Haberler

Mahçupyan: Ermenistan İyi İlişkiler Kurmada Diasporadan Daha Hazır

Güncelleme:

Başbakan Davutoğlu'nun Başdanışmanı Etyen Mahçupyan "Ermenistan ve toplumu, Türkiye ile ilişkiye girmede diasporadan daha hazır" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Başdanışmanı Etyen Mahçupyan, Ermenistan devletinin ve toplumunun, Türkiye ile ilişkiye girmede Ermeni diasporasından daha hazır olduğunu, bu nedenle olayların yüzüncü yılının bir fırsata çevrilmesi gerektiğini belirtti.

Mahçupyan, bir panel için geldiği Erbil'de 1915 Ermeni olayları iddialarına ilişkin AA muhabirine değerlendirmede bulundu.

"İLİŞKİLER TEDAVİ EDİLEBİLİR"

Ermeni olaylarının yüzüncü yılında karşılıklı adımların atılması durumunda Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin "tedavi edici" yönde değişebileceğini anlatan Mahçupyan, "Ermenistan ve toplumu, Türkiye ile ilişkiye girmede diasporadan daha hazır. Ama devletin sesini duyduğumuz için ve devlet de devlet gibi konuştuğu için sert gözüküyor. Yoksa Ermenistan'da sokaklarda gezip insanlarla konuştuğunuz zaman öyle bir durum yok. Yani Türkiye'de sokaklarda gezdiğinizde ne görüyorsanız aynı şeyi orada da görüyorsunuz. İnsanlar yakınlaşmak istiyor" dedi.

İki toplum arasında "özlem" olduğunu ifade eden Mahçupyan, "Bu insanlar, aynı kültürün çocukları, aynı müziği dinliyorlar, aynı şeyleri okuyorlar. Yani iki toplum arasında öyle bir özlem var ve aslında iki tarafta da temasa geçmeye hazır. Ama işte milli bir dünyadayız, sınırlar ve devletler var. O birazcık işi formel hale getiriyor. Formel olunca da eşitlikçilik, pazarlıkçılık gibi temalar işin içine giriyor. Bu ilişkilerin biraz soğumasına neden oluyor" diye konuştu.

Mahçupyan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Çanakkale Savaşları anma törenlerine, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'ı davet etmesine ilişkin ise "Bu, bütün dünyaya yapılmış bir davet. Ermenistan da bunun dışında bırakılmadı. Böyle genel bir yönü var. İkinci bir yönü, Çanakkale'de ölen askerlere baktığımız zaman onların arasında birçok Ermeni var. Eğer Ermenistan'ın geçmişteki Ermenilerle manevi bir bağı varsa, o zaman onları da ilgilendiren bir yönü vardır demektir. Dolayısıyla sembolik de olsa davete icabet edilmesi halinde sonuçlarının olumlu olacağını, Ermenistan tarafının bir jest yapacağını düşünüyorum. Ancak devletler moral yükümlülükle davranmayabilirler. Daha çıkarcı ve daha pazarlıkçı bir bakış olabilir. Nitekim Sarkisyan da 'biz de sizi davet ettik, siz de o davete icabet etseydiniz' vesaire demişti" dedi.

"TOPLUMSAL DÜZEYDE YAPILMASI ÖNEMLİ"

"Eninde sonunda samimi ve açık ilişkilerin olması gerektiğini" düşündüğünü kaydeden Mahçupyan "Bunu da çok fazla devletler üzerinden zorlamanın bir getirisi olduğunu hiçbir zaman düşünmedim. Devletlerin bir alt katına inmek gerekiyor. Yani toplumsal bir düzeyde bunların yapılması çok daha önemli. Bu iş, daha çok enformel kanallarla yapılmalı. Çok basit bir şey söyleyeyim. Mesela iki tarafın da kadın hareketleri var. Bu kadın hareketlerinin karşılıklı bu jestleri yapması, birbirlerine gidip gelmeleri, birlikte bildiri yayınlamaları gibi olaylar zamanın ruhuna uyuyor. Kadın hareketleri üzerinden bu işin çözümlenmesi düşünülebilir. Çünkü savaşı hep biz erkekler yapıyoruz. O yüzden çok da takılmamak lazım ama karşılıklı bir iyi niyet arayışının olduğunu en azından şimdilik görüyoruz." dedi.

"1915 BÜTÜN YIL BOYUNCA ÖNEMLİ"

Olayların yüzüncü yılı olduğu için 1915'in bütün yıl boyunca önemli olduğuna işaret eden Etyen Mahçupyan, "Başbakan Davutoğlu, Hrant Dink için bir mesaj verdi. Bu da çok önemli. Bu kadar seneden sonra Hrant'ı hem kendi kimliğine hem de Türkiye'ye sahip çıkan bir Anadolulu olarak tanımlıyor. Bu yıl tabii 1915'in yüzüncü yılı. O nedenle bütün yıl çok önemli. Bütün yıl boyunca Türkiye'nin yapmak isteyeceği, yapacağı, el uzatacağı bir çok etkinlik olacaktır diye düşünüyorum. Ama bunların somutlaşması bir karar mekanizmasını gerektiriyor" şeklinde konuştu.

