Haberler

Fransa, Ukrayna ve Baltık Devletleri Ukrayna'ya Yardım İçin Bir Araya Geldi

Güncelleme:

Fransa, Ukrayna ve Baltık devletlerinin dışişleri bakanları, Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta Ukrayna'ya daha fazla yardım gündemiyle bir araya geldi. Görüşmede, Rusya ve Ukrayna'daki son durum ele alındı. Fransa Dışişleri Bakanı, Rusya'nın kazanması riskini göze alamayacaklarını belirtti. Diğer bakanlar da Ukrayna'ya daha fazla yardım sağlanması gerektiğini vurguladılar.

Fransa, Ukrayna ve Baltık devletlerinin dışişleri bakanları, Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta Ukrayna'ya daha fazla yardım gündemiyle bir araya geldi.

Fransa Avrupa ve Dışişleri Bakanı Stephane Sejourne, Letonya Dışişleri Bakanı Arturs Krisjanis Karis, Litvanya Dışişleri Bakanı Gabrielius Landsbergis, Estonya Dışişleri Bakanı Margus Tsahkna ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba bugün Vilnius'ta Rusya ve Ukrayna'daki son durumu ele aldı. Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında ilk sözü Fransa Dışişleri Bakanı Stephane Sejourne aldı. Sejourne, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un inisiyatifiyle 26 Şubat'ta Paris'te düzenlenen Ukrayna'ya destek konferansının ardından Fransa'nın Rusya'nın emperyalist projesinin başarısız olması yönündeki çabalarının devam ettiğini söyledi.

"Rusya'nın kazanması riskini göze alamayız"

Sejourne, "Rusya'ya sınır komşusu olan ülkeler, Rusya'nın ne denli saldırgan olduğunu ve koordinasyonumuzun ne kadar güçlü olması gerektiğini biliyor. İlerleyebilmemiz adına yeni görüşme ve temaslar olacak. Hep birlikte kabul ettiğimiz bir şey var; Ukrayna'da Rusya'nın kazanması riskini göze alamayız. Bunun bedeli hepimiz için ağır olur. Hepimiz, Rusya'nın o noktada durmayacağını da biliyoruz" dedi.

Rusya'nın galip gelmemesinden emin olmak istediklerini vurgulayan Sejourne, Fransa'nın 24 Şubat 2022'den bu yana Ukrayna'ya 3,8 milyar euroluk askeri yardım sağladığını ve 16 Şubat'ta Ukrayna'ya askeri destek için 3 milyar euroya kadar kredi taahhüt ettiklerini ifade etti.

"Yardımların artırılması ve hızlandırılması gerek"

Basın toplantısında konuşan Litvanya Dışişleri Bakanı Gabrielius Landsbergis ise, Rusya'nın Ukrayna'yı ele geçirmek için cepheye giderek daha fazla asker ve araç sürdüğünü, Ukrayna'nın güçlü bir mücadele ortaya koyduğunu fakat Batı'nın desteğinin yetersiz olduğunu söyledi. Landsbergis, "Ukrayna'ya desteğin artırılması ve hızlandırılması gerekiyor. Bugün burada bir araya gelme amacımız da bu. Bu hususta Fransa'nın öncülük rolünü destekliyoruz" şeklinde konuştu.

Avrupa savunma endüstrisinin üretiminin Ukrayna'nın ihtiyaçlarını karşılamaya yetmeyeceğini ve ilave çözümler bulunması gerektiğini söyleyen Landsbergis, "Rusya'nın eylemlerinin uluslararası hukukun temellerini imha ettiği görüşünü paylaşıyorsak, o halde uluslararası hukukun korunması için adım atmamız gerekiyor. Çek Cumhuriyeti'nin üçüncü ülkelerden mühimmat alımına ilişkin inisiyatifinin yakında sonuç getirmesini umuyoruz. Cephede her gün muazzam öneme sahip. Litvanya, bu inisiyatife de destek veriyor" ifadelerini kullandı.

