Haberler

Kültür Mirası'na 'Yazı' Darbesi

Güncelleme:

UNESCO tarafından 'Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi'ne alınan kalenin duvarlarına yazılan yazılar tepki çekiyor.

Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO) tarafından 'Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi'ne alınan ve gelecek yıl 'Kalıcı Liste'ye alınmasına kesin gözüyle bakılan tarihi Alanya Kalesi'nin surları ve duvarlarına yazılan yazılar ve çizilen çeşitli resimler tepki çekiyor.

Bu yılın 8 aylık döneminde 253 bin yerli ve yabancı ziyaretçinin 1. 1 milyon lira gişe geliri bırakarak gezdiği Alanya Kalesi'nde, bilinçsiz kişiler tarafından yapılan 'yazılı tahribat'ın önüne geçilemiyor. Selçuklu Sultanı Alaeddin Keykubat tarafından 1221 yılında kentin alınmasından sonra yeniden inşa ettirilen ve turistlerin yoğun ilgisini çeken Alanya Kalesi'nin duvarları 'yazı tahtası'na döndü.

Yaklaşık 1 saatte çıkılabilen, 83 kulesi ve 140 burcu bulunan kalenin duvarlarına yazılan futbol takımı, şehir ve insan isimleri ile çizilen kalp resimleri, tarihi eserin üzerinde kalıcı izler bırakıyor. Özellikle yabancı turistlerin büyük bir ilgiyle gezdiği tarihi kalenin, yazılar nedeniyle tahrip edilen duvarları, geçen yıllarda uzmanlar tarafından özel kimyasal maddelerle temizlenmişti. Aynı yazıların yeniden ortaya çıkması, turizmciler ve çevrecilerin tepkisine neden oldu.

'GELECEK NESİLLERE BIRAKMALIYIZ'

Alanya Turistik İşletmeciler Derneği Başkanı Gülçin Güner, tarihi dokuya zarar verecek olayların yaşanmamasını istediklerini söyledi. Güner, "İnsanlar bu konuda bilinçlenmeli. Kalenin duvar ve surlarına yazılan yazılar kolay temizlenemiyor. Tarihi dokunun kaybedilmemesi lazım. Kale bölgesini her yıl binlerce yerli ve yabancı turist ziyaret ediyor. Binlerce yıllık kültürel mirası gelecek nesillere bozulmadan bırakmalıyız. Tarihi eserlerin korunmasında eğitim ve bilinçlenme çok önemli" diye konuştu.

KAMERALAR YETERLİ OLMUYOR

Alanya Kalesi Çevre Derneği Başkanı Halit Erdoğan ise "Özel güvenlik birimleri ve devamlı dolaşan bir ekip olması lazım. Kalenin belirli noktalarında güvenlik kameraları var, ancak bu da yeterli olmuyor. Giriş çıkışlar tümüyle kontrol altında olmalı. Sadece iç kale ziyareti değil, kalenin geneli için belirli bir miktarda ücret alınmalıdır. Ücret alınması halinde bu tür insanlar giremez ve kale duvarlarına zarar veremez" dedi. - Antalya / Alanya

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title