Haberler

“Olmaz olmaz deme hiç" her 8 kadından 1’i meme kanseri

Yeşim Mutlu

Yeşim Mutlu

Fotoğrafçı Influencer Dijital İçerik Üreticisi
04.10.2023 10:41

Kanser…

Vücudun herhangi bir organında ya da dokusunda hücrelerin kontrolsüz çoğalması ve büyümesi sonucu ortaya çıkan bir hastalık.

Kanser, teşhisten tedavi sürecine uzun ve sancılı bir yol. Son 5 yıldır babam kanser tedavisi görüyor. Aralık ayında ikinci kanser evet yanlış duymadınız tedavi süreci devam ederken yapılan incelemede - daima düzenli kontrol- başka bir organında kanser saptandı. Bilinen tabiriyle sıçrama, yayılma değil. Birincil bir kanser daha…

Şubattan temmuz ayına kadar devam eden radyoterapi, kemoterapi süreci. Her sabah güne kanser ile başlayıp kanser ile biten zamanlar… Hayat devam ederken bekleme odalarında göz göze geldiğiniz kişilerde sessizlik "geçmiş olsun" "doktorunuz kim?" "Ne zaman teşhis kondu?" "Ne kanseri?" Ve kadınlarda "meme kanseri" derken fısıldama ve başını eğme hali…

Bugün ve daima kanseri konuşmamız gerekiyor. Size 5 yılın hikayesini özetlemem mümkün değil. Gerçek şu ki kanseri yaşayan kadar etrafındaki kişilerde farklı yaşıyor. 6 aylık bebekten 90 yaşına çok farklı tedavi sürecinde olanlarla çok zamanım geçti. Bazen bir göz teması, bazen sohbet bazen sessizlik. O sessizliğe sığanları bir bilseniz. İşte bu sebeple ben kanseri konuşmak ve yazmak istiyorum.

Sevgili Prof. Dr. Kezban Nur Pilancı, Prof. Dr. Fazilet Öner Dinçbaş , Op. Dr. Mert Altınel, Uzm. D.r Ali Vardar, Tuba Keskin, eşim Op. Dr. Hüseyin Mutlu ve tedavi sürecimizin geçtiği hastane çalışanları isminizin herhangi bir yazımda geçmesini hiç istememiş olsanız da ben size katıldığım "Meme Kanseri farkındalık ayı" basın toplantısı izlenimlerim öncesi çok ama çok teşekkür etmek istiyorum. Biliyorum ki umudun anahtarı; farkındalık, erken teşhis ve güncel tedavi seçenekleriyle kanserin kapılarını farklı yönlere açıyor.

Meme Kanseri farkındalık ayı

Ekim ayı Dünya Sağlık Örgütü tarafından meme kanserine farkındalık kazandırmak için 2004 yılından bu yana "Meme Kanseri farkındalık ayı" olarak kabul ediliyor.

Türk Kanser Derneği'nin düzenlediği basın toplantısında; Yönetim Kurulu Başkanı Burak Duruman, Prof. Dr. Kürşat Karadayı Doç. Dr. Mehmet Esat Duymuş, Uzman Dr. Esat Namal'dan aldığımız bilgilere göre ne yazık ki meme kanserinde istatistiklere göre her 8 kadından 1'i meme kanserine yakalanıyor.

Dünyada en sık görülen kanser türü artık Meme Kanseri!

Dünya Sağlık Örgütü'nün bir alt kuruluşu olan Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı 2020 yılı verilerine göre, yaklaşık 2.3 milyon yeni meme kanseri vakası ile meme kanseri, akciğer kanserini geçerek dünya genelinde en yaygın tanı konulan kanser.

Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı (IARC) verilerine göre, her 8 kadından 1'i meme kanserine yakalanıyor. Kadınlarda, meme kanseri her 4 kanser vakasının 1'inden ve her 6 kansere bağlı ölümlerin 1'inden sorumlu. Ancak yaşam kaybına neden olan kanserlerde meme kanseri %6,9 ile (685.000 yaşam kaybı) ile 5. Sırada. Bu veriler taramaların ve taramalar ile birlikte gelen erken teşhisin önemi yeniden gözler önüne seriyor.

Erken Teşhis Hayat Kurtarıyor!

