Haberler

"Silahların Gölgesinde Yaşamak İstemiyoruz"

Güncelleme:

Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde sivil toplum kuruluşları, geçen hafta meydana gelen ve 5 kişinin öldüğü olayların kan davasına dönüşmemesi için çağrıda bulundu.

Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde sivil toplum kuruluşları, geçen hafta meydana gelen ve 5 kişinin öldüğü olayların kan davasına dönüşmemesi için 'Silahların gölgesinde yaşamak istemiyoruz' çağrısında bulundu.

Geçtiğimiz pazar akşamı Siverek'e bağlı Oyman Köyü'nde aralarında arazi anlaşmazlığı bulunan Bucak ve Acemoğlu aileleri arasında çıkan silahlı kavgada 5 kişinin hayatını kaybetmesi, ilçede faaliyet gösteren 20 sivil toplum kuruluşunu harekete geçirdi. Siverek Sivil Platformu adı altında toplanan yaklaşık 200 kişi, 'Silahların gölgesinde yaşamak istemiyoruz' yazılı pankart önünde ortak basın açıklaması yaptı. İlçenin Kanlıkuyu meydanında toplanan grup adına açıklama yapan Eğitim-Sen Temsilcisi Ömer Kak, "Ülkenin ekonomik kaynakları, insanların temel ihtiyaçları olan eğitim, sağlık ve yaşama hakkının sağlanmasına dönük olması gerekirken maalesef geliştirilen yanlış politikalarla insan yaşamı, tamamen bireyin hukuki olmayan yol ve yöntemlerle kendisini korumasına yol açmış bulunmaktadır. Bu durum dönem dönem arzu etmediğimiz ve de görmek istemediğimiz trajik olayların yaşanmasına yol açmıştır. İlçemiz Siverek'te yaşanan son aşiret kavgasında beş vatandaşımızın hayatını kaybettiği, yine bir o kadar kişinin da yaralı olduğu bilinmektedir. Nedeni ne olursa olsun hiçbir şey insan yaşamının üstünde bir değere sahip değildir" dedi.

Sivil toplum örgütleri olarak kavgaların kan davasına dönüşmesinin engellenmesi isteğini ifade eden Ömer Kak, konuşmasına şöyle devam etti:

"Bölgemizde yaşanan feodal yapılanmanın sonucu olarak ve birilerinin beslendiği ama biz aydın insanların adeta kanayan yarası olan kan davasının halen tüm sıcaklığıyla 21. yüzyıl Türkiye'sinin özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde devam etmesinin bizce kabul görülür yanı yoktur. Sivil ve demokratik kitle örgütlerinin toplum üzerindeki etkisinin artırılıp; çağ dışı kurumların tasfiyesinin sağlanması ve modern dünyanın sivil inisiyatifi öncelediği, demokratik kurumların zeminin güçlü bir şekilde oluşumunun yolları açılmalıdır. Bunun için sivil ve demokratik kitle örgütlerine çok önemli görevler düşmektedir. Siverek'teki sivil toplum örgütleri ve sendikalar olarak gerek ülkemiz ve gerekse de yaşadığımız ilçenin ekonomik, sosyal ve siyasal olarak çağdaş değerlerle donanmış özgür bir ortama kavuşmasının mücadelesini sonuna kadar sürdüreceğimizden kimsenin kuşkusu olmasın. Biz Siverek'teki sivil toplum örgütleri ve sendikalar olarak çağdaş dünyanın uygulamakta olduğu adil ve demokratik yaşamın tüm ilkelerinin uygulanması halinde bu üzüntü verici trajik olayların yaşanmayacağına inanmaktayız. "

Açıklama sırasında kalabalıkta bulunanlar sık sık 'yaşasın barış', 'kavgaya son', 'barış hemen şimdi', 'kardeş kavgasına son' sloganları attı. Polisin güvenlik önlemi aldığı açıklama olaysız sona erdi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title