Haberler

KKTC'de Türk askeri ve BM barış gücü görevlileri arasında yol yapımı sırasında gerginlik çıktı

Güncelleme:

KKTC'nin BM kontrolünde bulunan Yeşil Hat üzerindeki Pile Köyü'ne yol yapma girişimi, BM barış gücü görevlileri tarafından engellendi. Engelleme esnasında Kıbrıs Türk tarafı ile BM yetkilileri arasında gerginlik yaşandı. BM barış gücü askerlerinin KKTC polisine ve yol inşaat ekibine fiziksel müdahalede bulunduğunu belirten KKTC Dışişleri Bakanlığı, "BMBG'nin bu olay sırasındaki tutumu kabul edilmezdir. Biz kararlılığımızdan geri adım atacak değiliz." açıklamasını yaptı.

KKTC'nin Birleşmiş Milletler kontrolünde bulunan Yeşil Hat üzerindeki Pile Köyü'ne yol yapma çalışması sırasında gerginlik yaşandı. BM barış gücü askerleri yol yapma girişimini engellerken, olaya ilişkin KKTC Dışişleri Bakanlığı'ndan açıklama geldi. BM barış gücü askerlerinin KKTC polisine ve yol inşaat ekibine fiziksel müdahalede bulunulduğu belirtilerek, "BMBG'nin bu olay sırasındaki tutumu kabul edilmezdir" denildi.

KKTC ile BM arasında 'yol yapımı' gerginliği

BM, YOL YAPMA GİRİŞİMİNİ ENGELLEDİ

KKTC yönetiminin Birleşmiş Milletler kontrolünde bulunan Yeşil Hat üzerindeki Pile Köyü'ne kolay ulaşım sağlamak üzere başlattığı Pile-Yiğitler Yolu Projesi nedeniyle bölgede tansiyon yükseldi. Kıbrıs'taki Birleşmiş Milletler Barış Gücü (UNFICYP) askerleri, bölgede emniyeti sağlamak amacıyla bulunan KKTC polisine ve yol inşaat ekibine fiziksel müdahalede bulundu. Bölgede gerilim artarken, KKTC ve BM yetkilileri arasında gerginlik yaşandı. BM ve KKTC yönetimi birbirini suçladı.

"ULUSLARARASI HUKUKA GÖRE SUÇ"

UNFICYP tarafından yapılan yazılı açıklamada, sabah saatlerinde yol inşaatının başladığı noktada KKTC personelinin BM barış güçlerine ve araçlarına saldırdığı belirtildi. Saldırının kınandığı ifade edilen açıklamada, "Olay, BM barış güçlerinin bölgedeki izinsiz inşaat çalışmalarını engellediği Pile yakınlarındaki tampon bölgede yaşandı. BM barış güçlerinin güvenliğine yönelik tehditler ve BM araçlarına zarar verilmesi kabul edilemez ve uluslararası hukuka göre ciddi bir suç teşkil eder" denildi. Türk tarafına, BM misyonunun tampon bölgesindeki yetkisine saygı duyma, gerilimi daha da tırmandırabilecek her türlü eylemden kaçınma ve BM kontrolündeki tampon bölgeden tüm personel ve iş makinelerini derhal geri çekme çağrısı yapıldı. Açıklamada, "Misyon, durumu yakından izliyor, bölgede sükunet ve istikrarın korunmasını sağlama taahhüdünü sürdürüyor" ifadeleri kullanıldı.

