Haberler

Türkiye'deki Sosyal Medya Yasakları Avrupa'nın Gündeminde

Güncelleme:

AB dışişleri bakanları yasakların rahatsız edici olduğunu söylerken Türkiye'yle müzakerelerin durdurulması önerisini reddetti.

Türkiye'de Twitter ve YouTube gibi sosyal paylaşım sitelerinin engellenmesi, Avrupa'nın gündemindeki yerini koruyor. Twitter üzerindeki engel kararının kaldırılmasının ardından da Avrupa siyasetinin önemli isimlerinden konuyla ilgili yorum ve eleştiriler gelmeye devam ediyor.

"AB İLE MÜZAKERE YAPAN ÜLKE İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNÜ KISITLAYAMAZ"

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier Türkiye'deki internet yasaklarını eleştirerek, "AB ile üyelik müzakerelerinde bulunan bir ülke ifade özgürlüğünü kısıtlayamaz" dedi. Merkel'in partisi CDU'nun düzenlediği kongrede ise internet yasakları nedeniyle Türkiye ile müzakerelerin durdurulması istendi. Önerge "Türkiye günün birinde belki üye olacak, şimdiki hükümet başkanının görev süresinden çok daha sonra" denilerek reddedildi.

Samanyolu Haber televizyonunda yayınlanan Avrupa Masası programına konuk olan Avrupa Parlamentosu Türkiye raportörü Ria Oomen-Ruijten de "Avrupa'da böyle bir yasak uygulayan iktidar ertesi gün Meclis'te çoğunluğunu kaybeder" söyledi.

ALMAN BAKAN: YASAKLAR BİZİ RAHATSIZ EDİYOR

Avrupa Birliği'ne üye 28 ülkenin dışişleri bakanları Atina'daki gayri resmi bir toplantıda bir araya geldi. Toplantı öncesinde, Türkiye'deki Twitter ve Youtube yasaklarıyla ilgili açıklamalarda bulunan Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, "Son haftalarda Türkiye'de gördüğümüz ifade ve bilgilenme özgürlüğünün kısıtlanması, birçok Avrupalı ortağımızı ve bizi de rahatsız etmiştir" dedi.

Sosyal Demokrat Partili (SPD) Dışişleri Bakanı Steinmeier, "Avrupa Birliği ile üyelik müzakereleri içerisinde bulunan bir ülke, ifade ve basın özgürlüğünü kısıtlayamaz" dedi ve "AB'nin gelişmeleri son derece dikkatli bir biçimde izlediğini" ifade etti.

AB DIŞİŞLERİ BAKANLARINDAN ELEŞTİRİ

Toplantı sonrasında Avrupa Birliği Dış Politika Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton da bir açıklama yaparak, AB hükümetlerinin internet yasakları nedeniyle endişeli olduklarını söyledi. Türkiye'nin Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu ile 'doğrudan ve açık bir görüş alışverişinde' bulunduklarını söyleyen Ashton "Sosyal medya ağlarının tüm halkların hayatında son derece önemli bir rol oynadığını ifade ettik" diye konuştu.

Toplantı sonrasında Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier de tüm bakanların "Avrupa Birliği'ne adaylık sürecinde bulunan bir ülke olarak Türkiye'nin bu konuda özel bir sorumluluğu olduğu" konusunda mutabık kaldığını belirtti.

Steinmeier üyelik sürecinin "Sadece Avrupa değerlerine dikkate almak olmadığını aynı zamanda bunu kendi ülkesinde hayata geçirmek anlamına geldiğini" belirtti. İfade ve basın özgürlüğünün kısıtlanmasının bununla bağdaşmadığını kaydederek, "Umarım seçimlerden sonra bu tekrar normale döner ve gelecekte de daha iyi hale gelir" dedi.

CDU KONGRESİNDE DE TÜRKİYE GÜNDEMİ

Angela Merkel liderliğindeki Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) partisinin bugün Berlin'de düzenlediği Avrupa Parlamentosu seçim programının tartışıldığı kongrede de Türkiye'nin AB üyelik müzakereleri gündeme geldi.

"TÜRKİYE İLE MÜZAKERELER DURDURULSUN"

Hessen eyaletinden verilen bir önergede Türkiye ile AB müzakerelerinin durdurulması istendi. Öneriye Türkiye'de Twitter'a getirilen engellemeler gerekçe gösterildi. Hessen Eyaleti Başbakanı Volker Bouffier başkanlık oturumunda yaptığı konuşmada "Demokrasinin temel ilkelerine riayet edilmediği müddetçe üyelik perspektifinin gittikçe kaybolduğunun Türkiye'ye anlatılması lazım" dedi.

