Haberler

Ukrayna'nın Doğusundaki Gelişmeler

AGİT Ukrayna Özel Gözlem Misyonu Başkanı emekli Büyükelçi Apakan: "Uzun vadeli bir barışın, Ukrayna'da hakim olacağına ve önümüzdeki aylarda adım adım buraya gidilebileceğine inanıyorum"

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Ukrayna Özel Gözlem Misyonu Başkanı emekli Büyükelçi Ertuğrul Apakan, Ukrayna'da uzun vadeli bir barışın hakim olacağına ve gelecek aylarda adım adım buraya gidilebileceğine inandığını belirtti.

Ukrayna'da çözüm ve barışın sağlanması için nisan ayında Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) tarafından Ukrayna Özel Misyonu'nun başına getirilen, Yaşar Üniversitesi Akdeniz Araştırma ve Uygulama Merkezi Başkanı Büyükelçi Ertuğrul Apakan, yaptığı açıklamada görüş ayrılıkları ve çatışmalara karşın Ukrayna'da barışın kısa süre içinde hakim olacağını düşündüğünü kaydetti.

Apakan, Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko'nun önerdiği barış planı çerçevesinde, uzlaşı yolunun açık tutulacağına inandığını ifade ederek şu görüşlerini aktardı:

"Görüş ayrılıkları da çatışmalar da olabilir, ancak bölge ülkelerinin de barıştan ve sağduyudan yana bir tutum alacaklarını düşünüyorum. Ayrıca, ilgili ülkelerin kabul ettikleri Cenevre Anlaşması, Berlin Bildirisi gibi siyasi metin ve deklarasyonlar da çözüm çerçevesinin oluşmasına yardımcı olacaktır. Uzun vadeli bir barışın, Ukrayna'da hakim olacağına ve önümüzdeki aylarda adım adım buraya gidilebileceğine inanıyorum."

Ülkelerle görüştüklerini, herkesin barış olup olmayacağını merak ettiğini dile getiren Apakan, Ukrayna'da çatışma ve barış arayışlarının aynı anda yürüdüğünü vurguladı. Apakan her şeyden önce ateşkesin sağlanması gerektiğini belirterek, şunları dile getirdi:

"Ateşkes sağlanırsa, diyalog ve müzakere için zemin ortaya çıkmış olacak. Şu an görünen bütün karamsar tabloya rağmen, diyalog ve müzakereler yoluyla, taraflar arasında ortak alanlar yaratılabileceğine inanıyorum. Zaman zaman farklı yaklaşımlar sergileseler de Ukrayna'nın tarihsel bir bütünlüğü var. Ukraynalıların birbirini anlayacağını, ülkenin, daha demokratik, çoğulcu bir topluma, normalleşmeye, istikrara giden bir yola girmesine kapıyı açık tutacaklarına inanıyorum. Bu süreç kolay olmayacak, zaman alacak. Ancak son tahlilde, toplumun yapacağı temel tercihin, barıştan yana olacağını düşünüyorum." - İzmir

Kaynak: AA / Güncel

ertuğrul apakan Ukrayna Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title