Haberler

Kürtçe Müzik Yasağına Kürtçe Müzikli Halayla Protesto

Mersin Emek ve Demokrasi Platformu üyeleri, belediye tesislerinde Kürtçe müzik yasağı koyduğu iddiasıyla Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’ı protesto etti.

Mersin Emek ve Demokrasi Platformu üyeleri, belediye tesislerinde Kürtçe müzik yasağı koyduğu iddiasıyla Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz'ı protesto etti. Büyükşehir Belediyesi'ne yürüyüş düzenleyerek siyah çelenk bırakan grup, tepkilerini Kürtçe müzik eşliğinde halay çekerek gösterdi.

Mersin Emek ve Demokrasi Platformu üyeleri, MHP'li Büyükşehir Belediye Başkanı Kocamaz'ın, belediyeye ait tüm tesisler ve düğün salonlarında Kürtçe müziği yasakladığı iddiaları üzerine öğle saatinde İstiklal Caddesi üzerindeki Özgür Çocuk Parkı'nda toplandı. CHP Mersin İl Başkanı Faruk Mehmet Akar'ın da destek verdiği grup, buradan pankart açarak siyah çelenkle caddeye çıktı. İstiklal Caddesi'ni trafiğe kapatarak yürüyüşe geçen grup, Tevfik Sırrı Gür Lisesi'nin yanından Büyükşehir belediyesi'nin bulunduğu Atatürk Caddesi'ne çıktı. Yol boyunca sloganlar ve zılgıtlarla Başkan Kocamaz'a tepki gösteren grubun önü, Atatürk Caddesi'ne çıkışta çevik kuvvet ekipleri tarafından kesildi. Emniyet güçleri, grubun belediye binası önüne yürümesine izin vermezken, platform yetkilileri ile emniyet görevlileri arasında yapılan pazarlıkların ardından, çevik kuvvet ekipleri geriye çekilerek grubun binaya yaklaşmasına izin verildi.

Mersin Emek ve Demokrasi Platformu Dönem Sözcüsü Yusuf Kaya, burada yaptığı açıklamada, Mersin'in, birçok provokasyona rağmen birçok inançtan, etnik yapıdan, dilden insanların bir arada yaşadığı bir il olduğunu söyledi. Kaya, "Onca provokasyona rağmen halklar birbirine düşman olmamış, kardeşlik her zaman galebe çalmıştır ancak yapılan ayrımcı, ayrıştırıcı, bloklaştırıcı uygulamalar Mersin'deki bu 'kardeşlik şehri' zeminine zarar verecektir. Özellikle yetkili mertebesindeki yerel ve genel olarak da hükümeti temsil eden güçlerin ve idarecilerin dikkat etmeleri gereken bir husus var. İnsanların hassas duygularıyla oynanmamalı, diliyle, kültürüyle, kimlikleriyle, düğünlerini, nerede, nasıl yapacaklarına, hangi şarkıyı çalacaklarına, hangi dilde halay çekeceklerine kimse karar verme hakkını kendisinde bulmamalı. Bu nedenle Büyükşehir Belediye Başkanının belediye tesislerinde Türkçe dışında farklı bir dille düğün ve eğlence yapılmasını engelleyen tutumunu kınıyor, protesto ediyor, bundan derhal geri adım atılması gerektiğini belirtiyoruz" dedi.

Eylemde daha sonra grup adına hazırlanan açıklamayı İnsan Hakları Derneği (İHD) Mersin Şube Başkanı Ali Tanrıverdi okudu. Kocamaz'ın, tüm Mersinlilerin başkanı olduğu çabasını göstermesi gerekirken, tam aksi yönde tutum sergilediğini ileri süren Tanrıverdi, Kocamaz'ın Mersin merkezde yaşayan 641 bin 938 seçmenden sadece 134 bin 652 oy aldığını anımsatarak, Kocamaz'dan, her 5 seçmenden ancak birinin oyunu alarak o makama geldiğini unutmamasını istedi.

Kocamaz'ın, Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı düğün salonları, restoran, park yerlerindeki işletmeciler üzerinde baskı kurduğunu öne süren Tanrıverdi, "Buralarda Kürtçe veya farklı dilde şarkı söylemek, müzik çalmak, halay çekmenin yasaklandığı, aksi durumda sözleşmelerinin iptal edileceği tehdidinde bulunduğu günlerdir tartışılmaktadır. Biz, Bay Başkanın yaptığı yanlışlıktan dolayı Mersin halkından özür dilemesini beklerken, bu yasaklamalara karşı olanları gaflet, dalalet ve ihanetle suçlama cüretini göstermiştir. Bay Başkan bir taraftan aklıselimden, sinirlerine hakim olmaktan, barışa katkı koymaktan, tahriklerden kaçınılmasından söz ederken, diğer taraftan bu sorunu dile getirenleri, iyi niyetli çabaları baltalamak, provoke etmek, ortamı germekle suçluyor. Bay Başkan açıklamasında, 'Böyle bir yasak getirmedim' demiyor. Tam aksine yasaklama olayını sahipleniyor, 'Bize gelen şikayetler, her an bazı olumsuz şeyler olacak hissi uyandırmıştır. Gençlerimizin taşıdığı öfkeyi dindirmek için bazı kararlar aldık. Dışarıdan sanatçı getirilmesini yasakladık' diyor. Siz hangi sıfatla dışarıdan gelecek sanatçıları yasaklıyorsunuz. Siz sıkıyönetim komutanı mısınız, ağır ceza reisi misiniz? Kürt halkının şarkılarını söylemesi, halaylarını çekmesi sizin hislerinize bağlı olamaz. Unutmayınız, mersin'de yüz binlerce Kürt yaşamaktadır. Onları öfkelendirecek davranışlardan özenle kaçınmanızı öneririz" diye konuştu.

Tanrıverdi, başta belediye başkanı olmak üzere herkesi gerginliklere neden olacak uygulamalardan vazgeçmeleri, barış ortamını zedeleyecek söz ve davranışlardan kaçınılması konusunda uyardıklarını sözlerine ekledi.

Grup, konuşmaların ardından, Kürtçe müzik eşliğinde bir süre halay çekti. Daha sonra belediye binasının önüne siyah çelenk bırakan grup, olaysız dağıldı. - MERSİN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Burhanettin Kocamaz İstiklal Caddesi Ali Tanrıverdi Mersin Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title