Haberler

Ruh Sağlıkları İçin Emek Verdikleri Eserler Beğeniye Sunuldu

Gümüşhane'de 1,5 yıl önce açılan Toplum Ruh Sağlığı Merkezi'nde tedavi gören hastalar, 8 ay boyunca gördükleri kurslarda ürettikleri 90 parçalık ahşap boyama ve örgü eserlerini sergiledi.
İl genelinde şizofreni, bipolar bozukluk, psikoz ve...

Gümüşhane'de 1,5 yıl önce açılan Toplum Ruh Sağlığı Merkezi'nde tedavi gören hastalar, 8 ay boyunca gördükleri kurslarda ürettikleri 90 parçalık ahşap boyama ve örgü eserlerini sergiledi.

İl genelinde şizofreni, bipolar bozukluk, psikoz ve ağır ruhsal bozukluk tanısı ile takip ve tedavi edilen hastalarından oluşan 150 kişiye hizmet veren merkezde Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü ile gerçekleştirilen işbirliği sonucu kurs açıldı. Yaklaşık 8 ay boyunca kursa katılan hastaların ürettiği ahşap süsleme, örgü ve karakalemden oluşan çalışmalar ise açılan sergiyle satışa çıkarıldı.

Sergiyi gezen Gümüşhane Valisi Dr. Yusuf Mayda, bazı eserleri kendisi alırken bazı eserleri de beraberinde serginin açılışına gelen Kaymakam, Belediye Başkanı ve Belediye Başkan aday adaylarına sattı. Eserlerin neredeyse tamamının satıldığı sergide, ürünleri çok beğendiğini ifade eden Vali Mayda, özellikle bazı eserleri yakından inceledikten sonra "Tek bir hata bile yok, kusursuz yapmışlar" diyerek eserleri çok beğendiğini özellikle vurguladı.

Sergiyi gezdikten sonra gazetecilere açıklamalarda bulunan Vali Dr. Yusuf Mayda, bu çalışmanın yaygınlaşmasını temenni ettiklerini belirterek, devlet olarak toplumdaki her ferdin üretim süreci içerisine dahil edilmesi ve kabiliyeti yönünde topluma katkıda bulunmasını ve topluma entegre olmasını istediklerini söyledi.

Hastaların merkeze bir öğrenci gibi gelip eğitim gördüklerini kaydeden Vali Mayda, hastaların hem yaptıkları çalışmayla bir meşguliyet kazanmış olduklarını, hem de el becerilerinin gelişmiş olduklarını belirterek, "Gerçekten kusursuz ürünler çıkarılmış ve yoğun bir emek verilmiş. Esasen bu, yöntem olarak tedavinin bir parçası. Ama uygulama şartları açısından da sanki bir okula devam eder gibi bir tarz uygulanmış. Güzel ve örnek bir çalışma. Ben emeği olan herkesi kutluyorum. Böyle olması gerekiyor. Tedavide hastanın da benimsemesi, kabullenmesi ve bir yöne kanalize edilmesi çok önemli. Özellikle de bu tür tedavilerde eğitimin kalıcı bir çözüm ve tedavi olduğuna inanıyoruz. Bir taraftan da gençlerimizi, hastalarımızı teşvik babında bizlerde bu sevinci paylaşmak üzere geldik" dedi.

Hastalara 1,5 yılda kazandıkları bu becerileri devam ettirmelerini tavsiye eden Vali Mayda, "Yüreğinde engel tanımayan insanlardan oluşan bir toplumun olmasını diliyorum" diye konuştu.

Merkezin psikoloğu Recep Vural ise yaklaşık 1,5 yıldır ağır ruhsal problemleri olan hastalara hizmet verdiklerini, hasta profillerinde şizofreni, bipolar bozukluk ve psikoz tarzı hastalar olduğunu söyledi.

Bu hastaların toplum içerisinde izole edilen, daha önce hastaneye yatışları, ilaç tedavileri, emniyetle ilişkileri olan hastalar olduğunu kaydeden Vural, "Şuanda 150 kayıtlı hastamız var. Bunların 65'i Gümüşhane Merkez'de, diğerleri de ilçelerde. Biz bunları Sağlık Bakanlığı'nın sisteminden toparlayarak kayıt altına aldık ve bu merkezlere çekmeye çalışıyoruz. Amacımız bu hastaların topluma bir şekilde entegre olması. Daha önce bu hastalar evlerinde toplumdan izole bir şekilde yaşıyorlardı, sosyal değillerdi, hastalıklarıyla ilgili birçok bilgiyi gizliyorlardı. Ama şimdi bir şekilde toplum içine çıkıyorlar ve tedavi süreci devam ediyor. Artık toplumun içinde "normal" diye nitelendireceğimiz insanlar gibi yaşamaya başladılar" şeklinde konuştu.

İlde bulunan tüm kurumlarla beraber bu hastaları bir şekilde toplumla beraber yaşayabilecek duruma getirmeyi hedeflediklerini vurgulayan Vural, şöyle konuştu:

"Bu anlamda birşeyler üretmeleri ve boş zamanlarını değerlendirmeleri için çaba sarf ediyoruz. Merkezimize gelmeyen ama kayıtlı olan hastalarımıza da ev ziyaretleri yapıyoruz. Yaşam koşulları içerisinde hastaları takip ediyoruz. Bu süreçle beraber hastaların hastaneye yatışları da azaldı. Bunun büyük bir getirisi var. Şimdi tedavilerini düzgün oluyorlar, topluma entegre oldular ve hastaneye yatış sayıları da azaldı. Normal bireyler olarak hayatlarına devam ediyorlar. Sağlık Bakanlığının ruh sağlığı politikası değişti. Bu çalışmamız da Bakanlığın sürdürdüğü çalışmanın bir eseridir ve buna devam edeceğiz."

Sergi açılışına Vali Dr. Yusuf Mayda, İl Emniyet Müdürü Ahmet Can, İl Sağlık Müdürü Dr. Emre Boşnak, Halk Sağlığı Müdürü Dr. Engin Pehlivan, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Op.Dr. Aziz Ahmet Surel, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım, Kelkit Kaymakamı Ozan Gazel, Kelkit Belediye Başkanı Muammer Duran, Devlet Hastanesi yöneticileri, merkez çalışanları, AK Parti ve CHP Belediye Başkan Aday Adayları ve davetliler katıldı. - GÜMÜŞHANE

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Halk Eğitimi Merkezi Recep Vural Yusuf Mayda Kelkit Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title