TEKLİF REDDEDİLDİ

Ancak önerge komisyonu bu teklifi reddetti. Avrupa Birliği Komisyonu'nun Enerjiden Sorumlu Üyesi Günther Oettinger "Bu önerge Türkiye'ye ve onun İzmir, Ankara, İstanbul'da yaşayan insanlarına yönelik. Türkiye günün birinde belki üye olacak, şimdiki hükümet başkanının görev süresinden çok daha sonra" diyerek önergeye karşı çıktı. Ancak CDU parti kongresinde kararlaştırılan AP seçim programında Türkiye'nin AB'ye tam üyeliği de reddedildi.

"MÜZAKERELER ERDOĞAN'LA DEĞİL TÜRKİYE'YLE"

Avrupa'daki muhafazakâr partilerin Avrupa Parlamentosu seçimlerinde liste başı adayı olan Jean-Claude Juncker de kongre öncesinde gazetecilere Türkiye ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Juncker, üyelik müzakerelerinin sürdürülmesi gerektiğini vurgulayarak müzakerelerin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile değil Türkiye ile yürütüldüğünü söyledi. Juncker müzakerelerde özellikle hukuk ve hukuk devleti gibi tartışmalı alanlara yoğunlaşılması gerektiğini belirtti.

Jean-Claude Juncker yıllardır kaydedilen ilerlemelerin ardından son aylarda "Türkiye'nin demokratikleşme sürecinde muazzam geri adımlar atıldığını" söyledi. Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğinin önümüzdeki 5 ila 10 yıl içerisinde mümkün olmadığını belirten Juncker bunun için "daha uzun süreye ihtiyaç olduğunu" ifade etti.

Berlin'de düzenlenen CDU kongresinde 39 yaşındaki Peter Tauber oyların yüzde 97'sini alarak partinin genel sekreteri seçildi. Yaptığı konuşmada Türkiye'deki internet yasaklarını sert bir dille eleştiren Tauber "Türkiye Avrupa Birliği'ne ait değil" sözleriyle salondan büyük alkış aldı.

"17 ARALIK'TAN BU YANA HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRADIM"

Samanyolu Haber televizyonunda yayınlanan Avrupa Masası programına konuk olan Avrupa Parlamentosu Türkiye raportörü Ria Oomen-Ruijten, 17 Aralık'tan bu yana yaşananların kendisini büyük hayal kırıklığına uğrattığını söyledi. Hollandalı Hristiyan Demokrat milletvekili, Türkiye'de hukukun üstünlüğünün şaibeli hale geldiğini, Adalet Bakanı'nın artık hakim ile savcıları atama ve soruşturmalara da tek başına karar verme yetkisine ulaştığını vurguladı.

Geçen ay kabul edilen Türkiye raporunu 'yazdığım en sert rapor' olarak nitelendiren Oomen-Ruijten, 'bir demokraside bunlar yaşanmamalıydı' dedi.

Yerel seçimlerde AK Parti'nin başarılı olduğunu ve tebrik edilmesi gerektiğini kaydeden AP raportörü, iktidarın bu başarısının ardından bir an evvel dostlarının kendisini şimdi neden eleştirir hale geldiğine yoğunlaşması gerektiğini vurguladı.

17 ARALIK'IN ETKİSİ

17 Aralık yolsuzluk operasyonu ve ardından yaşanan gelişmelerin raporunu çok olumsuz etkilediğini vurgulayan Oomen-Ruijten, Başbakan Erdoğan'ın 17 Aralık operasyonunu dış güçlere ve Gülen cemaatine bağladığı hatırlatılınca ise, "Komplo teorilerine inanmam. Eğer Erdoğan'ın iddia ettiği gibi paralel bir yapı varsa hakim ve savcılar hukukun üstünlüğü çerçevesinde bu işin üzerine gitsin. Yolsuzluk iddiaları ile ilgili de aynı tavrım geçerli ama artık yolsuzluk soruşturmalarına ilişkin hiç bir şey duymuyorum" dedi.

"YOUTUBE VE TWİTTER YASAKLARI İNANILMAZ"

Youtube ve Twitter yasağının kendisi için 'inanılmaz' olduğunu vurgulayan Oomen-Ruijten, Avrupa'da böyle bir yasak uygulayan iktidarın ertesi gün Meclis'te çoğunluğunu kaybedeceğini söyledi.

İfade ve basın hürriyetine ilişkin gelişmelerden son derece endişeli olduğunu ifade eden Oomen-Ruijten asıl sorunun büyük şirketlerin basın sektöründe yatırım yapması olduğunu söyledi ve 'doğru habercilik gibi bir öncelikleri yok, öncelikleri karlarını artırmak' dedi.

