Haberler

CHP'li Hamzaçebi: "(Hsyk Yasası) Davayı Resmi Gazete'de Yayınlanmadan Açacağız"

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, HSYK düzenlemesini Cumhurbaşkanı Gül onaylamadan Anayasa Mahkemesi'ne götüreceklerini söyleyerek, "Bu davayı Resmi Gazete’de yayınlanmadan açacağız. Bu şekilde hükümete bu yasayı çıkarmasını tavsiye etmiyorum" dedi.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, HSYK düzenlemesini Cumhurbaşkanı Gül onaylamadan Anayasa Mahkemesi'ne götüreceklerini söyleyerek, "Bu davayı Resmi Gazete'de yayınlanmadan açacağız. Bu şekilde hükümete bu yasayı çıkarmasını tavsiye etmiyorum" dedi.

Hamzaçebi, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında basın özgürlüğünün olmadığını belirterek, Türkiye'nin basın özgürlüğü konusunda 180 ülke arasında 154. sıraya düştüğünü söyledi. Hamzaçebi, "Eğer 'HSYK Genel Kurulu toplanıp, benim istediğim kararları almazsa ben HSYK tasarısını getirip onu yasalaştırırım'. Bu tehdittir, bu tehdide pabuç bırakmayacağız. Yasalaşmadan, yokluğun tespiti, yürütmenin durdurulması için CHP Anayasa Mahkemesi'ne götürecektir" diye konuştu.

Özel yetkili mahkemelerin devlet güvenlik mahkemelerinin devamı olduğunu kaydeden Hamzaçebi, "Demokratikleşme paketinde o teklifte yeniden yargılamaya dair hiçbir düzenleme yoktur. Hükümet Anayasa Mahkemesi'nin karar vermesini bekliyor. Mevcut sistemde yeniden yargılamada suçsuzların suçsuzluğunu ispat edecek bir düzenlemeye ihtiyaç vardır" dedi.

Dijital verilerin esas hakkında delil olarak kabul edilemeyeceğini de savunan Hamzaçebi, gizli tanık unsurlarının kaldırılması gerektiğini ifade etti. Polis tayinleri ile ilgili olarak Hamzaçebi, "İdare mahkemelerinin durdurma kararı vermesinin önünü kesmektedir. Hükümet savunma yapmayacak, mahkemede yürütmeyi durdurma kararı veremeyecek. Bilirkişi müessesine müdahale edilmiştir" şeklinde konuştu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun en son grup toplantısında medyaya intikal etmiş görüntüleri paylaştığını belirten Hamzaçebi şunları dedi:

"Sayın Kılıçdaroğlu'nun yolsuzluğa ilişkin olarak hakim kararıyla yapılmış olan dinlemeleri kamuoyu ile paylaşmasına suç diyen anlayış, 17 Aralık'taki yolsuzluk ve rüşvet iddialarına onun dediklerine suç diyemiyor. Onların fezlekelerini Meclis'e getiremiyor. Ama Sayın Kılıçdaroğlu'na ilişkin basit bir iddiadan dolayı düzenlenen fezleke Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne gelebiliyor."

HSYK düzenlemesini Cumhurbaşkanı Gül onaylamadan Anayasa Mahkemesi'ne götüreceklerini söyleyen Hamzaçebi, "60 günlük iptal dava açma süresi hak düşürücü bir süre olarak yasanın Resmi Gazete'de yayınlanması ile başlar. Bu demek değildir ki, Resmi Gazete'de yayınlanmadan bu dava açılamaz değil, dava açılabilir. Anayasa Mahkemesi'nin buna ilişkin kararı vardır. Bu davayı Resmi Gazete'de yayınlanmadan açacağız. Bu şekilde hükümete bu yasayı çıkarmasını tavsiye etmiyorum" dedi.

27 emniyet müdürünün atamaları ile ilgili olarak ise Hamzaçebi, "Hukuksuz atamalardır. Kitle halinde atama yapılıyorsa bunun hukuki hiçbir gerekçesi yoktur" ifadelerini kullandı.

Hamzaçebi, Başbakan'a soru sormanın cesaret istediğini öne sürerek, "Başbakana soru sormak kahramanlığa dönüşmüştür. Başbakana soru soran bu gazetecileri kahramanlıklarından dolayı kutluyorum" diye konuştu.

Demirtaş'ın açıklamaları ile ilgili ise Hamzaçebi, "Demirtaş'ın fiili durum yaratmaya yönelik çalışmalar yanlıştır. Çözüm arama mercii TBMM'dir" dedi. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Hakimler Ve Savcılar Yüksek Kurulu Mehmet Akif Hamzaçebi Anayasa Mahkemesi Abdullah Gül Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title