Türk Kanser Derneği, Meme Kanserinde erken teşhisin önemini vurgulamak için bu yıl "Olmaz Olmaz Deme Hiç" sloganını kullanıyor. Kadınların yaşına bağlı olarak ultrason veya mamografi çektirmesi konusunda dikkat çeken Türk Kanser Derneği Başkanı Burak Duruman, tüm genç kız ve kadınlarımıza düzenli doktor kontrollerini ihmal etmemeleri gerektiğinin altını önemle çiziyor.

Olmaz Olmaz Deme Hiç!

Türk Kanser Derneği Başkanı Burak Duruman diyor ki;

Meme kanseri uzun yıllardır kadınlarda en sık görülen kanser türü iken 2020 yılında her iki cinsiyet oranında dünyada en sık tanı konulan kanser türü olmuştur. İnsidans (görülme sıklığı) sıralamasında meme kanserinden sonra akciğer kanseri ve kolorektal kanserler geliyor. Ölüm oranlarında ise meme kanseri, yine akciğer kanseri ve kolorektal kanserlerin sonrasında geliyor. Yani, aslına bakılır ise özellikle taramalar ile gelen erken tanılama sayesinde meme kanseri en sık tanı konulan kanser türü olsa da kansere bağlı ölümlerde ilk sırada değildir.

Kanserden korkmayalım, geç kalmaktan korkalım

Doç Dr. Mehmet Esat Duymuş toplantıda;

Bilindiği üzere meme kanseri en sık görülen kanser türü. Her üç dakikada bir yeni bir kanser tanısı konulurken, dünyada ise her yıl yaklaşık 1 milyon kişiye yeni meme kanseri tanısı konuluyor. Erken teşhis bizim için çok önemli, yüzde yüze yakın kür şansı olabiliyor. Her kadının 20 yaşından itibaren öncelikle kendi kendini meme muayenesini ayna karşısında en az ayda bir kez tekrarlaması, 40 yaşından itibaren mutlaka bir doktor kontrolüne girmesi ve iki yılda bir de mamografi yaptırmasını öneriyoruz. Yaptıkları bu tetkikler sonrasında memede bir kitle, çöküntü, kanlı akıntı ya da renk değişikliği olması durumunda ise en yakın sağlık kuruluşlarına bir an önce başvurmalarını öneriyoruz. Meme kanserini erken evrede yakalayarak güncel ameliyatlar ve estetik yöntemlerle çok iyi sonuçlar alabiliyoruz. Kanserden korkmayalım, geç kalmaktan korkalım.

sözleriyle erken teşhisin önemine dikkat çekiyor.

Çaresiz değiliz

Prof. Dr. Kürşat Karadayı, toplantıda yaptığı konuşmada, meme kanserinde birçok tedavi yöntemi olduğunu belirterek;

Çaresiz değiliz, kemoterapiler, hormon tedavileri, radyoterapi, ışın tedavisi ve cerrahi bu tedavilerin temelini oluşturuyor. En sık uygulanan mastektomi dediğimiz memenin tümüyle alınması, ikinci metodumuz meme koruyucu cerrahi dediğimiz sadece tümörlü bölgenin alınması şeklinde ameliyatlar. Mümkün olduğunca memeyi korumaya çalışıyoruz sadece tümörlü bölgenin alınmasını tercih ediyoruz ki, kozmetik sonuçlarımız daha iyi olsun. Meme tümüyle alınsa dahi gerek yapay protezler gerek karnın kendi yağından, kasından elde edilen dokularla yeni meme yapılabiliyor. Erken tanı çok önemli, yeter ki hasta ameliyat şansını yitirmemiş olsun.

sözleriyle cerrahi süreci özetliyor.

Asla teslim olmak yok

Tıbbi Onkoloji Uzmanı Esat Namal diyor ki;

Artık meme kanserinde asla teslim olmak yok. Çünkü o kadar büyük gelişmeler var ki erken tanı, tam kür ve hastalıksız bir yaşam mümkün. Meme kanserinin farkında olacağız, yakalayamasak da teslim olmayacağız.

Ücretsiz kanser taraması

Türk Kanser Derneği'nin kayıt aracı ile meme muayenesi ve taramasını ekim ayı boyunca tüm kadınlar ücretsiz olarak yaptırabiliyor.

Tüm dünya ve ülkemizin önemli sağlık sorunlarının başında gelen kanser belirtildiği gibi erken teşhis ile kanserin birçok türünün önüne geçilebiliyor.

Lütfen olmaz olmaz demeyin.

title