Haberler

Tesk Genel Başkanı Palandöken: Her Yıl Bir Marmaray ve Boğaz Köprüsü Kaçağa Gidiyor

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, kaçak sorununa karşı "Kaçak Ürün Alma, Kapıma Kilit Vurma" kampanyası düzenlediğini belirterek, her yıl bir Marmaray ve Boğaz Köprüsü'nün kaçağa gittiğini...

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, kaçak sorununa karşı "Kaçak Ürün Alma, Kapıma Kilit Vurma" kampanyası düzenlediğini belirterek, her yıl bir Marmaray ve Boğaz Köprüsü'nün kaçağa gittiğini vurguladı.

Kaçak ürün satışları ile ilgili olarak The Marmara Taksim Oteli'nde basın toplantısı düzenleyen TESK, bir ilki gerçekleştirerek kaçak sorununa karşı ülke genelinde bir kampanya başlattıklarını açıkladı. TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Kaçak sorunu ekonominin bel kemiği olan esnafımızın gelirini baltalarken, ticari hayatı tehdit ediyor. Kaçak sadece esnafımızın değil, milyarlarca liralık vergi kaybı ve kamu sağlığına olası olumsuz etkileriyle tüm Türkiye'nin hayati meselesidir. Elimizi taşın altına koyuyor, 2 milyon esnafımızı ve milyonlarca vatandaşımızı bilinçlendirmeyi hedefleyen "Kaçak Ürün Alma, Kapıma Kilit Vurma' kampanyasını başlatıyoruz" dedi.

-"415 MİLYARLIK KAYIT DIŞI VAR"

Palandöken, gayri safi yurtiçi hasılanın yaklaşık yüzde 27'sine denk gelen 415 milyar TL'lik büyüklük ile kayıtdışı ekonominin Türkiye'nin kanayan yarası olduğunu vurguladı. Kayıt dışı ekonomi içinde önemli bir yer tutan kaçak sorununun ise; çaydan akaryakıta, sigaradan alkole pek çok sektöre yayılmış durumda olduğunu vurgulayan Palandöken, konunun en büyük mağdurlarının kazancından olan dürüst esnafın yanısıra "ucuz ürün alayım" derken, ne olduğu belli olmayan ürünleri satın alarak hem sağlığını hem parasını riske atan vatandaşlar olduğunu ifade etti.

Palandöken, kampanyayı düzenleme nedenlerini şöyle açıkladı:

"Kaçak dolayısıyla milyarlarca liralık ekonomik kayıp var. Endişe verici boyuta ulaşan kaçak probleminin özellikle belli sektörlerde yoğunlaştığını görüyoruz. Örneğin; kaçak akaryakıt nedeniyle 12 milyar TL'ye varan olağanüstü vergi kayıpları söz konusu iken, kaçak ve sahte içki pazarı 6 milyar TL'ye tırmanmış görünüyor. Ayrıca satılan her beş sigaradan biri de kaçak olup, bazı illerde kaçak sigara oranı yüzde 65'ler seviyesine çıkmış durumda. Bunun sonucunda da, yıllık 5 milyar TL'lik vergi uçup gidiyor. Yani her yıl için kaçak akaryakıt bir Marmaray, kaçak sigara ise bir Boğaz Köprüsü demek."

-"KAÇAK KAPILARA KİLİT VURUYOR"-

Kaçak sorununun ekonominin bel kemiği olan esnafın gelirini baltalarken, ticari hayatı tehdit ettiğini de kaydeden Bendevi Palandöken şu değerlendirmelerde bulundu:

"Örneğin gelirinin yaklaşık yarısını tütün mamulleri satışından elde eden esnaf kaçak yüzden ciddi gelir kayıpları yaşıyor. Bugün sokak köşelerinde ve semt pazarlarında açılan tezgahlarda kaçak sigara çok ucuza satılıyor. Bu durum yasadışı satıcılar ile rekabet edemeyen dürüst esnafımızın belini büküyor. Unutmayalım ki; kaçağı alan da, satan da bundan sorumlu. Herkes esnafın yanındayız diyor ama olan yine esnafa oluyor."

-"HERKESİN MÜCADELEYE KATILMASI ŞART"-

Yasadışı ekonomi ile mücadele konusunda önemli adımlar atıldığını belirten Palandöken, kaçak ile mücadelede devamlılığın kilit olduğunu belirterek bu konuda katılımcı bir yaklaşıma ihtiyaç duyulduğunu belirtti: "Kaçak ile mücadelede önemli adımlar atıldı. Örneğin "Kayıt Dışı Ekonomi ile Mücadele Stratejisi Eylem Planı" oluşturuldu. Yine, "Tütün ve Tütün Mamulleri Kaçakçılığı ile Mücadele Eylem Planı" yapıldı. Son dönemde kaçağı azaltmak için sınır giriş-çıkış ücreti 1 liradan 15 liraya çıkarıldı. ALO 136 Kaçakçılık İhbar Hattı aktif hale getirildi. Bununla birlikte, yakalamalarda ciddi artışlar oldu: Örneğin 2012 yılında emniyet güçlerinin ele geçirdiği kaçak akaryakıt miktarında bir önceki yıla göre yüzde 59, kaçak cep telefonu adedinde yüzde 102'lik artış gerçekleşmiş, 1.378 ton kaçak çay yakalanmış, 99 milyon paket sigara ele geçirilmiş."

-"KAÇAK ÜRÜN ALMA, KAPIMA KİLİT VURMA KAMPANYASI BAŞLIYOR"-

TESK olarak ellerini taşın altına koyduklarını ve 2 milyon esnaf ile birlikte milyonlarca vatandaşı bilinçlendirmeyi hedeflediklerini kaydeden Bendevi Palandöken "Kaçak Ürün Alma, Kapıma Kilit Vurma" kampanyasını başlattıklarını belirtti. Böylelikle kaçak sorununun olumsuz etkilerine dikkat çekerek, kaçakla mücadeleye etkin ve somut bir destek sağlayacaklarını dile getiren Palandöken şunları kaydetti:

"İlk etabı üç ay sürecek kampanya kapsamında yurt çapındaki on binlerce perakendeci esnaf, dağıtılacak kampanya malzemeleri vasıtasıyla hem kaçak ürün ticareti ve olumsuz etkileri konusunda kendisi bilgilenecek hem de bu konuda çevresini bilgilendirecek. İlk kez bu kadar yaygın bir kampanya yürütüyor, kaçağa dur demek için seferber oluyoruz."

-"VATANDAŞLARIMIZIN ESNAFIN SESİNE KULAK VERECEĞİNE İNANIYORUM"-

Kaçak ürünün sadece esnafa değil, milyarlarca liralık vergi kaybı ve kamu sağlığına olası olumsuz etkileriyle tüm Türkiye'nin hayati meselesi olduğunu anlatan Palandöken, "Hepimiz bu mücadelede el ele vermeliyiz. Tüm vatandaşların, esnafın sesine kulak vereceğine ve kaçak ile mücadeleye katılacağına gönülden inanıyorum" dedi.

Kaynak: ANKA / Ekonomi

Bendevi Palandöken Marmaray Tesk Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title