Haberler

Ukrayna'daki Gelişmeler

Başkent Kiev'deki Bağımsızlık Meydanı'nda "barikat temizliği" başladı Aylardır duran barikatları ve çadırları kaldırmak isteyen polisle eylemciler karşı karşıya geldi.

Ukrayna'nın başkenti Kiev'de polis, "EuroMaydan" olarak da bilinen Bağımsızlık Meydanı'nda aylardır duran barikatları kaldırmak için "temizlik operasyonu" başlatınca barikatları kuran eylemcilerle karşı karşıya geldi.

Kiev'de geçen kasım ayında eski Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'e karşı başlayan gösterilerden sonra meydana kurulan barikatlar ve çadırları kaldırmak üzere çok sayıda belediye görevlisi ile buldozer, kamyon ve vinç getirildi.

Bu sırada, aylardır meydandaki çadırlarda yaşayan eylemciler ile güvenlik güçleri arasında arbede yaşandı. İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Güvenlik güçleri, kamu düzenini sağlamak adına meydanda temizlik operasyonu başlattı. Buradaki çadırlarda yaşayanlar, güvenlik güçlerine karşı kaldırım taşları ve molotof kokteylleri ile saldırıya geçti" denildi.

Göstericilerin araba lastiklerini ateşe verdiği meydandaki arbede sırasında güvenlik güçlerinden yaralananlar oldu. Geçen yılki gösterilerin simgesi haline gelen "EuroMeydan"ın kaldırılmasına direnen eylemcilerin çadırlarında silah, el bombası, bıçak ve molotof kokteyli ele geçirildiği bildirildi.  Bazı göstericilerin gözaltına alındığı açıklandı.

Eylemciler, bölgeye getirilen bazı kamu araçlarını ele geçirerek güvenlik güçlerini bölgeden uzaklaştırmaya çalıştı. Kiev metrosunun Bağımsızlık Meydanı istasyonu giriş ve çıkışı olaylar sırasında kapatıldı.

Güvenlik güçlerinin bir süre sonra çekildiği meydanda eylemciler tekrar barikat kurmaya başladı.

Kiev yönetimi, barikatları artık şehrin ortasından kaldırarak normal trafik akışının sağlanmasını istiyor.

Viktor Yanukoviç'in AB ile varılan anlaşmayı kasım ayında imzalamaktan vazgeçmesi üzerine Bağımsızlık Meydanı'nda başlayan Yanukoviç karşıtı gösterilerden sonra çıkan olaylarda onlarca kişi hayatını kaybetmiş, günlerce devam eden gösterilerden sonra Yanukoviç görevini bırakarak ülkeden ayrılmak zorunda kalmıştı. - Kiev

Kaynak: AA / Güncel

Viktor Yanukoviç Ukrayna Kiev Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title