Haberler

HDP Çözüm Süreci Konusunda İkiye Bölündü

Güncelleme:

HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan'ın çözüm sürecinin tıkandığı yönündeki açıklamalarına HDP Mardin Milletvekili Erol Dora "Süreçle bağdaşmıyor" şeklinde karşılık verdi.

HDP Mardin Milletvekili Erol Dora, HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan'ın çözüm sürecinin tıkandığı ve görüşme trafiğinin durduğu yönünde açıklamalarına yönelik, "Sürecin bitmesi noktasında açıklama yapmak çözüm süreciyle bağdaşmıyor. Biz ölen herkes için aynı acıyı duyuyoruz. HDP olarak sonuna kadar barışın ve çözüm sürecinin takipçisi olacağız" dedi.

"YAŞANANLAR İŞ CİNAYETİDİR"

Dora, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Ermenek'te meydana gelen maden kazasına ilişkin açıklamalarda bulundu. Dün HDP heyeti olarak olayın yaşandığı bölgeye gittiklerini belirten Dora, gelişmeleri yerinde takip ettiklerini anlattı. Dora, madenin çalıştırılmasının güvenli olmadığına dair raporlar ve güncel denetimlerde tespit edilen aksaklıklar giderilmeden ocağın faaliyetlerini sürdürdüğünü söyledi. "Hiçbir önlem alınmadığı için yaşanan bu işçi cinayetleri doğallaştırılamaz, sıradanlaştırılamaz. Yaşananlar iş cinayetidir" diyen Dora, sorumluların cezasız kaldığını savundu. Hükümetin göstermelik yasal düzenlemeler yaptığını ancak iş kazalarını ortadan kaldıracak asıl düzenlemeleri hayata geçirmediğini belirten Dora, Ermenek'te yaşanan felaketin nedenlerinin Soma'da ve Torunlar'da yaşananlardan farklı olmadığını dile getirdi.

"ERMENEK VE BENZERİ VAKALAR ORGANİZE SUÇLARDIR"

Türkiye'de yaşanan işçi ölümlerini vurgulayan Dora, "Ermenek ve benzeri vakalar organize suçlardır. Bu organize suçun bir tarafında özelleştirme ve taşeron politikalarını sistemli olarak uygulayan ve etkin bir denetim yapmayan siyasi irade hükümet, diğer tarafında işveren vardır. Kamu otoritesi de işverenle beraber sorumludur. Yaşanan facianın şeffaf yöntemlerle araştırılması ve sağlıklı bilgilerin açığa çıkarılması açısından öncelikle ilgili bakanların görevlerinden istifa etmeleri etik bir gereklilik, vicdanı bir sorumluluk, insani bir erdemdir. Madencilerin ölümünü adeta seyreden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı artık istifa etmelidir" diye konuştu.

"İLTİMASLA YAPTIRIMLARIN UYGULANMASINI KABUL ETMİYORUZ"

Açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Dora, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kazanın ardından madenlerin işletilmesiyle ilgili açıklamalarının hatırlatılması üzerine, "Bir takım insanlar iltimasla, hatırla araya girip yaptırımların uygulanmasını engelleyebiliyorlarsa, bakanın da kendisinin bunu açıklamasını kabul etmek mümkün değildir. Bunu kabul etmiyoruz. Bu da bakanın kendi görevlerini yerine getirmediğinin somut bir kanıtıdır. Sayın Cumhurbaşkanı bir takım işverenlerin yasalardan kaçtıklarına ilişkin açıklama yapmış, bunu da kabul etmek mümkün değildir" karşılığını verdi.

