Haberler

Nevşehir'de Ekili Tarlaları Sel ve Dolu Vurdu

Güncelleme:

Nevşehir'in bir çok köyü dün akşam saatlerinde etkili olan sağanak yağmur tarlaların sular altında kalmasına neden oldu.

Nevşehir'in Alacaşar köyü ve Çat beldesi ile Gülşehir, Ürgüp, Derinkuyu ve Kozaklı ilçe merkezi ve köylerinde dün akşam saatlerinde etkili olan sağanak yağmur, tarlaların sular altında kalmasına neden oldu. Sağanak yağış sonrası tarladaki patates, mısır, domates, çekirdeklik kabak ve üzümler zarar gördü. Bölge çiftçisi sökümü gelmiş patatesleri kurtarmak için yoğun çaba gösteriyor. Ekinleri zarar gören vatandaşlar kendilerine devletin yardım elinin uzatılmasını bekliyor. Bölgede hasar tespit çalışmaları ise henüz yapılmadı. Yarım saat kadar yağan dolu özellikle üzüm bağlarına zarar verdi. Çubuklarda olgunlaşmayı bekleyen üzümlerin yüzde 80'e yakını zarar gördü. Aşırı yağışlar bazı ağaçları kökünden söktü, dereler taştı. Halk uzun süre sokağa çıkamadı, sokakta iken yağışa yakalananlar ise zor anlar yaşadı. Aşırı yağışların yolları kapatması sonucu bazı çiftçiler traktörlerine taktıkları aparatla yolları kendi imkanları ile açmak zorunda kaldı.

Sel ve dolu felaketi sonrasında Nevşehir'in Alacaşar beldesinde incelemelerde bulunan Nevşehir Ziraat Odası Başkanı Mustafa Ekiz, dolu ve sel sonucu patates, kabak, mısır ve üzüm bağlarında ciddi manada zararlar oluştuğunu söyledi. Mısırların ürün verecek üst yapraklarının tamamen gittiğini, gelişerek içi çekirdek dolmakta olan kabakların teveklerinin tamamen zarar gördüğünü, patateste de aynı şekilde zarar olduğunu belirten Ekiz " Yukarıda gelen sel aşağıda kalan tarlalardaki patatesin teveklerini bozmuş, çiftçi söküm zamanı geldiği için patateslerin üzerini açarak kurtarabildiklerini toplamaya çalışıyor. Bu aşırı sıcaklardan sonra gelen meteorolojik bir olaydır. Dün akşam saatlerinde yarım metreye yakın Nevşehir'in Alacaşar köyü ile Çat beldesinin birleştiği noktalarda çok zarar vermiş. Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri zarar tespitini yapacaktır. Bu tabi afettir, yapılabilecek bir şey varsa yapacaklarına ve çiftçinin mağduriyetini gidereceklerine inanıyoruz. Gece ile gündüz arasında yüksek sıcaklık farkı olması bitkinin yetişmesinde zarar veriyor, verimi düşürüyor. Derinkuyu ilçesinin Yazıhöyük beldesinde, Kozaklı ilçesinin Kanlıca köyünde selden tarlalarda zarar var. Selden büyük maddi zarar olmasına karşın can kaybının olmaması bizi sevindirdi. Bölgesel olarak şu anda zarar tespiti yapılmadı. Ama "yaz yağmuru sınır çizerö denir. Belli yerlerde etkili olur, bazı bölgelere ise bir damla yağmur düşmezö dedi.

Alacaşar köyünde sel felaketi sırasında tarlalarında bulunan çiftçiler ise " dün akşam saat 18.00 sıralarında ani bir toz bulutu ve rüzgardan sonra dolu yağmaya başladı. Mısır silajı, patates ve kabak tarlalarında, üzüm bağlarında büyük zarar var. Sel çok büyüktü, tarladan karşıya geçemedik, içinde bir kişi olsa kurtarma çalışması bile yapamazdık. İlk defa böyle bir afetle karşılaştıkö dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Derinkuyu Nevşehir Çat Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Kral Charles öldü mü, sağlık durumu nasıl? Cenaze planları güncellendi Arda Güler maçı hangi kanalda 26 Nisan Cuma? 28 Nisan Pazar 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 28 Nisan burç yorumları nedir? 26-27 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Real Sociedad Real Madrid maçı CANLI izle! 26 Nisan Arda Güler'in Real Madrid maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Arda Güler GOL izle! Real Sociedad – Real Madrid Arda Güler GOL izleme linki var mı? Süper Lig puan rekoru kaç? Süper Lig'de en çok puanı hangi takım aldı? Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD'ye ne zaman gidiyor? 9 Mayıs'taki ziyaret ertelenmişti
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title