Haberler

Ağrı Dağı Yeşillendiriliyor

'türkiye'nin Damı' olarak nitelendirilen Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesi ile Iğdır'ın ortasındaki Ağrı Dağı'nı yeşillendirme çalışmalarında önemli bir başarı elde edildi.

'türkiye'nin Damı' olarak nitelendirilen Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesi ile Iğdır'ın ortasındaki Ağrı Dağı'nı yeşillendirme çalışmalarında önemli bir başarı elde edildi. Geçen Mayıs ayında Ağrı Dağı'nın Iğdır'a bakan yüzüne 10 milyon ağaç tohumu attıklarını belirten Çevre ve Orman Müdürü Taner Tazegün, "O kadar çok bitki türü var ki hayran kaldım. Üniversitelerin Ağrı Dağı'nın flora ve faunasıyla ilgili araştırma yapmasını bekliyoruz. Bilinçsiz hayvan otlatma ve ağaçlar kesildikçe dağın florası bozulduğu gibi, yaban hayatın yaşamı da zorlaşıyor. Milli parkımız olan Ağrı'ya herkesin sahip çıkması gerek" dedi.

Kutsal kitaplarda yer alan 5 bin 137 metre yüksekliğindeki Ağrı Dağı'nın Türkiye ve bölge için çok önemli bir dağ olduğunu belirten Çevre ve Orman Müdürü Taner Tazegün, dağın 2 bin 500 metre yüksekliğindeki Korhan Yaylası'nı cennete çevirdiklerini söyledi. Mayıs ayında Korhan Yaylası'na 10 milyon tohum serptiklerini belirten Tazegün şunları anlattı:

"Dünyanın ikinci büyük göktaşı çukuru ve buz mağaralarının bulunduğu, Nuh'un Gemisi'nin kalıntılarının olduğu rivayet edilen, Avrupa'nın en yüksek dağı olan Ağrı Dağı'nın Iğdır'a bakan yüzünü yeşillendiriyoruz. Araçlarla gidilebilen Korhan Yaylası'na, soğuğa dayanıklı onlarca meyve ağacı ve bitki türleri ektik. Filizlenen ve çiçek açan ağaçlar Ağrı Dağı'nın erkeklerini cennete çevirmiş. Ağrı dağında aynı gün dört mevsimi yaşamak mümkün. Zirvesi karla kaplı olan Ağrı Dağı'nda sıcak ile soğuk ve yeşil ile beyaz yan yana gelmiştir. Ağrı Dağı'nın Doğubayazıt tarafında rutubet olmadığı için böyle bir yeşil alanı yok. Yeşillendirdiğimiz Ağrı Dağı'na ilk çıkışımda hayran kaldım. Böyle bir meşelik yok. O kadar bitki türü var ki, bilim adamları araştırma bile yapabilir. Huş, akça ağaç, meşe türleri, taş elması, dış budak, ardıç türleri, çalılar, üvez, ahududu, kuşburnu var. Yaban hayat açısından da çok zengin. Yaylalarda yaşayan vatandaşlar ayı, kurt, domuz, çakal ve vaşak gördüklerini söylüyor. "

GELECEK NESİLLERE BOZULMAMIŞ DOĞA BIRAKMALI

Yaşlı dünyamızda gelecek nesillere sadece çağımızın ürünleri beton kitleler değil, insan eli ile bozulamamış, doğal çevreyi de kapsayan yöreleri de bırakmak gerektiğine değinen Iğdır Çevre ve Orman İl Müdürü Taner Tazegün, Ağrı Dağı'nda cennet sayılabilecek meşeliğin herkes tarafından çok iyi korunması gerektiğini söyledi. - Iğdır

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title