Haberler

Tesk Genel Başkanı Palandöken Açıklaması

"Kamyon, çekici, tanker, otobüs, minibüs ve kamyonet türü araçlar ile A türü yetki belgelerine kayıtlı otomobiller için 1 Aralık'tan itibaren takip eden yılın 1 Nisan tarihine kadar kış lastiği ...

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Kamyon, çekici, tanker, otobüs, minibüs ve kamyonet türü araçlar ile A türü yetki belgelerine kayıtlı otomobiller için 1 Aralık'tan itibaren takip eden yılın 1 Nisan tarihine kadar kış lastiği kullanılması zorunlu hale geldi. Kış mevsimi geldi, araçlarınıza kış lastiği taktırmayı, kış bakımını yaptırmayı ve antifriz koymayı unutmayın" dedi.

Palandöken, yazılı açıklamasında, geçen yıl kar lastiği kullanımı genelgesinin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü tarafından yayımlandığını hatırlattı. Şehirlerarası karayollarında seyreden kamyon, çekici, tanker, otobüs, minibüs ve kamyonet türü araçlar ile Karayolu Taşıma Yönetmeliği uyarınca "A" türü yetki belgelerine kayıtlı otomobillerin, 1 Aralık'tan itibaren takip eden yılın 1 Nisan tarihine kadar kış lastiği kullanmasının zorunlu hale geldiğini bildiren Palandöken, "Kış mevsimi geldi, araçlarınıza kış lastiği taktırmayı, kış bakımını yaptırmayı ve antifriz koymayı unutmayın" ifadesini kullandı.

"Şehir içi uygulaması kararı valiliklerde"

Şehir içi taşımacılıkta kış lastiği uygulamasıyla ilgili hususların yerel sıcaklıklar dikkate alınarak valiliklerce düzenlenerek, uygulanacağının altını çizen Palandöken, şunları kaydetti:

"İllerde bulunan yol kenarı denetim istasyonlarında da bu hususlar dikkate alınacak. Üzerinde M+S işareti bulunan ve 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda yol tutuşunu artırmak amacıyla bileşimi özel olarak belirlenmiş ve sırt yüzeyinde özel olarak tasarlanmış desenleri bulunan lastikler ve sadece buzlu zeminlerde kullanılabilen çivili lastikler kullanılacaktır. Kamyon, TIR, çekici, tanker ve otobüs türü araçların tahrikli dingilleri üzerindeki tüm lastiklerinin kış lastiği olması hatta stepne lastiklerinde kış lastiği olması zorunludur. Aralık ayı gelmeden kış lastiklerini taktırmaları için şoför esnafımızı uyarıyoruz, ceza yemesini istemiyoruz."

"Özel araçlar da dikkat etmeli"

Türkiye'de trafikte bulunan 17 milyon 743 bin aracın, 4 milyonunun ticari araç sınıfında olduğuna dikkati çeken Palandöken, özel araçların da en az ticari araçlar kadar dikkatli olmaları ve önlem almaları gerektiğinin altını çizdi. 4 lastiğin de kış lastiği olarak değiştirilmesinde büyük fayda olduğunu belirten Palandöken, 2 yaz ve 2 kış lastiği kullanımında aracın patinaj, denge bozulması ve yoldan çıkma tehlikesinin arttığını kaydetti. - Ankara

Kaynak: AA / Ekonomi

Bendevi Palandöken Türkiye Tesk Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title