Haberler

Güneydoğu'ya Hayat Verecek Ilısu Barajı Çalışmalarında Sona Gelindi

Güncelleme:

Temelleri 10 yıl önce Erdoğan tarafından atılan ve tamamlandığında Türkiye'nin en büyük 4'üncü barajı olacak olan Ilısu Hidro Elektrik Santrali'nin yapımı tamamlandı.

Devlet Su İşleri tarafından yerel kaynaklarla yaptırılan ve tamamlandığında, Atatürk, Keban ve Karakaya barajlarından sonra Türkiye'nin en büyük dördüncü barajı olacak Ilısu Hidro Elektrik Santrali'nin yapımında sona gelindi.

BÖLGE VE ÜLKE EKONOMİSİNE BÜYÜK KATKI SAĞLAYACAK

Siirt'e 30, Mardin'in Dargeçit ilçesine 15 kilometre, Şırnak'ın Güçlükonak ilçesine ise 12 kilometre uzaklıktaki Hesta Ilısu Kaplıcaları'nın üzerine yapılan ve tamamlanma aşamasına gelen Ilısu HES Barajı'nda sona gelindi. Baraj, tamamlandığında bölge ve ülke ekonomisine büyük bir katkı sağlayacak.

"BARAJIN TEMELİ 10 YIL ÖNCE RECEP TAYYİP ERDOĞAN TARAFINDAN ATILMIŞTI"

Siirt Ürünlerini Araştırma ve Geliştirme Derneği Başkanı Vehip Emrah, toplamda 11 milyar metreküp su toplayacak olan devasa barajın sadece yenilenebilir temiz enerji noktasında değil tarım alanında da Siirt, Mardin, Batman, Şırnak ve Diyarbakır başta olmak üzere diğer bölge illerini ihya edeceğini söyledi. Emrah, "DSİ 16. Bölge Müdürlüğü sınırları içindeyiz. Türkiye'nin dördüncü büyük barajının bendinin önündeyiz. 10 yıl önce sayın cumhurbaşkanımız temelini atmıştı. O zaman 'hayaldi' dediler, 'Bitmeyecek' dediler, ama bugün görüyoruz baraj bitti. Önümüzdeki yıl su toplanmaya başlanacak."

"HAZAR GÖLÜ GÖRÜNÜMÜ ALACAK"

"Su toplanmasıyla Hazar Gölü görünümü alacak. Çünkü bu baraj Siirt şehir merkezine 60 kilometre uzaklıkta, Mardin'de yapılıyor ama Siirt sınırları içinde kalacak. Bu barajın yapımıyla Siirt, Batman Şırnak ve Mardin'e hayat verecek. Dolayısıyla bölgeye ve Türkiye'ye hayat verecek. Çünkü Türkiye'nin 4. büyük barajıdır. Zaman zaman bilgi aldık, 4 bin kişi çalıştırıldı, bittiğinde bu kadar kişi çalıştırılacak ve sonsuza kadar bölgemize, ekonomik faydalar, tarım, enerji ve sulama anlamında fayda verecek. Bir yıl sonra baraj Hazar görünümünü alacak" dedi.

TERÖR ÖRGÜTÜ MENSUPLARININ GEÇİŞİNİ ENGELLEYECEK

Terör olaylarının baraj yapımını yıllarca engellediğini aktaran Emrah, baraj yapılmasıyla yaklaşık 40 ile 50 kilometreyi kaplayan su nedeniyle terör örgütü mensuplarının bölgedeki geçişlerinin engellendiğini, bu nedenle terörü destekleyen unsurlar tarafından hiçbir zaman bitirilmek istenmediğini, ancak tüm engellemelere rağmen barajın nihayet bitirildiğini söyledi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Mustafa Kemal Atatürk Türkiye Keban Ilısu Ekonomi Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title