Haberler

KKTC Cumhurbaşkanı Özel Temsilcisi Ertuğ'dan Açıklama

KKTC Cumhurbaşkanı Özel Temsilcisi ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Osman Ertuğ, Rum Yönetimi Başkanı Hristofyas'ın "Yangın uçağı gönderelim dedik, reddettiler" açıklamasının gerçeği yansıtmadığını bildirdi.

KKTC Cumhurbaşkanı Özel Temsilcisi ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Osman Ertuğ, Rum Yönetimi Başkanı Hristofyas'ın "Yangın uçağı gönderelim dedik, reddettiler" açıklamasının gerçeği yansıtmadığını bildirdi.

KKTC Cumhurbaşkanı Özel Temsilcisi ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Osman Ertuğ tarafından yapılan yazılı açıklamada, Değirmenlik bölgesinde çıkan yangınla ilgili Hristofyas'ın açıklamasının doğru olmadığı belirtildi. Açıklamada, 15 Temmuz Pazar günü öğle saatlerinde başlayan yangının, KKTC'nin yanında Türkiye ve adadaki İngiliz üslerinden gelen helikopterlerin katılımıyla aynı günün akşam üzeri kontrol alındığı kaydedildi. Yazılı açıklamada, "Bu arada saat 18.00'den az önce Suç ve Suça İlişkin Konular Teknik Komitesi seviyesinde Komite'nin Rum üyesi Kıbrıs Türk üye ile temasa geçerek ihtiyaç duyulması halinde yardım gönderilebileceklerini duyurmuş, kendisine teşekkür edilerek yangının kontrol altına alındığı ifade olunmuştur. Benzeri bir teklif Birleşmiş Milletler (BM) aracılığıyla da saat 20.30 sularında Kıbrıs Türk tarafındaki Kriz Yönetimi Teknik Komitesi yetkililerine de iletilmiş, kendilerine aynı yanıt verilmiştir. Hal böyle iken Sayın Hristofyas'ın 'teklif ettik ama reddettiler' şeklinde beyanlarda bulunması, gerçeği yansıtmaması yanında, insani bir olaydan siyasi çıkar sağlamaya yönelik bir yaklaşım olarak ortaya çıkmaktadır. Yapılan teklif çok geç yapılmış, o saate kadar yangın kontrol altına alınmış, bu radyo ve televizyonlardan sık sık duyurulmuştu. Bu gerçekler dikkate alındığında teklifin samimiyeti konusunda kuşkular ortaya çıkmaktadır" denildi.

Açıklamada, "Bir süre önce Rum tarafında yer alan Terazi (Mari) patlamasında Sayın Cumhurbaşkanımızın olayın hemen akabinde bizzat Sayın Hristofyas'ı arayarak yardım teklifinde bulunduğu ve önerinin ilk aşamada Sayın Hristofyas tarafından reddedildiği dikkate alındığında, bu gibi konularda iki taraf arasındaki yaklaşım farklılığı kendiliğinde ortaya çıkmaktadır" denildi. Yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Halkımızın bu durumu iyi değerlendireceğine olan güvenimizi yinelerken, basınımızın da bu tür iddiaları ancak gerekli araştırmayı yaptıktan sonra yayınlayacaklarını ümit ederiz." - LEFKOŞA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Osman Ertuğ Türkiye Kıbrıs Dünya Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title