Haberler

Akif Müzesi'nden Hala Haber Yok!

İstiklal Marşımızın şairi Mehmet Akif Ersoy’u anlatan oyundan, Akif’in yaşadığı Mısır Apartmanı’nın müze yapılmasını isteyen bir sivil hareket oluştu. Bina kamulaştırıldı ancak müze konusunda herhangi bir hareket yok.

MEHMET Akif Ersoy’un son günlerini yaşadığı Mısır Apartmanı için şairin vefatının 75. yılı olan 2011’de kamulaştırma kararı çıktı. Ancak bu kararın üzerinden iki yıl geçmesine rağmen müze için henüz adım atılmış değil. Dört yıldır Mısır Apartmanı’nda bir Mehmet Akif Müzesi açılması için çaba harcayan ve gelişmeleri twitter’dan paylaşan oyuncu Ahmet Yenilmez, “ Safahat, