Haberler

Sermaye Piyasası Beklenti Anketi.

Gösterge bono faizine ilişkin olarak Ağustos ayında katılımcıların yüzde 46'sı artış beklerken, yüzde 44'ü değişim beklemediGösterge bono faizine ilişkin olarak Ağustos ayında katılımcıların yüzde 46'sı artış beklerken, yüzde 44'ü değişim beklemedi.

Gösterge bono faizine ilişkin olarak Ağustos ayında katılımcıların yüzde 46'sı artış beklerken, yüzde 44'ü değişim beklemediGösterge bono faizine ilişkin olarak Ağustos ayında katılımcıların yüzde 46'sı artış beklerken, yüzde 44'ü değişim beklemedi. Önümüzdeki altı aylık ve bir yıllık dönemde artış bekleyen katılımcıların oranı ise sırasıyla yüzde 49 ve yüzde 41 olarak gerçekleşti.

Sermaye Piyasası Kurulu, Temmuz ayı Sermaye Piyasası Beklenti Anketi'ni açıkladı. Ankette, 260 üst düzey yönetici tarafından yanıtlanan 2013 yılı Temmuz ayı anketine ilişkin soru bazında değerlendirmelere yer verildi. 2013 yılı Temmuz ayındaki cevaplama oranı yüzde 42 olarak gerçekleşti. Gösterge bono faizine ilişkin olarak Ağustos ayında katılımcıların yüzde 46'sı artış beklerken, yüzde 44'ü değişim beklemedi. Önümüzdeki altı aylık ve bir yıllık dönemde artış bekleyen katılımcıların oranı ise sırasıyla yüzde 49 ve yüzde 41 olarak gerçekleşti. Katılımcıların yüzde 52 ile çoğunluğu Ağustos ayında dolarda değişim beklemezken, Haziran ayı sonuçlarında yüzde 59 olan artış bekleyen katılımcıların oranı Temmuz'da yüzde 32 olarak gerçekleşti. Altı aylık ve yıllık dönemler için artış bekleyen katılımcıların oranı ise yüzde 47 olarak gerçekleşti.

-EURO'YA İLİŞKİN ARTIŞ BEKLEYEN KATILIMCILARIN ORANI TEMMUZ'DA YÜZDE 28 OLARAK GERÇEKLEŞTİ-

Euro'ya ilişkin olarak katılımcıların yüzde 57'si Ağustos ayında değişim beklemezken, Haziran ayı sonuçlarında yüzde 50 olan artış bekleyen katılımcıların oranı Temmuz'da yüzde 28 olarak gerçekleşti. Önümüzdeki altı aylık dönemde değişim beklemeyen ve artış bekleyen katılımcıların oranı yüzde 40 ile aynı olurken, önümüzdeki bir yıllık dönem için artış bekleyen katılımcıların oranı yüzde 42'ye ulaştı.

Katılımcıların yüzde 50'si Ağustos'ta BIST-100 endeksine ilişkin olarak önemli bir değişim beklemezken, Haziran ayı sonuçlarında yüzde 49 olan düşüş bekleyen katılımcıların oranı Temmuz'da yüzde 27 olarak gerçekleşti. Altı aylık dönem için katılımcıların yüzde 43'ü değişim beklemezken, yüzde 48'i yıllık dönemde artış beklediğini bildirdi.

-BİST PAY PİYASASINDA DEĞİŞİM BEKLENMİYOR-

BIST pay piyasası işlem hacmine ilişkin olarak katılımcıların yüzde 55 ile çoğunluğu Ağustos ayında değişim beklemiyor. Altı aylık dönemde katılımcıların yüzde 47'si değişim beklemezken, yıllık dönem için artış bekleyen katılımcıların oranı yüzde 48'e ulaştı.

Halka açılacak şirket sayısına ilişkin olarak katılımcıların yüzde 64'ü Ağustos ayında değişim beklemezken, altı aylık ve yıllık dönemler için artış bekleyen katılımcıların oranı sırasıyla yüzde 45 ve yüzde 56 olarak gerçekleşti.

-ÖZEL SEKTÖR BORÇLANMA ARAÇLARININ İHRACINDA AĞUSTOS'TA DEĞİŞİM BEKLENMİYOR-

Katılımcıların yüzde 53'ü Ağustos'ta özel sektör borçlanma araçlarının ihracına yönelik koşullarda değişim beklemezken, önümüzdeki altı ay ve bir yıl için iyileşme beklentisi ağırlık ağırlık kazanmış, katılımcıların yüzde 51'i önümüzdeki altı ayda, yüzde 60'ı ise önümüzdeki bir yılda iyileşme beklediğini belirtti.

-YABANCI YATIRIMCI ORANI-

Yabancı yatırımcı oranına ilişkin olarak katılımcıların yüze 56'sı Ağustos'ta, yüzde 41'i önümüzdeki altı ay değişim beklemezken, yıllık dönem için artış bekleyen katılımcıların oranı yüzde 44 olarak gerçekleşmiştir. Haziran ayı sonuçlarında yüzde 46 olan bir aylık dönemde yabancı yatırımcı oranında düşüş bekleyen katılımcıların oranı bu dönem yüzde 32 olarak gerçekleşti.

Katılımcıların yüzde 60 ile çoğunluğu önümüzdeki ay reel kesimin borçlanma durumuna ilişkin olarak değişim beklemezken, altı aylık ve yıllık dönemler için borçlanma durumunda artış yaşanacağı yönünde görüş bildiren katılımcıların oranı sırasıyla yüzde 42 ve yüzde 50'ye ulaştı.

-BİST-

BIST pay piyasası yatırımcı sayısına ilişkin olarak katılımcıların yüzde 65'i Ağustos'ta, yüzde 48'i önümüzdeki altı ayda değişim beklemezken, yıllık beklentilerde artış yaşanacağı yönünde görüş bildiren katılımcıların oranı yüzde 48'e ulaştı. Katılımcıların yüzde 63'ü önümüzdeki ay, yüzde 53'ü önümüzdeki altı ay, yüzde 46'sı ise önümüzdeki bir yıl BIST kıymetli madenler ve taşlar piyasası işlem hacmine ilişkin olarak değişim beklemiyor. Önümüzdeki bir yıllık dönem için işlem hacminde artış yaşanacağı beklentisine sahip katılımcıların oranı ise yüzde 43 olarak gerçekleşti.

-VOB İŞLEM HACMİNE YÖNELİK OLARAK KATILIMCILARIN YÜZDE 60'I DEĞİŞİM BEKLEMİYOR-

VOB işlem hacmine yönelik olarak katılımcıların yüzde 60'ı Ağustos'ta, yüzde 43'ü önümüzdeki altı ay değişim beklemezken, yıllık beklentilerde artış yaşanacağı yönünde görüş bildiren katılımcıların oranı yüzde 54'e ulaştı. Yatırım fonları net aktif değerine ilişkin olarak katılımcıların yüzde 58'i önümüzdeki ay değişim beklemezken, altı aylık ve yıllık dönemler için artış bekleyen katılımcıların oranı sırasıyla yüzde 45 ve yüzde 58'e ulaştı.

Emeklilik fonları net aktif değerine ilişkin olarak katılımcıların yüzde 45'i değişim beklemezken altı aylık ve yıllık dönemler için artış beklentisi sırasıyla yüzde 63 ve yüzde 70'e ulaştı. - Ankara

Kaynak: ANKA / Ekonomi

Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title