Haberler

Ağrısız, acısız diş tedavileri - Şeffaf diş plakları

Meltem Şarkışlalı

Meltem Şarkışlalı

Zayıflama Güzellik Uzmanı / MELs Slim Light
11.02.2021 02:57
Merhabalar, diş bakımının çok önemli olduğunu biliyoruz. Bu yazımızda Diş Hekimi Kıvanç Cebesoy ile Ortodonti Tedavileri ve Şeffaf Diş Plakları hakkında önemli bilgiler aldık..

Diş telleri olmadan ortodonti tedavisi mümkün müdür?

Dünyada 22 yıldır kullanılan, 9,5 milyon hastanın tedavi olduğu şeffaf plak sistemi ülkemizde de kullanılmaya başlandı. Bu sistem diş tellerine alternatif bir tedavi yöntemidir. Şeffaf plak tedavisi kişiye özel üretilmiş ve dışardan görülmesi neredeyse imkânsız incelikte plaklarla uygulanan ortodonti tedavisidir.

Şeffaf plakların avantajları nelerdir?

Şeffaf plakların en önemli avantajları; plakların takılıp çıkarılabilmesi, toplantı, düğün vb. özel günlerde küçük molalar verilebilmesi, hastanın estetiğini bozmaması, yemek yemeyi kısıtlamaması ve diş telleri gibi sert malzemelerden üretilmediğinden, ağrılı bir tedavi olmamasıdır.

Şeffaf plakların diğer bir artısı da tedavi sonucunda dişlerin alacağı şeklin ön izlemesinin yapılabiliyor olmasıdır. Bu işlem dişlerin dijital ağız içi taramasının ekrana yansıtılmasıyla sağlanır. Sonrasında bilgisayar programıyla hastaya tedavinin sonunda dişlerinin nasıl bir sonuç alacağı gösterilir. Tedavi sonucunun hastaya gösterilmesi ve ortodonti uzmanınca da onaylanmasının ardından şeffaf plaklar hastaya özel olarak üretilir.

Tedavi süresi ne kadardır?

Plak sayısı hastadan hastaya göre değişkenlik gösterir. Küçük problemlerde plak sayısı daha az iken, daha karmaşık problemlerde plak sayısı artmaktadır.

Şeffaf plakların ortalama 7 günde bir değiştirilmesiyle birlikte dişlerde değişim başlar. İdeal sonuçlar elde edebilmek için plakların yemekler haricinde günde 21 saat düzenli olarak kullanımı istenmektedir. Bu sistemde hekimin belirlediği süre aralıklarında kısa kontrol seansları yapılmaktadır.

Herkes şeffaf plaklarla tedavi olabilir mi?

Şeffaf plak sistemi, geleneksel ortodontik tedavinin yapılabildiği her vakaya uygulanabilir. Geleneksel tedaviye göre hastalar daha uzun aralıklarla kontrol seansına çağırılır ve bu seanslar oldukça kısa sürmektedir. Tedavi kontrolünün uzun aralıklarla olması yurtdışı hastaları için büyük bir avantajdır. Ortodontik tedavilerin hepsi dil ve dudak hareketlerinin alışması için süreç gerektirir ve bu nedenle plakları taktığınızda hasta konuşma zorluğu yaşasa da 7-10 gün içerisinde bu durum düzelmektedir.

title