Haberler

F-35 savaş uçaklarına nükleer bomba taşıma yetkisi

Güncelleme:

ABD Savunma Bakanlığı, Rusya'nın uykularını kaçıracak bir adım attı. 10 yıl süren sertifika programının tamamlanması ile F-35A savaş uçakları, nükleer silah taşıma onayı aldı.

NATO ve Rusya arasındaki gerilimin arttığı dönemde F-35A Joint Strike Fighter savaş uçağı nükleer silahları taşımak için sertifikalandırıldı. F-35 Ortak Programı'nın sözcüsü Russ Goemaere, F-35A jetlerine B61-12 nükleer bombalarını taşıma sertifikası verildiğini açıkladı. 10 yıl önce başlatılan sertifika programı tamamlandı ve F-35A, nükleer silah taşıma onayı alan ilk 5. nesil savaş jeti oldu. Ayrıca, F-35A, hem konvansiyonel hem de nükleer silahları taşıma özelliğiyle 'çift kapasiteli' ilk hayalet savaş jeti olduğunu belirtildi.

Amerikan F-35 savaş jetlerine nükleer bomba taşıma yetkisi verildi

"10 YIL ÖNCE BAŞLAYAN PROGRAM TAMAMLANDI"

Ulusal güvenlik ve savunma sanayisiyle ilgili haberler yayımlayan ABD merkezli Breaking Defense sitesine konuşan Goemaere, 10 yıl önce eski ABD Başkanı Barack Obama döneminde başlatılan sertifika programının tamamlandığını belirtti. Yetkili, ocakta tamamlanması gereken programın 12 Ekim'de başarılı şekilde sona erdirildiğini ifade etti. Böylelikle F-35A, nükleer silah taşıma onayı alan ilk 5. nesil savaş jeti oldu.

"ÇİFT KAPASİTELİ İLK HAYALET SAVAŞ JETİ"

Ayrıca F-35A'nın hem konvansiyonel hem de nükleer silahları taşıma özelliğiyle "çift kapasiteli" ilk hayalet savaş jeti olduğunu belirten Goemaere şöyle devam etti: F-35A jetleri, Nükleer Sertifikasyon'u planlanandan önce alarak ABD ve NATO'ya, ABD'nin kapsamı genişletilmiş caydırıcılık kapasitesi taahhüdünü destekleyen kritik bir özelliği öngörülenden daha önce kazandırdı. ABD'li havacılık firması Lockheed Martin'in ürettiği F-35 serisinin üç modeli var. Nükleer silah taşıma yetkisi geleneksel kalkış ve iniş modeline sahip F35-A için geçerli. Kısa kalkış ve dikey iniş özellikli F-35B ve savaş gemilerine konuşlandırılan F35-C'ye sertifika verilmedi.

Bunlara ek olarak program kapsamında sadece B61-12 model taktik nükleer bombanın kullanılması onaylandı. Bu bomba, 1968'de kullanıma sunulan B61 bombasının en yeni versiyonu. B61-12 bombalarını kullanması için sertifika verilen ilk savaş jetiyse F-15E olmuştu. Lockheed Martin'in ürettiği jete nükleer bomba taşıma onayı 2020'de verilmişti.

Haberler.com / Eymen Dursun - Dünya

Rusya Savunma Teknoloji Dünya Haberler

500

Yorumlar (15)

Adil Basyigit:

Sanki rusyada nükleer silah yok putinin uykusu niye kaçsınki

169
11
yanıtYanıtla
tahsin bueyuekkol:

Kalkarken kendi şehrini yok etmeyin ??????

113
10
yanıtYanıtla
HainKOXPER :

Geçenlerde yere düşen uçak değil mi taşısa ne olur :D

102
10
yanıtYanıtla
SONER Sunme:

Putinde ne korkmuştur başlığa bak haberin

101
4
yanıtYanıtla
Teknik Servis:

Elindeki mevcut uçağa bomba takmak için 10 yıl harcıyorlar,bizimkiler mmu kaan hemen uçsun istiyoruz

32
10
yanıtYanıtla
Kara_kalem:

BİZE F35 YERİNE F 16 İLE AVUTSUNLAR YUNANIN ELİ GÜÇLENDİ BU BİLİNMİYORMUYDU BİLİNİYORDU

5
18
yanıtYanıtla
Ayşegül Öztabak:

Aminn inşallah gösterir o günleri de rabbim

7
12
yanıtYanıtla
sade vatandaş:

bunu kimse size söylemiyor incirlikteki atom bombaları yüzünden özellikle incirlik üssüün bulunduğu bölge nükleer bir saldırıda rusyanın ilk hedefi olacak siz bir ülkeyi yıkıp mahvedecek silahlara ev sahipliği yaparsanız bir saldırı olduğunda rusya bunun intikamını sizden alır

19
0
yanıtYanıtla
tamer topaloglu:

Devletin bütün sırlarını biliyorsun pek de sade bir vatandaş değilsin anlasilan. Türkiye de nükleer füze 1950 li yıllarda İzmir'de bulunuyordu. İncirlikte olduğunu hiç sanmıyorum. Bu kadar bilinen yere bu bombaları neden koysunlar. Muhtemelen bu bombalar bizim kontrolümuzde olan yerde duruyordur. Daha incirlik i korumak için patriot füzesi koyamamistik. Yazdıkların hiç mantıklı değil.

yanıt0
yanıt0
Aykut Kalanoğlu:

Putin'in nükleer füzeleri zaten teyakkuzda bekliyor ABD nin bir anlık hatası kökten Amerikan kıtasını silecek Rusların tek düğmeye basması yetecek kendileri de biliyor daha önce de Trump zamnında Kuzey Koreyi tehdit ettiler Kim Jong-Un füzeleri ateşlerim deyince birden barışçıl kesildiler sesleri kesildi yani çocuk oyuncağı değil bu işler !

8
2
yanıtYanıtla
Tüm 15 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title