Haberler

ESDER "Ahilik Kültürü"nü Balkanlarda Yaşatıyor

Güncelleme:

Esnaf ve Sanatkarlar Derneği(ESDER)'nin geleneksel hale getirdiği Balkan coğrafyasında Ahilik Kutlamaları etkinliği bu yıl Makedonya'nın başkenti Üsküp'te icra edildi.

Üsküp'te 2 gün süren Ahilik Bayramı kutlamaları, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) ve Yunus Emre Enstitüsü'nün destekleriyle Esnaf ve Sanatkarlar Derneğince (ESDER) düzenlendi.

Geçmişten bugüne Ahiliğin anlatıldığı etkinlikler kapsamında başkent Üsküp'te yapılan törene, Başbakanlık Müşaviri Sabri Demir, Türk asıllı Makedon Bakan Hadi Demir, Yunus Emre Enstitüsü Başkan Yardımcısı Şeref Ateş, TİKA Üsküp Koordinatörü Dr. Mahmut Çevik, Çayır Belediye Başkanı İzzet Meciti, Gostivar Müftülüğü, Esnaf ve Sanatkârlar Derneği Başkanı Mahmut Çelikus, çeşitli STK temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Tören'de konuşan Yunus Emre Enstitüsü Başkan Yardımcısı Şeref Ateş, Ahiliğin Türk kültürünün bir parçası olarak Makedonya'da da tanıtıldığını söyledi. Ateş, "Aslında Ahilik buradaki halk ve esnafın yabancı olduğu bir gelenek değil. Çağımızda özellikle kapitalizmin her geçen gün gücünü artırdığı bir ortamda insani değerlerin, paylaşmanın ve kardeşliğin yeniden canlandırılması için Ahilik kültürünün bu topraklarda yeniden hayat bulması gerekiyor" dedi.

TİKA Üsküp Koordinaötürü Dr. Mahmut Çevik ise, Makedonya'da ilk defa düzenlenen bu şölenin tarihi Türk çarşısının esnafı tarafından geleneksel bir hale getirilmesini temenni ettiklerini belirten Çevik, "Balkanlar'da yüzyıllardır hakimiyet sağlamış Osmanlı kültürü olan Ahilik'i bu topraklarda yaşatmaya çalıştıklarını, Türkiye ile Makedonya arasındaki dostluk ve kardeşliğin bu tür etkinliklerle daha da iyi olacağını" dile getirdi.

ESDER Genel Başkanı Mahmut Çelikus, "Esnaf" kelimesinin evrensel bir kavram olduğunu belirterek, "Boşnakça'da, Makedonca'da, Arnavutça'da ve Türkçe'de esnaf kelimesi aynı. Dolayısıyla esnaf ve sanatkâr ifadeleri Balkanlar'da ortak bir dil oluşturmuş" dedi. İnsanlar arasındaki sosyal ilişkilerin, dostlukların, ahbaplıkların, barışın ve kardeşliğin var olabilmesi için esnaf ve sanatkârın kendi arasında geliştirdiği bir ticari dil olduğuna dikkati çeken Çelikus, "Hepimiz deriz ki "Bir insanı tanımak için onunla alışveriş yapacaksın". Alışverişte paylaşmak esastır. Eğer alan da veren de karlı çıkarsa, o alışveriş devamlı olur. Biri diğerini aldatırsa o alışveriş orada biter. Dolayısıyla, ticaretin, hem dostluğu geliştiren hem de engelleyen bir yapısı vardır. Eğer doğru, samimi bir ticaret yapılırsa dostluklar gelişir" şeklinde konuştu.

Geleneksel "Şed Kuşanma Töreni" büyük ilgi gördü

Şed kuşanma töreni öncesi Gostivar kız medresesi öğrencileri Bacıyan-ı Rum nasihati okudular. Ardından Üsküp'ün tarihi Türk çarşısında bulunan Murat Paşa Camisi önünde, Ahilikte ustalığa kabul edilen düzenlenen "şed kuşanma" töreni gerçekleştirildi.

Törende, ayakkabı ustasının yanında 5 yıl kalfalık yapan bir gencin Ahiliğe kabulü aslına uygun olarak canlandırıldı. Geleneksel kıyafetlerin giyindiği ve Ahilik'te "şed kuşanma" adı verilen bu törene esnaf ve halk büyük ilgi gösterdi.

Yapılan bu törenin ardından vatandaşlara Ahi pilavı, kavurma, mevlid şekeri, Türkçe ve Makedonca Ahilik nasihati ile kalem ve bloknot dağıtıldı.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Mahmut Çevik Demir Türk Makedonya Üsküp Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title