KKTC ile BM arasında 'yol yapımı' gerginliği

"BMBG'NİN TUTUMU KABUL EDİLEMEZ"

Tampon bölgede yaşanan gerginliğe dair Kıbrıs Birleşmiş Milletler Barış Gücü tarafından yapılan açıklamaya KKTC Dışişleri Bakanlığından tepki geldi. Açıklamada, "Pile Köyü'nde yaşayan vatandaşlarımızın KKTC topraklarına ve Pile'deki arazilerine ulaşımını kolaylaştırmak amacıyla Pile-Yiğitler Yolu yapımına 17 Ağustos 2023 tarihinde başlanmıştır. Son derece açıktır ki yol yapımı projesi tamamen insani amaç taşımaktadır. Hal böyle olmasına rağmen bugün Birleşmiş Milletler Barış Gücü askerleri tarafından bölgede emniyeti sağlamak amacıyla bulunan polisimize ve yol inşaat ekibine KKTC toprakları içinde fiziksel müdahalede bulunulmuş, yol yapımı engellenmeye çalışılmıştır. BMBG'nin bu olay sırasındaki tutumu kabul edilmezdir" ifadelerine yer verildi.

KKTC ile BM arasında 'yol yapımı' gerginliği

"BM ASKERİNE SALDIRIDA BULUNULDUĞU İDDİASI ASILSIZ"

Açıklamada, "Birleşmiş Milletler Barış Gücü'nün açıklaması ve bazı ülkelerin benzer açıklamalarında yaşanan durum çarpıtılmakta, BM askerine ve araçlarına saldırıda bulunulduğu iddia edilmektedir. Bu iddialar asılsızdır. Sahada sadece polisimiz bulunmaktadır ve KKTC topraklarında bulunan polisimizin görevi, yol çalışmalarını gerçekleştiren sivil ekibin güvenliğini sağlamaktır. Bölgede meydana gelen gerginlik BM askerleri ve personelinin tutumu ve yol yapımını sürdüren ekibimiz ve bu ekibin güvenliğini sağlayan polisimize yaptığı fiziksel müdahale ve engellemelerden kaynaklanmıştır" denildi.

"ÇALIŞMALAR, BMBG BİLGİLENDİRİLEREK BAŞLADI"

25 yılı aşkın geçmişi bulunan Pile-Yiğitler yolu projesi hususunda Kıbrıs Türk tarafının yapıcı tutumu ve bu yönde yaptığı tüm çağrılara rağmen bugüne kadar Pile'de yaşayan KKTC vatandaşlarının günlük hayatlarını kolaylaştırıcı adımlar atılmadığı, iyi niyetin karşılık görmediği vurgulanan açıklamada, "Bu nedenle Ada'nın eşit ortağı olan Kıbrıs Türk tarafı Pile-Yiğitler yolunun tamamlanması için gerekli çalışmaları, BMBG'yi bilgilendirmek suretiyle başlatmıştır" ifadeleri kullanıldı.

KKTC ile BM arasında 'yol yapımı' gerginliği

"BMBG'DEN BEKLENTİMİZ MÜDAHALE VE ENGELLEME ÇABALARINA SON VERMESİ"

Açıklamada, "Öte yandan 1996 yılında Rumlar tarafından bilinçli bir şekilde Türk arazileri istimlak edilmek suretiyle inşa edilen Larnaka-Dikelya-Ayia Napa yol yapımı ve yine 2004 yılında Rum tarafınca inşa edilen Pile-Voroklini yol yapımına, Kıbrıs Türk tarafının tüm itirazları ve protestolarına rağmen sessiz kalarak izin vermiştir. Birleşmiş Milletler Barış Gücü'nün (BMBG) bugün Kıbrıs Türk tarafına karşı takındığı taraflı ve kabul edilemez tavır, BMBG'nin ülkemizdeki varlığını sorgulatmakla kalmayıp Birleşmiş Milletlerin itibarını ve inandırıcılığını da zedelemektedir. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde Kıbrıs Türk tarafının iyi niyetinden bilistifade mevcudiyetini ve faaliyetlerini sürdüren BMBG'den beklentimiz bu taraflı tavrını gözden geçirerek Pile-Yiğitler yol yapımı çalışmalarımıza fiziksel müdahale ve engelleme çabalarına derhal son vermesi, söylem ve eylemlerinde Kıbrıs Türkleri ve Rumlara eşit mesafede bir tutum benimsemesi yönündedir" denildi.

