Haberler

İkv: AB Hedefi Türkiye Projesidir; Alternatifi Yoktur

– İktisadi Kalkınma Vakfı Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) ile ilişkilerinin önemli olduğunu vurgulayarak, Türkiye için "AB gibi güçlü bir ortak ve çıpa"nın gerekli olduğu uyarısı yaptı ve "AB hedefi Türkiye projesidir; alternatifi yoktur" dedi.

– İktisadi Kalkınma Vakfı Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) ile ilişkilerinin önemli olduğunu vurgulayarak, Türkiye için "AB gibi güçlü bir ortak ve çıpa"nın gerekli olduğu uyarısı yaptı ve "AB hedefi Türkiye projesidir; alternatifi yoktur" dedi.

İKV Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, AB ile ilişkilerle ilgili açıklamalar ve gelişmeler üzerine yaptığı açıklamada, Türkiye - AB ilişkilerinin önemine dikkat çekti.  Siyasi, ekonomik ve güvenlikle ilgili sorunlarla karşı karşıya olan Türkiye için AB gibi güçlü bir ortak ve çıpanın gerekli olduğunu belirten Zeytinoğlu, iş dünyası açısından AB perspektifinin kritik olduğunu vurgulayarak şöyle dedi:

"AB ile ilişkilerimizde gerilim son dönemde arttı. Bunda AB'nin darbe girişimi sonrasında Türkiye'nin durumuna yeterince duyarlılık göstermemesi ve destek vermemesinin rolü var. AB ile katılım müzakereleri 10 yıldır devam ediyor ve Kıbrıs sorunu sebebiyle müzakere fasıllarının bloke edilmesi sürecin ilerlemesini engelleyerek, üyelik hedefinin inandırıcılığını kaybetmesine yol açtı. Ancak AB hedefinden vazgeçmek Türkiye açısından kolaycılık olur.  Duygusal reflekslerle hareket etmek yerine soğukkanlı davranmalıyız".

"Gümrük Birliği Türkiye'yi orta gelir tuzağından çıkarır"

İKV Başkanı Zeytinoğlu konuya iş dünyasının yaklaşımını ortaya koyarak, Türkiye'nin orta gelir tuzağından çıkması için AB reformları ve Gümrük Birliğinin modernizasyonunun kritik bir rol oynayacağını belirtti:

"Bugüne kadar AB ile ilerleme kaydettiğimiz her aşama, Türkiye'nin kalkınma sürecine hız kazandırdı ve lig atlattırdı. 1996'da gümrük birliği sanayimizin rekabet edebilirliği ve üretkenliği açısından yeni bir çığır açmıştı. Benzer şekilde Helsinki'de aday olarak ilan edilmemiz reformların kapısını açarken, 2004'te müzakerelerin açılması kararının alınması, Türkiye'ye yönelik yabancı yatırımların artmasına önayak olmuştu. Bugün de Türkiye'nin yapısal reformları hızlandıracak ve ekonomik büyümeyi tetikleyecek yeni bir ivmeye ihtiyacı var. İş dünyası olarak bu ihtiyacı çok iyi hissediyoruz. AB ile katılım sürecinin terk edilmemesi, bilakis canlandırılması ve mutlaka Gümrük Birliğinin modernizasyonunun gerçekleştirilmesi iş dünyasının beklentisidir."

İKV Başkanı Zeytinoğlu, yapılan analizlere göre Gümrük Birliğinin güncellenme ve modernizasyon sürecinin, Türkiye ekonomisinde yüzde 1.44 reel GSYİH artışıyla yaklaşık 12 milyar avroluk gelir elde edileceği tahmin edildiği ve yaklaşık 10 yıllık bir süre içinde bu artışın yüzde 60'lara ulaşmasının beklendiği bilgisini verdi.

"AB ile ilişkilerimizde problemler yaşıyoruz"

Zeytinoğlu sözlerine devam ederken, Türkiye için AB entegrasyonunun alternatifi olmadığını belirtti:

"AB ile ilişkilerimizde problemler yaşıyoruz.  Bu problemlerin yakın bir işbirliği ve diplomasi yoluyla çözüme kavuşturulacağını umuyoruz. AB hedefi başından beri tüm hükümetler tarafından benimsenmiş olan bir Türkiye projesidir.  Bugüne kadar ilişkiler inişli çıkışlı ilerlemiş ve bugünküne benzeyen krizler yaşanmıştır. Ancak bu seferki kriz çok daha ciddi boyutlardadır.  İlk defa Türkiye'nin AB perspektifinin bitirilmesi konuşulmaktadır. Konuya her şeyden öteye Türkiye'nin stratejik hedefleri ve uluslararası konumu açısından yaklaşılması gerekir. Elbette bu krizden çıkmak için AB'nin çaba göstermesi ve Türkiye'ye karşı tutarlı bir yaklaşım sergilemesi şarttır. Ancak Türkiye'nin de geri dönülemez bir yola girmemesi ve ilişkilerdeki sorunları çözmeye odaklanması büyük önem taşımaktadır."

- İstanbul

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Ayhan Zeytinoğlu Avrupa Birliği Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title