Haberler

Erdoğan, Papa Francesco Görüşmesinde Bir İlk Yaşanacak

Güncelleme:

Türkiye'ye bugün gelecek olan Papa'nın ilk durağı Anıtbakir olacak. Erdoğan'la yapılacak görüşmenin ardından ilk defa bir papa ziyaretinde ikili açıklama yapılacak.

Papa Francesco'nun bugün başlayacak ve 3 gün sürecek Türkiye'ye ziyaretinde ilk durağı Anıtkabir olacak. Bu ziyaretin ardından AK Saray'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Papa Francesco ikili bir görüşme yapacak. Görüşmenin ardından ilk defa bir papa ziyaretinde ikili açıklama gerçekleştirilecek ve bu, dünya çapında milyarlarca insana canlı yayınla ulaştırılacak.

Öte yandan Katolik kilisesinin yayın organı Avvenire gazetesinin haberine göre, ziyaretin en önemli nedeni ekümeniklik olacak. Francesco, Fener Rum Patriği Bartholomeos ortak bir bildiri de yayınlayacak.

İtalyan La Stampa gazetesinin Vatikan haberleri veren "Vatican Insider" sitesi de "ziyaretin baş amacı Ortodokslara bir kardeşlik jestinde bulunmak" değerlendirmesinde bulundu.

Nitekim Papa Francesco'nun Türkiye ziyareti, Fener Rum Patriği Bartholomeos'un daveti üzerine gündeme gelmiş ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapılan davetle resmiyet kazanmıştı.

AK SARAY'DA GÖRÜŞECEKLER

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Papa, ikili ve heyetlerarası bir görüşme gerçekleştirecek ve bunun ardından, dini, siyasi, sanat ve diplomasi çevrelerinin önemli temsilcilerinin de hazır bulunacağı Cumhurbaşkanlığı Sarayı olan Ak Saray'da birer hitap gerçekleştirecekler.

BENZER MESAJLAR BEKLENİYOR

Türk diplomatik kaynaklar, coğrafi öneme sahip olan Türkiye'nin, Ortadoğu, Avrupa ve Kafkaslar kavşağında bulunması, Papalığın duyarlılıkları ve öncelikleri ile Türkiye'ninkilerin insani noktalarda kesişmesi, uluslararası ilkeler doğrultusunda ve BM'nin aktif dahiliyle insani ve bölgesel sorunlara, ihtilaflara diyalogla çözüm bulunması bakımından bu iki hitabın öneminin altını çiziyor. Diplomatik kaynaklar, uluslar arası toplumun duyarlılık göstermesi konusunda her iki tarafın da benzer çağrıları yapmasının beklendiğini belirtti.

"TÜRKİYE SEYAHATİM BARIŞ MEYVELERİ GETİRSİN"

Papa, Türkiye seyahatine ilişkin Çarşamba günü yaptığı açıklamada, "Bildiğiniz gibi Türkiye'ye, Cuma'dan Pazar gününe kadar sürecek bir apostolik seyahat gerçekleştireceğim" diye sözlerine başlayarak, "Hepinizi, Petrus'un (Katoliklerin ilk papası), kardeşi Andreas'a (İstanbul Ortodoks Kilisesi'nin kurucusu) yapacağı bu ziyaretin barış meyveleri, samimi dinlerarası diyalog ve Türk milletiyle yakınlık getirmesi için dua etmeye davet ediyorum" diye konuşmuştu.

ÖZEL GÜN

Fener Rum Patriği Bartholomeos'un geçen yıl yaptığı davetin resmileşmesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tarafından yapılan davetle gerçekleşmişti. Papa, 2. Jean Paul ve 16. Benediktus gibi Türkiye seyahati takvimini, Patrikhane'nin kuruluş günü olduğuna inanılan 30 Kasım'daki Aziz Andreas Yortusu'na denk gelecek şekilde organize etti.

"KARDEŞİM" DİYALOGU

50 yıl önce karşılıklı aforozun kaldırılmasının ardından Doğu-Batı kiliselerinin birleşmesi arzusu her iki taraftan da güçlü açıklamalarla sık sık dile getirilirken, Papa Francesco'nun, Fener Rum Patriği Bartholomeos'la olan dostluk ilişkisi bu amacın somutlaşmasında önemli bir nokta olarak görülüyor. Papa, Bartholomeos'a "kardeşim" diye hitap ederken, Patrik Bartholomeos da Mart 2013'te Vatikan'da Papa Francesco'nun Kutsal Makam'ın başına seçilmesinin ardından yapılan ayine katılarak, buna iştirak eden ilk İstanbul Patriği olmuştu. İki lider daha sonra, Kudüs'te ve dönemin İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın da katıldığı Vatikan'daki Barış Duası'nda da bir araya gelmişti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Patrik Bartholomeos Ak Saray Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500

Yorumlar (14)

ak saraymobilWeb@haberler.com:

Halkin parasi ile saray yap. Üstüne parti propogandasi yapmak için adini AK SARAY koy.

6
50
yanıtYanıtla
Mersin:

Yeni Türkiye´nin AK Sarayi Papa´nin dualariyla acilacak . Bütün Münafiklar Davetlidir.

31
19
yanıtYanıtla
cherokee:

PAPA FRANCESCONUN YERİNDE OLSAM CEHALET ÜLKESİNE GELMEZDİM

8
26
yanıtYanıtla
RTE:

gel hadi din kardeşim senle daha sülalecek ayin düzenleyeceğiz sana harabeye dönen yüzlerce kiliseyi nasıl onarıp hizmete açtık onları anlatacağım gel kardeşim gel

11
5
yanıtYanıtla
RemzimobilWeb@haberler.com:

Bir ilk derken bende sandim rte papanin elini öpecek

5
9
yanıtYanıtla
Yavuz AltunmobilWeb@haberler.com:

Papayı istemiyoruz

9
4
yanıtYanıtla
kovun gitsin:

sübyancı papalardan kim ne fayda görecek

8
4
yanıtYanıtla
CESARET:

bizim halifemiz olsa siyaset yapma derler

12
0
yanıtYanıtla
meto:

SANKİ T. C O GELECEK DİYE KURTULUŞA ERECEK BOŞ VERİN BEE O GELMEZSE NE OLACAKKİ GELSE NE OLACAK. BOŞ YERE GÜVENLİK ÖNLEMİYLE HALKIN ÖZGÜRLÜĞÜNÜ KISITLAMAKTAN BAŞKA BİŞEY DEĞİL

8
0
yanıtYanıtla
Ana:

O Kadar bilincsiz ve bilgiden eksikki bazi yorumlar. Bu Papa en hosgörülü, en barisci, en merhametli, vatikani mafyadan temizlemeye calisan, cocuklari taciz edenleri en sonunda cezalandirmaya calisan, israftan nefret eden, insancil biri. Simdi bu adamcagiz davet üzerine geliyor ve dinimize saygi gösteriyor. Eger dinler arasinda barisa bir adim atilacaksa, hosgelsin. Birakin artik bu bos laflari. Biz misafirperver bir ülkeydik. . . bir zamanlar.

3
0
yanıtYanıtla
Tüm 14 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title