"ÇÖZÜM SÜRECİNİN İŞLETİLMESİ DAHA YARARLI OLUR"

HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan'ın çözüm sürecinin tıkandığı ve görüşme trafiğinin durduğu yönünde açıklamaları olduğunun hatırlatılması üzerine Dora, "Sürecin bitmesi noktasında açıklama yapmak çözüm süreciyle bağdaşmıyor. Biz ölen herkes için aynı acıyı duyuyoruz. HDP olarak sonuna kadar barışın ve çözüm sürecinin takipçisi olacağız. Basın üzerinden böyle açıklamalar yapmak yerine diyalog sürecinin işletilmesinin daha yararlı olduğu düşüncesindeyiz" dedi.

Dora, sürecin iki taraflı olduğunu, hükümetin de bu bilinç içinde hareket etmesi gerektiğini anlatarak, dirayetli ve aklıselim içinde hareket edilmesinden yana olduklarını söyledi.

Bir gazetecinin "Peşmerge'nin geçişi sırasında 'Yaşasın Obama' sloganları atılmasını nasıl yorumlamak gerekir?" şeklindeki sorusuna ise Dora, "Halk özgürdür. Herkes lehine tezahüratta bulunabilir" cevabını verdi.

"SÜREÇLE BAĞDAŞMAYAN BİR GELİŞMEDİR"

Sivil kıyafetli askerlere yönelik saldırılar gerçekleştiği hatırlatılarak "Bunu kim yapmış olabilir?" sorusuna ise Dora, "Olayın kimin tarafından yapıldığına dair henüz elimizde net veriler yok. Bu olayı kim yapmış olursa olsun bizim bunu kabul etmemiz mümkün değildir. Çözüm süreciyle bağdaşmayan bir gelişmedir" karşılığını verdi. Dora, bir değerlendirme yapmak için kapsamlı bir soruşturma yapılması ve sorumluların kim olduğunun ortaya çıkarılması gerektiğini kaydetti.

HDP'nin Kobani için 1 Kasım'da eylem çağrısı yaptığının ancak daha önceki eylemlerde üzücü olayların yaşandığının hatırlatılması üzerine de Dora, Kobani'nin düşmemesi için demokratik bir çağrı yaptıklarını belirtti. "Kobani kazandığında, demokrasi, çözüm süreci, Türk ve Kürt kardeşliği kazanacaktır" diyen Dora, çağrılarının demokratik ilkeler çevresinde, şiddetten uzak bir tepki gösterme olduğunu söyledi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Pervin Buldan Erol Dora Mardin Politika Güncel Haberler

500

Yorumlar (21)

Diyarbakır''lı Zaza:

Ben bir zaza olarak, bizi Kürt toplumunun parçası göstermeye çalışanlardan nefret ediyorum ki bu yalandır, tarihimizi bir inceleyin. Bu Türk''ler bize ne kötülük yaptı be bre hainler. Benim babam 300 lira yaşlı aylığı alıyor. Yeğenlerimin hepsi okula gittiği için para yardımı alıyor. Hepsinin yeşil kartı ona keza var. Ben Batıda devlet dairesinde çalışıyorum, bana kimse zaza deyip ayrım yapıp devlet işine almamazlık ta yapmadı. Beni kimze Türkten ayırmadı . Hatta olumlu ayırdı, onlarda yaşlı aylığı bile yok. Yani Nankörsünüz pis mahluklar nankör. Allah kafirlerle işbirliği yapan, ülkesine hıyanet eden ne kadar kürt yada benim ırkdaşım zaza varsa onları mahvetsin inşallah.

37
14
yanıtYanıtla
burak:

biizim askerlerimizi kaleşçe arkadan vurun birde çözüm bekleyin yok size çözüm falaln oturuun oturduğunuz yere

