Haberler

Kurtuluşun 92. Yılı Coşkuyla Kutlandı

Güncelleme:

Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Bursa Valiliği tarafından düzenlenen Bursa'nın düşman işgalinden kurtuluşunun 92. yıldönümü kutlamaları renkli görüntülere sahne oldu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, 92 yıl önceki coşkuyu aynen yaşadıklarını belirterek, "Bizlere 92 yıl önce bugün, özgür bir şehir bırakan şehit ve gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyorum" dedi.

Kutlamalar dün gece Büyükşehir Belediyesi Tarihi bina önünde gerçekleştirilen temsili kurtuluş gösterisi ile başladı. Büyükşehir belediye Bandosu´nun konserleriyle canlanan gecede Türkiye Muharip Gaziler Derneği üyeleri tarafından Bursa´nın temsili olarak kurtulması heyecanlı dakikalara sebep oldu. Temsili kurtarmanın ardından Büyükşehir Belediyesi binasının gönderine Türk bayrağı çekildi. Fetih salasının okunmasının ardından gaziler, Türk bayrağını Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Abdullah Karadağ´a teslim ederek, "Şehir kurtulmuştur" dedi.
Etkinliklere vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.

Kutlamalar bugün de Tophane'den start alan resmi geçit töreni ile başladı. Tophane ve Atatürk Caddesi boyunca devam eden kortej yürüyüşünün ardından Atatürk Anıtı önünde saygı duruşunda bulunuldu. Kent Müzesi önünde devam eden kutlama törenine Bursa Valisi Münir Karaloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, Bursa Milletvekilleri Mustafa Öztürk ve Sena Kaleli, AK Parti İl Başkanı Cemalettin Torun, CHP İl Başkanı Metin Çelik, muharip gaziler ve vatandaşlar katıldı.

Kurtuluş coşkusu
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa'nın kurtuluş öyküsünü anlattığı konuşmasında, "91 yıl önce bugün, bize özgür bir şehir bırakan şehit ve gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyorum. 8500 yıllık geçmişe sahip olan Bursa, 1326 yılında Orhan Gazi'nin fethiyle altın günlerini yaşamaya başladı. Bursa'nın 1920'li yıllarda Yunanlılar tarafından işgal edilmesi sadece Bursalıları değil büyük bir coğrafyayı derinden etkilemiştir. Mehmet Akif'e ünlü "Bülbül" şiirini yazdıran bu işgal, 2 yıldan fazla sürmüştür. Bursa'nın işgali nedeniyle meclis kürsüsüne, yas ifadesi olarak siyah bir örtü örtülmüştür. 11 Eylül 1922'de işgal sona erdiğinde, memleketin dört bir yanı adeta bayram etmiştir. Bu yüzden 11 Eylül Bursa için kurtuluşun, zafer gününün adıdır. Düşman o gün bir kez daha Anadolu insanının cesaretine, esarete boyun eğmeyeceğine şahit olmuştur" diye konuştu.
Bursa'ya hizmet etmenin bir onur olduğunu kaydeden Başkan Altepe, Büyükşehir Belediyesi olarak Bursa'nın ecdat yadigarı kültürel değerlerinin geleceğe taşındığını ve bugünkü coşkunun devam edeceğini ifade etti.
Bursa'da gerçekleştirilen '9. Uluslararası NAKEM Balkan Festivali'ne katılan yabancı halk dansları ekipleri de törene gösterileriyle renk kattı. Bursa Mehter Takımı ve Tahtakıran Kılıç Kalkan Ekibi de nefes kesen gösterileriyle Bursalılara keyifli anlar yaşattı. Kutlamalar, 1922 yılında Bursa'nın Yunanlılardan alınması sırasında şehre ilk giren süvari Bölük Komutanı Yüzbaşı Rüştü Dinçer Bey'in Doburca'daki kabrinin ziyaretiyle sona erdi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Recep Altepe Karadağ Türkiye Güncel Haberler

title