Haberler

Mehmet Akif Ersoy Gaün'de Anıldı

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Fen Edebiyat Fakültesi tarafından “İstiklal Marşının Kabul Edilme ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü" konulu konferans düzenlendi.

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Fen Edebiyat Fakültesi tarafından "İstiklal Marşının Kabul Edilme ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü" konulu konferans düzenlendi.

Fen Edebiyat Fakültesi Ömer Asım Aksoy Konferans Salonunda gerçekleşen konferansa Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Soğukömeroğulları, Yrd. Doç. Dr. Fettah Kuzu ve Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yunus Emre Tansü konuşmacı olarak katıldı.

Yrd. Doç. Dr. Tansü, milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy'un son derece kötü şartlarda düşman Eskişehir'e dayanmışken Ankara'da kaldığı Taceddin Dergahı'nda duvarlara yazdığı mısraları İstiklal Marşı olarak ortaya koyduğunu belirtti. Mehmet Akif Ersoy'un Safahatında İstiklal Marşı'na yer vermediğini aktaran Yrd. Doç. Dr. Tansü, "Mehmet Akif Ersoy'a sormuşlar iki şey söylemiş; 'Allah bir daha bu millete İstiklal Marşı yazdırmasın. İkincisi de İstiklal Marşı'nı kahraman ordumuza hediye ettim' demiş. Herkes bir kere Safahat'ı okusun. Safahat'ı bir başucu kitabı gibi yanında tutsun, zaman zaman okusun ve ondan ders çıkarsın. Mehmet Akif orada hikaye ederek, pek çok ahlaki, milli ve dini değeri gençlere yönelik şiir tarzında orada veriyor. Sadece gençler değil, her yaş grubunun okuması gereken önemli bir eser. Safahat'tan çıkartacağımız derslerle çocuklarımızın ahlak dünyasını inşa edelim" diye konuştu.

İstiklal Marşının siyasi ve milli olmak üzere iki temel özelliği olduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Soğukömeroğulları, "Siyasi özelliği noktasında Türkiye Cumhuriyetinin kuruluş yıllarında Türk Devletinin kendine has bir yapısı olması ve bağımsızlığını kazanması için bir milli marşa ihtiyacı vardı, bu bir milli marştır. Milli tarafı da bağımsızlığımızın sembolüdür. Bundan dolayı da adı İstiklal Marşı'dır" şeklinde konuştu. İstiklal Marşı yazıldıktan sonra üzerinde birçok tartışmalar olduğunu ama bunların karşılığında Atatürk'ün hep dimdik durarak değiştirilmesine asla izin vermediğini vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Soğukömeroğulları, "Necip Fazıl'ın Büyük Doğu Marşı İstiklal Marşının yerine hazırlanmış kendisi de sanatını küçük düşürmemek kaydıyla kabul etmiştir.Ancak Büyük Doğu Marşının İstiklal Marşı seviyesine yükselmediği görülerek bu marşın kabul edilemeyeceği, değiştirilemeyeceği noktasında bir fikir ileri sürülmüş ve bu görüş böyle kabul edilmiştir" ifadelerinde bulundu.

Yrd. Doç. Dr. Fettah Kuzu, milli birlik ve beraberliğe en fazla ihtiyaç duyulan şu dönemde Mehmet Akif Ersoy'u iyi anlamak, milletin geleceğiyle ilgili yapmış olduğu tespitleri, sıkıntıları bu sıkıntıları gidermek için sunduğu reçeteleri iyi anlamak millet olarak hak ettiğimiz medeniyet seviyesine ulaşmada ciddi anlamda bize yardımcı olacağını söyledi. Yrd. Doç. Dr. Kuzu Mehmet Akif Ersoy'un din, dil, millet, vatan gibi kutsal bildiğimiz bütün kavramlarla ilgili Safahatın içerisinde farklı şekillerde farklı anlatılarla mesajlar verdiğini belirterek şunları söyledi: "İstiklal Marşı aslında Safahatın özet bir şekli gibi düşünülebilir. Safahat'ta vurgulanan hususlar İstiklal Marşı'nda mükemmel bir şekilde on kıtaya sığdırılmış ve ilelebet Türk Milletinin dünya üzerinde hak ettiği yere gelebilmesi için milletin her ferdinin titizlikle üzerinde durması, düşünmesi kulak vermesi gereken mesajlardır." Konferansın sonunda Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hilmi Bayraktar ve Prof. Dr. Metin Bedir tarafından konuşmacılara hediye takdim edildi. - GAZİANTEP

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Gaziantep Üniversitesi Mehmet Akif Ersoy Safahat Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title