Haberler

İlişkilerdeki tehlikeler; love bombing, gaslighting, ghosting

Yeşim Mutlu

Yeşim Mutlu

Fotoğrafçı Influencer Dijital İçerik Üreticisi
09.12.2023 09:21

Birkaç gün önce uzun zamandır görüşemediğim bir dostumla karşılaştık. Kısacık zaman içinde pandemi sonrası yaşamın nasıl değiştiğini ayak üstü konuştuk. Söz ortak bir tanıdığımıza geldiğinde öyle güzel bir söz etti ki uzun yıllar boyunca aklımdan çıkarmayacağım. "Sevdiğim insanlara ait güzel anılarımı bir kutuya koyuyorum."

Bu söz üzerine o kadar düşündüm ki… O kutuya neler sığdırırdım? Kimleri hatırlamak isteyerek o kutuya koyardım, kimleri tamamen hayatımdan çıkartırdım? Arkadaşlık, dostluk, sevgili, aile, çocuklar, sosyal medya tanışıklığı ne olursa olsun ilişkiler her geçen gün daha da zor. "Yaşadıklarımız, yaşayacaklarımıza ışık tutar." derim ama söz konusu ilişki olunca ışık bazen yanmayabiliyor. Bir de kendimizle olan ilişkimiz var ki onun üzerine çok çalışmamız gerekiyor çok.

Size love bombing, gaslighting, ghosting başka bir yazının konusu diye bir önceki yazımda bahsetmiştim. Sanırım o yazı bu yazı :) Yazının uzman görüşü içermediğini okuduğum yazıların bende kalan özeti olarak sizinle paylaştığımı belirtmek isterim. Açıkçası uzman klinik psikolog olan kızımdan görüş almak isterdim ama ailemde ki uzmanlar benimle yazı ya da röportaj konusunda bir araya gelmiyor. Hoş etik olanda bu değil mi?

Yazıya geçmeden önce de "Korkunç Cerrah: Bıçak Altında Aşk" belgeselini izlemenizi de öneririm. Love bombing, gaslighting, ghosting belgesel de göreceksiniz. Başka da ipucu vermeyeyim.

Love bombing nedir?

Aşırı ilgi ve sevgi gösterisine mazur kalıyorsanız bugünlerde bunun adı love bombing. Bir kişiye yoğun ve aşırı sevgi, ilgi ve dikkat göstererek, o kişinin duygusal bağlılığını kazanmaya çalışma olarak tanımlanıyor.

Aşırı övgü, kesintisiz iletişim, pahalı hediyeler, erken ve yoğun aşk beyanları ve nihayetinde diğer kişiyi izole etme girişimleri en yaygın belirtileri.

Gaslighting nedir?

Gaslighting, bir kişinin başka bir kişiyi kafa karıştırmak ve gerçekliği sorgulamak için manipülatif taktikler kullanması olarak tanımlanıyor. Kişinin kendine güvenini zayıflatmayı ve kendi algısına şüphe duymasını sağlamayı amaçlıyor.

Duygusal ve fiziksel istismar türleri ile yakından ilişkili olan "Gaslighting" en çok romantik ilişkilerde görülürken, aile veya iş yeri ilişkilerinde de ortaya çıkabiliyor.

- Muhtemel gaslighting belirtileri:

- Kişinin algılarından emin olamama

- Sık sık şeyleri doğru hatırlayıp hatırlamadığını sorgulama

- Kendini mantıksız veya "deli" hissetme

- Beceriksiz, güvensiz veya değersiz hissetme

- Sürekli olarak istismar eden kişiye özür dileme

- İstismar eden kişinin davranışını başkalarına savunma

- Diğer insanlardan uzaklaşma veya izolasyon

Kişi sık sık belirsiz hissediyorsa, kendisini sürekli sorguluyorsa veya basit kararlar almada başka birisine güveniyorsa, bu durum gaslightingden kaynaklanıyor olabilir.

Ghosting

Ghosting, bir kişinin aniden ve açıklama yapmadan, iletişimi kesmesi anlamına geliyor. Bu genellikle love bombing sonrası ilişkilerde görülen bir sarsıcı bir davranış. Hiçbir sebep açıklamadan kişi aniden mesajlarınıza ve aramalarınıza yanıt vermeyi bırakır. Hiçbir zaman bir açıklama veya cevap alamazsınız.

- Mesajlarınıza cevap vermiyorsa

- Aramalarınızı doğrudan sesli mesaja gönderiyorsa ya da engellendiyseniz

- Sizi toplum içinde gördüğü anda kaçıyorsa bilin ki ghosting yaşıyorsunuz.

"Sevgi, bir insanı kişiliğinin en derinlerine kadar kavramanın tek yoludur. Kimse başka bir insanın derinliklerini onu sevmediği sürece kavrayamaz." - Viktor E. Frankl

İlişkiler aldı başını gidiyor. İlişkilerde dengeli bir güç dinamiği sağlamak önemli. Hangi ilişki olursa olsun insanın duygusal ihtiyaçlarına saygı göstermek gerekir. Duygusal bağ kurma halimiz hiç olmadığı kadar yüksek bir o kadar yalnız kalmayı istiyoruz. İletişim ne kadar hızlı ve dijital olsa da duygularımızı ifade etmek ve karşımızdakinin hislerini anlamaya çalışmak o kadar zorlaşıyor.

Günümüzde sosyal medya platformları love bombing, gaslighting, ghosting açısından büyük risk taşıyor. Dijital ağlar içinde kişiler hangi kimlikle karşınıza çıkacak bilemezsiniz. Ve emin olun ki tanıştığınız biri hakkında bir şey içinize sinmiyorsa, size kötü geliyorsa, bu duyguyu bastırmayın, görmezden gelmeyin! İçgüdülerinize güvenin.

Love bombing, gaslighting, ghosting yaşadığınızı düşünüyorsanız mutlaka bir uzmandan destek almanız gerekiyor. Birçok terapistin konuyla ilgili yazılarına ulaştığınızda bunu göreceksiniz.

Sağlıklı ilişkiler ve arkadaşlıklar sürdürmek zor olsa da anlamlı ilişkiler kurmaya ihtiyacımız var. 2024 dilekleriniz arasında, kendinize ve sevdiklerinize özen gösterdiğiniz kadar duygulara da değer vermek yer alsın lütfen.

Yeşim Mutlu

title