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Avrupa Birliği Twitter Türkiye Güncel Haberler

500

Yorumlar (47)

DERSIMLIalanyasteve@aol.co.uk:

TURKIYE de din dil irk kultur adelet yasa hak hukuk demokrasi ozgurluk insanhaklari yoktur 30 mart 2014 secimleri tamamen hile ve sahibe 30 mart 2014 secimlerinde once ve sonrasi 20 tane vatandas oldu en azinda yuzlerce yarali var yuzlerce insan hapise atildi kendi hakini savunuyor diye dusunce ve fikir ozgurligu yok mediya ozgurlu yok TURKIYE AVRUPA BIRLIYINE GIRMEYI HAK ETMIYOR VE AVRUPA BIRLIYINE GIRMEYE HAZIR DEYIL AVRUPADA ADELET INSALIK DURUSTLUK VAR HERSEYDEN ONCE

7
11
yanıtYanıtla
Sariyerliorka8@mynet.com:

Bu yolsuz, hirsiz, düzenbaz. on demokratik AKP ve Erdoğan efendi ile AB değil Yahudiler bile bas edemez. Adam cambaz ip cambazı. AB fonundan gelen paralar da Erdoğan ve yandaş a geliyor. Hatta milyarları geri isteyin. Hemen durdurun müzakereleri.

6
11
yanıtYanıtla
ŞEYH ŞAMİLhkadir_44@hotmail.com:

ÇOK ÜZÜLMÜŞSÜN YAZIK.AMA ŞUNU BİLİNKİ BU MİLLET SİZİN GİBİ YAHUDİ TAŞARONLARINA MEYDANI BIRAKMAZ .SENİN PERSİLVANYADAKİ TERÖR LİDERİN DE BUNU ANLAYACAK YAKINDA.ÜLKESİNE DÜŞMANLIK EDENDE NE ŞEREF KALIR NEDE DİN.BU MİLLET YAKINDA DERSİNİZİ VERECEK VATAN VE MİLLET DÜŞMANLARI.

yanıt0
yanıt0
murattkaramurat_2@hotmail.de:

Sen ne dedin de Avrupa yapmadi, desene kimle müzakreyi sürdürsünler, Vatani kimle sömürsünler? Avrupanin Cikari olmayacak TR Avrupa üyesi yapacaklar buna bizde inandik.

yanıt0
yanıt0
babacanqwerty@gmail.com:

AB'nin janjanlı zamanları geçti.. şimdi yalvarsanızda AB'e girip Yunanistan'ın İspanya'nın İtalya'nın borçlarına kefil olmak istemiyoruz...

12
4
yanıtYanıtla
yavuzyavuzzz_59@hotmail.com:

ya abi ben 8 sene Fransa da yaşadım ve oradan evlendim oturum aldım ama yinede dayanamayıp Ülkeme döndüm oradaki pislik hayat hiç bir yerde yok abi ben şahsen TÜRKİYE nin AB ye girmesine karşıyım hepsi aç ya adamı ölene kadar emekli etmiyorlar en iyisi bizim ülke gerisi boş üye olursak onlar değil biz Türkler yandık o zaman korkun işte bütün melaletler gelecek açlık başlayacak

11
4
yanıtYanıtla
talatcanertalatcaner@gmail.com:

sanki youtube ve twitter keyfi kapatılmış gibi yorumlar yapılıyor da mahkemenin verdiği kapatma kararının gerekçesi hiç tartışılmıyor,sen hem bu ülkede faaliyet göstereceksin hem de kanunlarına,mahkeme kararlarına uymayacaksın,youtube ve twitter kanun üstü bir yapımıdır? Türkiye gururlu insanların ülkesidir,bizi istemeyeni biz hiç istemeyiz, AB'nizi alın arkanıza taç yapın bize TC yeter.

12
3
yanıtYanıtla
Ali osmanali-osman.groningen@hotmail.com:

Almayacaklarini turkiyede cok iyi biliyor bizim sorunumuz demokrasi fazlasi bu AVRUPADA kuyruk acisi var kurtulus savasini biz unuttuk onlar unutmadi cok surmez kendileri bibirlerine dusmeye basladiBIZ guclendikce onlar cildiriyor 30yildir hollandadayim insanlar gulmeyi unuttu stresten geri gidiyorlar tam tersi burda dogan cocuk borclu doguyor luks gorunen devlet her aile 500 euro acik veriyo ayda hitlerin yapmaya calistigini almanyo euro ile yapti BIZIM AVRUPAYA NE VERECEK GENCIMIZ NEDE PARAMIZ VAR BIRLIK ONLARIN OLSUN IKI YUZLU MILLETLER TOPLULUGU

9
4
yanıtYanıtla
erenmaisea07@hotmail.com:

Hiç açmamak üzere müzakereleri durdursanız ve bize bu iyiliği keşke yapsanız ne iyi olur.Sizin Avrupa birliğinize girmek o kadar çok rahatsız ediyorki beni!!! adeta insan olmaktan farklı bir yaratık haline dönüşmekle eşdeğer.Allah sizin gibi ve sizin içinizde olmayı bize nasip etmesin.

10
2
yanıtYanıtla
isimsizsuleymankarahan_61@hotmail.com:

Valla varya şunların şu cümlelerin duymaktan bıktım lan burdan Dışilişkiler Bakanlığına sesleniyorum müzakereleri bırakın artık yeter bu kadarda olmazki rezillik resmen dAlga geçiyorlar lan bizimle

8
4
yanıtYanıtla
Tüm 47 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title