KKTC ile BM arasında 'yol yapımı' gerginliği

"TANSİYONU ARTIRMAYA YÖNELİK BİR BM HAMLESİ"

KKTC Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu da KKTC medyasına yaptığı açıklamada, bölgede yaşanan gerilimden Birleşmiş Millet Barış Gücü'nü sorumlu tuttu. Son derece insancıl bir maksatla gündeme getirilen, hiçbir art niyet içermeyen bir projenin BM yetkilileri tarafından yanlış yansıtıldığını ifade eden Bakan Ertuğruloğlu, "Bizim bütün derdimiz Pile'de yaşayan insanlarımızın, Rum'un, İngiliz Üs Komutanlığı'nın ve BM'nin insafına terk edilmiş görüntüsünü, gerçeğini artık ortadan kaldırmak. Tansiyonu artırmaya yönelik bir BM hamlesi, Rum tarafını tatmin etmeye yönelik bir senaryo oynanmaktadır" diye konuştu.

KKTC ile BM arasında 'yol yapımı' gerginliğiKKTC Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu

"KENDİ TOPRAĞIMIZ SAYDIĞIMIZ TOPRAKLARDAN BİR YOL HAZIRLADIK"

Pile'deki Türk insanının KKTC'ye giriş çıkışını kolaylaştırmak için bir yol projesi hazırladıklarını aktaran Ertuğruloğlu, "İngiliz'in toprağına girmemek kaydıyla BM'ye göre ara bölge, bize göre kendi toprağımız saydığımız topraklardan bir yol hazırladık" dedi. Eski var olan bir yolun asfaltlanacağını belirten Ertuğruloğlu, BM'ye projenin herhangi bir askeri maksadı ve toprak çalmaya yönelik bir hamle olmadığını, Pile'de yaşayan yalnızlaştırılmış, Rum'un insafına terk edilmiş hisseden Kıbrıs Türk insanının hayatını ve ihtiyaçlarını, KKTC'ye ulaşımlarını kolaylaştırmaya yönelik bir proje olduğunu defalarca söylediklerini vurguladı.

"YAPMADIKLARI İHLAL YOK"

Buna rağmen BM'nin zamana oynamak, zaman çalmak ve bu zaman çalma sonucunda da projenin gerçekleşmesini engelleme adına bir taktik içerisine girdiğini belirten Ertuğruloğlu, bunun bile yanlış yansıtıldığını ifade ederek, "Sanki bizlere çok uygun bir anlaşma önerdiler ve biz bu önerdikleri anlaşma metnini onaylamadık ve tansiyonu yükselterek, yasa dışı bir inşaata başladık" dedi. Olayı bugünkü koşullar içerisinde değerlendirmenin yeterli olmadığını, BM'nin zaten adada Rum'un destekçisi olmaktan başka bir iş yapmadığını söyleyen Ertuğruloğlu, yıllar önce kendisi Pile Komisyon Başkanı iken, Başbakanlık Müsteşarlığı döneminde, Larnaka'dan Ay Napa'ya giden ara bölgeden geçen yolu Türk arazilerinin kullanılarak yapılmasına BM'nin ses çıkarmadığını anlattı. "Yapmadıkları ihlal yok" diyen Ertuğruloğlu, bütün bunlara rağmen Rum tarafının yaptıklarının yanına kaldığını, haklı tarafın sonuçta BM'ye göre Rum tarafı olduğunu söyledi.

KKTC ile BM arasında 'yol yapımı' gerginliği

"BM, KIBRIS TÜRKÜ'NE DOST BİR ÖRGÜT DEĞİLDİR"