"İŞİN TEMELİ İNSAN İLİŞKİLERİNİN ARTTIRILMASIDIR"

Mahçupyan "İşin temeli, insani ilişkilerin arttırılmasıdır. İnsan ilişkilerini yoğunlaştıracak, iç içe geçirecek olan her türlü projenin 2015 yılını da vesile bilerek hayata geçirilmesinde büyük bir yarar var. Bu ilişkilerin kalıcı kılınması söz konusu olabilir. Belki bazı Ermeniler, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığını yeniden isteyebilir. Bazı Ermeniler, buraya yerleşmeyi düşünmeye de başlayabilir. Bunlara kolaylık göstermek, bunların önünü açmak çok olumlu olacaktır. Ama dediğim gibi önce psikolojinin değişmesi ve birlikte geleceğe bakma alışkanlığının gelmesi lazım. Bu yıl bunun için önemli bir fırsattır. Eğer bu yıl öyle kullanılabilirse ben bundan sonra daha rahatlayan bir ilişki olacağını, karşılıklı olarak rehabilite edici, tedavi edici adımların daha kolay atılabileceğini düşünüyorum" dedi.

Kaynak: AA / Güncel

Etyen Mahçupyan Ahmet Davutoğlu Ermenistan Erbil Politika Güncel Haberler

500

Yorumlar (33)

Akapenin türke faydası yok:

Ermenistan cumhurbaşkanının bir türk danışman alma ihtimali nedir? Bizimkilerse kürdü sever, ermeniyi sever, arabı sever, süryaniyi sever bir türkü sevemediler

16
3
yanıtYanıtla
cem tuna:

Bu adam Türkiye Cumhuriyeti Başbakanının baş danışmanı. . . . başka söze gerek var mı? AK Trollerin yorumlarını görelim. . . RTE ve A KE PE''ye karşıyız diye hepimizi Ermeni olmak ile itham edenler onlar. . . Yahu Ermenistan kim ki biz onunla ilişkileri düzeltmek için çaba göstereceğiz? Bu ne öz güven? Ermenistan ilk önce bize karşı izlediği düşmanca söylem uygulama ve politikaları derhal terk etmelidir. Azerbaycan topraklarından kayıtsız şartsız çıkmalıdır. Son yarım asırdan fazla sürdürdüğü ülkemize karşı terör örgütü kurma, doğrudan ve dolaylı destekleme politikalarından vazgeçmelidir. . Ülkemizin toprak bütünlüğünü ve mevcut egemenlik sahasını ve sınırlarını tam olarak tanıdığını taahhüt etmeli, doğu illerimiz üzerindeki niyetlerinden vaz geçmelidir. . . Ermeni soykırımı iddialarının tüm tarafların bilim insanlarınca ve tüm tarafların arşivlerine başvurularak titizlikle incelenmesine izin vermeli, konuyu politik malzeme yapmaktan vazgeçmelidir. . .

12
6
yanıtYanıtla
türk:

İki konu var: 1. Soykırım safsatasından vazgeçip biz kaşındık, devlet de kaşıdı demeleri, 2. Azerbaycan topraklarını kayıtsız şartsız boşaltıp tazminat ödemeleri halinde Türkiye bu Ermenistan denen ülkenin yüzüne bakabilir.

14
3
yanıtYanıtla
...:

YAW CİDDEN ŞÖYLE Bİ BAKTIM DA KAŞINA GÖZÜNE YÜZÜNE. . . NE KADAR DA BENZİYOR BU ERMENİLER KÜRTLERE. . .

17
0
yanıtYanıtla
hsgibr BTP:

ermenistanın acılarını anlıyoruz diyen bir cumhurbaşkanı ermeni başdanışmanı olan başbakan milli politika üretemez

14
2
yanıtYanıtla
gayserili:

Azeri topraklarindan cekilin. Söylediginiz yalanlar icin özür dileyin. Düsünelim.

14
1
yanıtYanıtla
DEVE:

Bir Ermeni veya Bir Yahudinin rahat duracağını düşünmek polyannacılık olur bence :) (şahsi görüş)

10
4
yanıtYanıtla
Kurdo:

Bravo, bir Kurdo olarak Bu Ermeni adami ve AKP yi tebrik ediyorum. Biz azanlıklara hep ezildik. Türkiye 3 bölgeye ayrilsin. . 1-Kurt bölgesi 2- Ermeni bölgesi 3- diğer azinliklar. ve AKP Türkleri de kole yapalim.

4
10
yanıtYanıtla
cem tuna:

Evet hala RTE ve A KE PE destekçilerinin yorum yapmasını bekliyoruz. . . Bize yönelik çirkin ithamlarını her haber başlığı altında sıralayan ve her daim terbiye sınırlarını zorlayan A KE PE destekçilerinin. . .

7
7
yanıtYanıtla
noyan:

karabağı boşaltmadıkça ermenistanla ilişki kurmak düşünülemez asılsız iddialarla kendilerini avutmayı bırakıp karabağı boşaltsınlar ve hocalı katliamı ayrıca erzurumda yaptıkları katliamların tazminatını ödesinler o zaman ilişki konuşulabilir

14
0
yanıtYanıtla
Tüm 33 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title