"Ukrayna'ya askeri yardım ulaştırmanın hızlı yollarını bulmamız gerekiyor"

Estonya Dışişleri Bakanı Margus Tsahkna, Rusya ile sınır komşusu olan Estonya için Rusya'nın bir tehdit olduğunu ve olmaya devam ettiğini vurguladı. Ukrayna'yı zaten desteklediklerini fakat yardımın günümüzdeki durumda yetersiz kaldığını ifade eden Tsahkna, "Yardımların miktarını ve hızını artırmamız, daha önce verdiğimiz taahhütleri de yerine getirmemiz gerekiyor. Ukrayna'ya askeri yardım ve mühimmatları ulaştırmanın daha hızlı yollarını bulmamız gerekiyor" dedi.

Tsahkna, Estonya hükümetinin önümüzdeki hafta Ukrayna'ya yeni askeri yardım paketini kabul edeceğini ve Estonya'nın gayrisafi milli hasılasının yüzde 0,25'ini Ukrayna'ya askeri yardım için ayırma taahhüdünde bulunacağını söyledi.

"Ukrayna'daki savaş kritik bir döneme girdi"

Letonya Dışişleri Bakanı Arturs Krisjanis Karis toplantıda sözlerine "Bu savaşta Ukrayna'nın galip gelmesi ve Rusya'nın kazanması gerekiyor" mesajıyla başladı. Ukrayna'daki savaşın kritik bir döneme girdiğini ve Putin'in dünyayı Ukrayna'da Rusya'nın avantaj elde ettiği, Rus ekonomisinin iyi olduğu ve Rusya için her şeyin yolunda olduğu konusunda ikna etmeye çalıştığını söyleyen Karis, "Bunların doğru olmadığını biliyoruz. Putin, başlangıçta ele geçirdiği toprakların yüzde 50'sini kaybetmiş durumda. Kendisi, Karadeniz'de donanma mücadelesini de kaybediyor" diye konuştu.

Ukrayna'nın Rusya'ya karşı silah, mühimmat ve askeri personelinin eğitimine ihtiyaç duyduğunu ifade eden Karis, 5 dışişleri bakanı olarak Ukrayna'ya daha hızlı nasıl yardım edebileceklerini görüştüklerini ifade etti.

"Avrupa'da barış dönemi sona erdi"

Avrupa'da barış döneminin sona erdiğini düşündüğünü söyleyen Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ise savaşı sona erdirmek için güçlü kararlar alınması gerektiğini ifade etti. Ukrayna'nın ihtiyaç duyduğu her şeye sahip olduğunda Rus uçaklarını düşürdüğünü, Rus gemilerini batırdığını ve Rusya'ya karşı başarılar elde ettiğini söyleyen Kuleba, "Ukrayna'ya damla damla yardım sağlama stratejisi, artık işe yaramıyor. Eğer işler halihazırdaki şekliyle devam ederse, bu işin sonucu hiçbirimiz için iyi olmayacak. İhtiyaç duyulan şey, sınırsız ve zamanında yapılacak silah ve mühimmat desteğiyle, Ukrayna'nın Rusya'ya galip gelmesini ve savaşın Avrupa'ya yayılmasını engellemektir" şeklinde konuştu.

Savaşın Ukrayna'nın dışına yayılacağına inanmayanlara seslenen Kuleba, "Lütfen uyanın, tarih kitapları okuyun, Putin'in söylediklerini dinleyin ve tarihle günümüz arasında 10 fark bulun. Bulamayacaksınız" diye konuştu. Kuleba, savaşın Ukrayna'da durdurulmaması halinde Avrupa'nın çok daha farklı boyutlarda bir trajedi ile karşı karşıya kalacağını ve Avrupalıların kendi köy, şehir ve topraklarını korumak durumunda kalacağını söyledi. - VILNIUS

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Litvanya Ukrayna Fransa Rusya Politika Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title