BM'den medet umanlara seslenen Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu, "BM, Kıbrıs Türkü'ne dost bir örgüt değildir. BM Güvenlik Konseyi Kıbrıs Türkü'ne dost bir örgüt değildir" dedi. Son yaşanan olayda da BMGK daimi üyeleri büyükelçilerinin sıraya girerek, Türkiye ve Kıbrıs Türk tarafı nezdinde girişimler yaptığını ifade eden Ertuğruloğlu, "Bizleri vazgeçirmek, caydırmak için ellerinden geleni yapıyorlar. Tek hedefleri bizleri suçlamak" dedi. Suçlunun Kıbrıs Türk tarafı olarak gösterilmeye çalışıldığı bir oyun oynandığına dikkati çeken Ertuğruloğlu, bu oyuna gelmeyeceklerini çok net bir şekilde BM Misyon Şefi Colin Stewart'a anlattığını, projenin insani bir proje olduğunu, engellenmemesi gerektiğini belirttiğini aktardı. Buna karşılık cevabın "projenin onaylanamayacağı" yönünde olduğuna işaret eden Ertuğruloğlu kendisinin ise, "Bizi engellemeye çalıştığınız takdirde size bu fırsatı vermeyeceğiz. Bu yol projesi yapılacaktır. Bitmiştir" dediğini kaydetti.

"KABUL EDİLEBİLİR BİR ANLAŞMAYI HAZIRLAMALARI GEREKİRDİ"

Yol projesinin Haziran ayında başlayabilecekken, Colin Stewart'ın zaman istediğini anlatan Ertuğruloğlu, "Biz de kendisine bu zamanı tanıdık" dedi. "Bu aylar zarfında şimdi sözünü ettikleri kabul edilebilir bir anlaşmayı hazırlamış olmaları gerekirdi" diyen Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu, "Herkesle istişare ederek, bir anlaşma taslağı ortaya çıkarmış olsalardı ve dün bana yaptığı ziyarette elinde böyle nihai hedefli bir öneriyle gelmiş olsaydı. O öneriyi değerlendirirdim tabi ki" diye konuştu. Stewart'ın dünkü ziyaretinde elinde hiçbir öneri olmadığını ve kimseyle istişare etmediğini ifade eden Ertuğruloğlu bu aşamada koşullar getirilip, bunun kabul edilmesi durumunda resmi teklif hazırlanacağının söylenmesini "zamana oynamak" ve "projeyi öldürmek" olarak nitelendirdi.

KKTC ile BM arasında 'yol yapımı' gerginliği

"SİZİN DERDİNİZ, RUM'UN SİZİ SUÇLAMASINI ENGELLEMEKTİR"

"Sizin derdiniz, Rum'un sizi suçlamasını engellemektir" diyen Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu, BM'nin, Çetinkaya sahasında varılan anlaşmayla uygulanan projeyi Rum tarafının hazmetmemesi nedeniyle, bir de yol projesiyle üzerine gelinmesini engellemeye çalıştığını kaydetti. Ertuğruloğlu, "Buna izin verecek değiliz, üzerimize gelmeyin, engellemeye çalışmayın, gelirseniz bunun karşılığını göreceksiniz. Bunu arzu etmiyoruz ama böyle bir olay olursa da bunun sorumlusu biz değiliz, sizsiniz" diyerek BMGK'nin Kıbrıs Türkü'nün aleyhine bir örgüt olduğunu yıllardır söylediğini belirtti.

"BMGK'NIN DAİMİ ÜYELERİ RUM'DAN FAZLA RUMCU TAVIR İÇERİSİNDE"

Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu, "BMGK'nın 5 daimi üyesi, Rum'dan fazla Rumcu bir tavır içerisinde. Bu adada bizi Rum'un boyunduruğu altına sokacak senaryoları gerçekleştirmeye çalışıyorlar. Buna karşı dik durduğumuz sürece de bizi kötü, Rum'u iyi gösterme oyununu oynamaya devam ediyorlar" dedi. Ertuğruloğlu, "Biz kararlılığımızdan geri adım atacak değiliz. Bu yol projesini yapacağız. İnşallah BM bugün yaptığı gibi bizi engellemeye çalışmaz. Çünkü biz buna fırsat verecek değiliz, buna izin verecek değiliz. Bu yolu biz yapacağız. Bitti" diye konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Dışişleri Bakanlığı Kıbrıs Politika Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title