Haberler

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu -

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "2000 yılı kuraktı, 2007 kurak ve 2014 yılı kurak olabilir diye bir çalışma yaptık. Bu bakımdan içme suyu barajları ve tesislerini 81 şehrimizde büyük ölçüde yaptık. 76'sı bitti.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "2000 yılı kuraktı, 2007 kurak ve 2014 yılı kurak olabilir diye bir çalışma yaptık. Bu bakımdan içme suyu barajları ve tesislerini 81 şehrimizde büyük ölçüde yaptık. 76'sı bitti. 2040, 2050 yılına kadar su problemi yok" dedi.

Eroğlu, eski Adalet Bakanı ve AK Parti Hatay Büyükşehir Belediye Başkan adayı Sadullah Ergin ile Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz'i ziyaretinde yaptığı konuşmada, çok sevdiği ve kadim dostlarının bulunduğu Hatay'a gelmekten mutluluk duyduğunu söyledi.

Eroğlu, bir gazetecinin, yağışlar az olduğu için yazın kuraklık riski bulunup, bulunmadığı sorusu üzerine şunları kaydetti:

"Bir eylem planımız var. Her yıl bizde su yılı vardır. Su yılı bizde 1 Ekim'de başlar. Bu sene su yılının başlangıcında başlarda bir azalma oldu. Türkiye'de genelde 7, 8 yılda bir yağışlarda azlık oluyor. Bazen 15-20 yılda bir orta şiddette kuraklık olabiliyor. Zaten 7 yılda tekerrür ediyor. 2000 yılı kuraktı, 2007 kurak ve 2014 yılı kurak olabilir diye biz böyle bir çalışma yaptık. Bu bakımdan içme suyu barajları ve tesislerini 81 şehrimizde büyük ölçüde yaptık. 76'sı bitti. 2040, 2050 yılına kadar su problemi yok. Sulamada ise 'Bin Gölet' projesi başlattık. Bu yıl sonuna kadar bini bitiyor. 334 tanesi bitti. Tedbirleri aldık. Büyük bir problem olmayacak. Yarın akşam yağışların olacağını tahmin ediyoruz."

- Hatay'a 40 müjde

Hatay'a müjdelerle geldiklerini, yatırımlardan 32'sinin DSİ tarafından gerçekleştirileceğini, 6'sının orman, 2'sinin de doğa koruma ve milli parklarla ilgili olduğunu vurgulayan Eroğlu, 40 yatırımın toplam maliyetinin 592 milyon 714 bin lirayı bulacağını söyledi.

Hatay'a ne gerekiyorsa el birliğiyle yapmaya hazır olduklarını ifade eden Eroğlu, şöyle devam etti:

"Buraya gelmemizin üç tane sebebi var. Birincisi, bir yere giderken, bir dostumun yanına gelirken böyle 14 Şubat'a el boş gelmek mümkün değil. Bu sefer heybeyle değil, tırla geldik. Tam 40 müjdeyle geldik. Hatay tarihinde görülmemiştir bu. Bunların da rakamları var, her birini hesap ettik. 2014 yılını Hatay'da yatırımların hamle yılı ilan ediyoruz. Hatay için 5 yıllık büyük bir master plan hazırlıyoruz. Hatay için 40 müjdenin Orman Su işleri Bakanlığına maliyeti 593 milyon lira. Burası, unutulmuş bir ildi. Hatay hükümetimizden önce unutulmuş bir ildi. Alt yapı, dere ıslahı sulama, su arıtma tesisi yoktu. Biz, sağ olsun bakanımızın ve Başbakanımızın buraya verdiği özel önem sebebiyle burada destan yazdık. Son yılda yapılanlarla geçmişte yapılanları mukayese edin. Ama bu yeterli mi, değil. Gelirken, açılışlarla beraber, burası için muazzam projeler hazırladık. 2014-2015 yıllarında Orman ve Su İşleri Bakanlığı olarak Hatay'da fırtına gibi eseceğiz."

Orman ve Su İşleri Bakanlığı olarak Hatay'da "Nereden Nereye" adlı kitapçık hazırladıklarını belirten Eroğlu, kitapta, kentte diğer bakanlıkların yanı sıra kendilerinin yaptığı ve yapacağı 40 projenin bilgilerinin yer aldığını kaydetti.

Hatay'da orman yangınlarının sık yaşandığına dikkati çeken Eroğlu, yanan alanlara, o bölgenin insanına gelir getirici türden fidan diktiklerini, hatta bozuk orman alanlarını badem, ceviz, keçi boynuzu, defne de dikileceğini, kura çekerek parsel parsel o köyde yaşayan insanlara bunların taksim edileceğini belirtti.

Büyük Karaçay Sulama projesinin temelini bugün atacaklarını belirten Eroğlu, bu proje sayesinde 35 bin 540 dekarın sulanacağını, maliyetinin de 26 milyon 600 bin lira olduğunu söyledi.

Hatay'da 144 milyon liralık yatırımın temelini atacaklarını ifade eden Eroğlu, kentte son 11 yılda 9,2 milyar liralık yatırım gerçekleştirdiklerini belirtti.

Eroğlu, Torosların yangına karşı korunması için alınan önlemlerle ilgili soruya da, "Orman yangınlarını önlemede, söndürmede, Akdeniz ülkeleri arasında en başarılı ülkeyiz. Hava ve kara araçları konusunda hazırlık yapıyoruz. Fazla bir alan yanmadan hemen söndürüyoruz. Bu sene de hazırlıklıyız. Her türlü tedbiri alıyoruz" diye konuştu.

Eski Adalet Bakanı ve AK Parti Hatay Büyüşkşehir Belediye Başkan adayı Sadullah Ergin de kentin, özellikle sulama projeleri açısından mağduriyetinin giderildiği tesislerde Bakan Eroğlu'nun imzası bulunduğunu vurgulayarak, "Aynı anda üç baraj yapılan başka il var mı, bilmiyorum. Karaçay Barajı bu yıl sonu su tutmaya başlayacak. Reyhanlı Barajı 15 Mayıs 2015'de açılacak. Tahtaköprü, Menzelet, Kılavuzlu projemiz ise Kahramanmaraş'ın dağlarından kar sularını büyük kanallarla Tahtaköprü Barajına getiren devasa bir proje. Bu proje de 2016 yılının ortalarında hizmete girecek. Böylece Hatay'ın sulanabilir tarım arazileri miktarı yüzde 16'dan yüzde 90'lara geliyor" dedi.

Vali Lekesiz'in de Hatay ile ilgili bilgiler verdiği ziyarette, Eroğlu'na okuma masası hediye edildi.

Kaynak: AA / Güncel

Mehmet Celalettin Lekesiz Veysel Eroğlu Ak Parti Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title