24
20
yanıtYanıtla
kobaniiii:

kurt hakları kurt sorunu dıye almıs basını gıdıyor merak edıyorum bu ulkede turk yokmu hanı benım turk kardesımın hakları nerde dıyerbakırda sırnakta hakkarıde kurtce bılmıyor dıye arabası gasp edılen ısyerı yagmalanan evıne yıyecek almaya gıderken bıle tedırgın olan turk kardesımın hakları nerde ıstanbulda yasayan bır kurt kardesımle bır turk kardesım aynı esıt haklara sahıpken nedır bu cozum surecı ıstanbulkda rahat rahat ıs yapan ve rahat rahat gezen kurt kardesım ıle sırnakta hakkarıde dıyerbakırda rahat gezemeyen is yapamayan turk kardesım sımdı esıt sartlardamı yanı pkk yıllardır orda yapılan yatırımları kovan bır orgut degılmı nıye gelısemedı guneydogu cunku ıstemezler gelısmesını hedeflerıne ulasamazlar ozaman cozum surecı neyın nesı ayrı bır devletse onu bır gecın once ısıdla savasın oyle gelın

28
11
yanıtYanıtla
erman:

ALLAH BUNLARA TIRNAK VERMESİN, TÜRKÜN GÖLGESİ ALTINDA KIYAMETE KADAR EZİLMEYİ NASİP ETSİN, YOK LAN SİZE BU VATANDAN BİR AVUÇ TOPRAK YOK, CANSA CAN, KANSA KAN. . .

21
14
yanıtYanıtla
MALATYALI:

BÖLÜM BÖLÜM BÖLÜNESİNİZ İNŞALLAH. . . .

18
9
yanıtYanıtla
sivri:

Bunları birbirine bağlayan tek şey çözümsüzlüktür, Türkiye karşıtlığıdır. Eğer devlet bölge halkını sahiplenirse emin olun bunlar birbirini öldürür.

17
8
yanıtYanıtla
SELMAn:

Ya yorum yapıyorsunuz bari adam gibi yapın öyle çocukça yorumlar geliyor ki bazen bunu yazan insan mı diye tereddüt ediyorum. Şu Burak''ın yazdığına bakın sanki bir çocuk annesinden şeker istiyor da vermiyormuş gibi. Arkadaşlar çözüm bir barışın sağlanması için atılan temel bir adımdır. PKK ile Türkiye arasında bugüne kadar 40 bin canımızı kaybettik. Eğer barışı sağlamak istemiyorsanız hergün yuvalarımıza ateşler düşecek. Ölen Biz Öldüren Biz. Allah''ın izni ile bu barış sağlanacak ve gençlerimiz gönül rahatlığı ile askerliğini yapacaktır.

22
1
yanıtYanıtla
deli dumrul:

Gerzekler başlarına gelecekleri görmeye başladılar TÜRKLERİN sabrı taşınca olabilecekleri biliyorlar RTE de kurtaramaz onları. . . farkına varıyorlar. . . bölmeye kalkın ülkeyi ki size yapacaklarımız için kimse bizi suçlamasın. . .

8
6
yanıtYanıtla
ZAZA ZAZA:

Zazalar kürt değildir. Türkte değildir. Zazalar fistan giyip kalleşçe bir insanı arkadan öldürmez. İmanlı inançlı olup doğup büyüdüğü ekmeğini yediği ülkesine hainlik yapmaz. . Allah bu ülkeye hainlik yapanların belasını versin. HDP ve PKKnın çoğu ermeni kökenli olup inançsızdırlar. HDP nin içindede inançlı milletvekilleri olup onlarda menfaatleri gereği susmaktadırlar. Susarak bu günahlara ortak olmaktadırlar. Allah bu ülkeye hainlik yapanın belasını versin

9
3
yanıtYanıtla
kral:

kobaniiii ben sana diyorum o zaman israil ve amerika lının hakı yokmu hatrlarmısın ramazan aynıda amerika bir iftar yemeği vermişti gördümü nasılda yemeği dağıtlar demeki herkese bir hak lazım sadece türk kürtler değil koçum sen geç bunları senin söylediklerin yüz yıl önceyidi artık karnımız tok bu boşlaflar kobani ye korban ol yani

5
6
yanıtYanıtla
Tüm 21 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title