Haberler

İran Dışişleri Bakanlığı: İsrail Soykırım Suçlularının Cezalandırılmalı

Güncelleme:

İran Dışişleri Bakanlığı Hukuk ve Uluslararası İşler Bakan Yardımcısı Rıza Necefi, Uluslararası Adalet Divanı duruşmasında yaptığı açıklamada, İsrail'in Filistinlilere yönelik hukuk ihlalleri ve işgali nedeniyle cezalandırılması gerektiğini belirterek, 'Soykırım suçlularının cezalandırılması gerekiyor' dedi.

İran Dışişleri Bakanlığı Hukuk ve Uluslararası İşler Bakan Yardımcısı Rıza Necefi, Uluslararası Adalet Divanı duruşmasında yaptığı açıklamada, İsrail'in Filistinlilere yönelik hukuk ihlalleri ve işgali nedeniyle cezalandırılması gerektiğini belirterek, "Soykırım suçlularının cezalandırılması gerekiyor" dedi.

Uluslararası Adalet Divanı'nda (UAD) " İsrail'in işgal ettiği Filistin topraklarındaki uygulamalarının hukuki sonuçlarına ilişkin danışma görüşü" duruşmaları devam ediyor. Bugünkü duruşmada İran adına söz alan İran Dışişleri Bakanlığı Hukuk ve Uluslararası İşler Bakan Yardımcısı Rıza Necefi, İsrail yönetiminin devam eden soykırımları ve uluslararası hukuku ihlal etmesi nedeniyle UAD tarafından sanık olarak görülmesi gerektiğini savundu. Hollanda'nın idari başkenti Lahey'deki Barış Sarayı'ndaki duruşmada konuşan Necefi, Filistin halkının kendi geleceğini tayin etme hakkı olduğunu belirterek, "Umut ediyoruz ki UAD binlerce Filistinli kadın ve çocuğun canını kurtararak, İsrail'in Filistin topraklarını işgaline son verecek ve Filistinlilerin hakkını tanıyacak bir karara varır" dedi.

"İsrail rejimi uluslararası hukuku ihlal etmektedir"

Uluslararası toplumun İsrail ile ekonomik, siyasi ve askeri ilişkilerini sonlandırması gerektiğini kaydeden Necefi, "İsrail rejimi açık bir şekilde Filistin topraklarında uluslararası hukuku ihlal etmektedir. Filistin topraklarında uzun süredir devam eden işgal, Filistin topraklarındaki demografik yapının değiştirilmesi, Filistin halkının doğal haklarının elinden alınması, Filistinlilere yönelik ayrımcılıklar ve Kudüs'ün statüsünün değiştirilmesi İsrail rejiminin uluslararası hukukun ihlallerinin en somut örnekleridir. İsrail rejimi uzun süredir devam ettirdiği işgal politikaları ile Filistin topraklarında işgalini kalıcı olarak sürdürmek istediğini göstermektedir. Bu durum Filistinlilerin kendi geleceklerini tayin haklarının ihlalidir" şeklinde konuştu.

"İşgalin son bulması için ülkeler arasında ortaklaşa etkili iş birliği yapılmalıdır"

UAD'nin İsrail konusunda tüm devletlere uluslararası hukuka uyulması yönünde çağrı yapmasını talep eden Necefi, İsrail'in hukuk ihlalleri karşısında Birleşmiş Milletler'e üye devletlerin İsrail ile ilişkilerini sonlandırmaları ve işgale engel olmaları gerektiğini savundu. Necefi, "Yukarıda belirtilen hukuk ihlalleri karşısında yapılması gerekenler; doğrudan veya dolaylı olarak işgalci rejime giden tüm yardımların kesilmesidir. İsrail ile olan tüm askeri, siyasi ve ekonomik ilişkiler kesilerek rejimin Filistinlilere yönelik hak ihlalleri ve işgali sona erdirilmelidir. İsrail'in uzun süreli işgali nedeniyle Filistin topraklarında oluşan hukuka aykırı yeni şartlar diğer devletler tarafından kabul edilmemelidir. Son olarak Kudüs'ün statüsünün korunması, Filistinlilerin hak ihlalleri yaşamaması ve işgalin son bulması için ülkeler arasında ortaklaşa etkili iş birliği yapılmalıdır" ifadelerini kullandı.

İsrail'in Gazze'de her gün ortalama 250 Filistinliyi katlettiğini vurgulayan Necefi, "Bu sayı son yıllardaki diğer çatışmalara göre çok daha fazladır. Bu durum ülkeler arasındaki iş birliğini daha da zaruri ve önemli kılıyor" diye konuştu.

"İnandığımız tek hukuki çözüm yolu Filistin'de ulusal bir referandum yapılmasıdır"

Güney Afrika'nın İsrail aleyhinde açtığı soykırım soruşturmasını hatırlatan Necefi, İsrail aleyhinde alınan karara vurgu yaparak, özellikle İsrail'i destekleyen ülkelerin soykırımın sona ermesi için İsrail'e baskı yapması gerektiğini söyledi. Necefi, "Soykırım suçlularının cezalandırılmaları gerekiyor. Gazze'de devam eden saldırılar nedeniyle mahkemeden işgalci rejimin bir kez daha alınan kararlara uymaya çağrılmasını talep ediyoruz. Bu ise ancak İsrail'in Gazze'ye yönelik devam eden saldırılarına son vermesi ile mümkün olabilir. İran olarak Filistin sorununun çözümü için inandığımız tek hukuki ve demokratik çözüm yolu, Filistin'de ulusal bir referandum yapılmasıdır" dedi. - TAHRAN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Dışişleri Bakanlığı İsrail İran İnsan Hakları Uluslararası İlişkiler Hukuk Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title