaptıkları bir değişiklikle üniversitelerde girişimcilik dersini örgün eğitim içerisinde kattıklarını dile getiren Tüysüz, böylelikle üniversiteyi bitiren öğrencilere bir alternatif kariyer planı olarak 'patron olmayı' önlerine bir seçenek olarak sunduklarını belirterek, bugün itibariyle Türkiye'de 85'i aşkın üniversitede bu işbirliğini gerçekleştirerek ülke genelinde 50 binden fazla öğrenciye girişimcilik eğitimi verdiklerini söyledi.

"TÜRK GENÇLERİNİN YÜZDE 85'İ PATRON OLMAK İSTİYOR"

Avrupa Birliği tarafından yaptırılan bir anket çalışmasını da öğrencilerle paylaşan Tüysüz, şöyle konuştu: "AB komisyonu tarafından 27 AB ve aday ülkeler arasında yapılan bir çalışmada gençlere 'patron mu olmak istiyorsun, yoksa bir yerde istihdam mı edilmek istiyorsun?' sorusu soruldu. Türkiye'de kendi işinin patronu olmak isteyenlerin oranı yüzde 85, 27 AB ülkesinde ki ortalama ise yüzde 37. Bu oranla Türkiye AB'de birinci sırada. Bunu şöyle değerlendirebiliriz: İnsanımızda gençliğinde bile ciddi bir girişimcilik ruhu var. Bir cesaret ve irade var. Girişimcilik var ama bilgi ve finansman yok. Bizde bunu ele alarak bu programları tasarlıyoruz. ve doğru adımları attığımız ortaya çıktı. Küresel girişimcilik endekslerinde ülkemiz yüzde yüzü aşan bir trende girdi."

"TÜRKİYE KADAR FİNANSAL DESTEK VEREN BAŞKA BİR ÜLKE YOK"

Öğrencilere "Devletten destek almaktan korkmayınız" tavsiyesinde bulunan Tüysüz, birçok ülke gezip bu konuyu araştırdığını ve Türkiye kadar finansal destek veren başka bir ülke olmadığını tespit ettiğini dile getirerek, "Devlet, düşünene, üretmek isteyene, geleceğine dair yatırımlar yapmak isteyene, ülkenin kalkınıp gelişmesi adına bir tuğla üzerine bir tuğla daha koymak isteyen herkese sonuna kadar destek veriyor" diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından 650 öğrenciden 62'sine belgeleri protokol üyeleri tarafından verildi. - GÜMÜŞHANE

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Hüseyin Tüysüz İhsan Günaydın Türkiye Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title