Haberler

Bitlis'te yaşayan son harik ustası Müslüm Gürses kasetlerini dinliyor

Güncelleme:

Bitlis'te yaşayan son harik (yöresel ayakkabı) ustası Haydar Yılmaz, teknolojinin ilerlemesine rağmen hayranı olduğu Müslüm Gürses'i hala kasetçalarda dinliyor. Yılmaz, Müslüm Gürses'in bütün albümlerini topladı ve kasetleri antika sayılabilecek kasetçalarda dinlemeyi tercih ediyor.

Bitlis'te yaşayan son harik (yöresel ayakkabı) ustası Haydar Yılmaz, teknolojinin ilerlemesine rağmen hayranı olduğu Müslüm Gürses'i hala kasetçalarda dinliyor.

Lise yıllarından bu yana büyük bir hayranlık duyduğu Müslüm Gürses'in bütün albümlerini toplayan Yılmaz; bilgisayar, tablet ve akıllı telefon yerine antika sayılabilecek kasetçalarda dinliyor. Bitlis'te 26 yıldan beridir yöresel ayakkabı üretimi ile uğraşan 2 çocuk babası 43 yaşındaki Yılmaz, çocukluğundan beri hayranı olduğu arabesk müziği sanatçısı Müslüm Gürses'in kasetlerini biriktirdi. Bitlis'te yöresel ayakkabı harik sanatının son temsilcisi Haydar Yılmaz, harikleri örerken yıllarca biriktirdiği Müslüm Gürses kasetlerini dinliyor.

Müslüm Gürses'in bugüne kadar çıkardığı kasetlerden 85 tanesini alarak koleksiyon yapan Yılmaz, gençlik yıllarında kazandığı harçlıklarından aldığı kasetlere de gözü gibi bakıyor. Kasetleri dolabında saklayan, zaman zaman da çıkarıp tozlarını alan Haydar Yılmaz, yeni nesil dijital cihazlarda dinlemek yerine kasetleri müzik çalara takarak dinlemeyi tercih ediyor.

Haydar Yılmaz, Müslüm Gürses dinleyerek ördüğü harikleri daha kısa sürede tamamladığını belirterek, "Bitlis'e özgü harik geleneksel ayakkabısının son ustasıyım. 1996 yıllarında bu mesleğe başladım. Yaklaşık 26-27 yıldır bu mesleği yapıyorum. Harik mesleğine başlamadan önce başka bir hayranlığım vardı, o da Müslüm Gürse hayranlığıydı. Kasetleri çıktığı zaman hemen alıyordum. Kasetleri topladım, eksik olanları da buldum, seriyi tamamladım. Şu anda Müslüm Gürses'in bütün kasetleri bende mevcut. İş yaptığım zaman özellikle Müslüm Gürses'i dinlediğim zaman verimim artıyor, daha çok yapıyorum. Müslüm Gürses hayranlığı yaklaşık 30 yılı buluyor. Tabi o zamanlar kaset vardı. Bilgisayar, telefon ve şu anki teknolojik ürünler yoktu. Kasetleri teypte dinliyorduk. Şu an bile bilgisayar ve telefon gibi ürünlerde dinlemekten zevk almıyorum. Daha şok kasetten dinliyorum. O zamandan beridir kasetçalarımı da kasetlerimi de muhafaza ettim. İnşallah dinleyerek de devam edeceğim" dedi.

Harikin Bitlis'e özgü geleneksel bir ayakkabı olduğunu da ifade eden Yılmaz, "Yöre halkı ayakkabı olmadan kullandığı bir ayakkabı çeşididir. Tamamıyla el işçiliği ve 4-5 günde bir çift yapılabiliyor. Ayakkabı kullanıldıkça unutulmaya başlandı. Şu anda benden başka yapan yok. Kurslar açıyorum, kursiyerler yetiştiriyorum. Onlara hariki öğretiyorum. Harik'in yanında kursiyerlerim ister istemez Müslüm Gürses'i dinledikleri için hayranı oluyorlar. 85'e yakın Müslüm Gürses kaseti bende mevcut. Bütün şarkılarını seviyorum ama Güldür Yüzümü, Gitme, Küskünüm ve Anlatamadım albümleri bende farklı bir yere sahip" diye konuştu. - BİTLİS

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yaşam

Haydar Yılmaz Müslüm Gürses Müslüm Bitlis Yaşam Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title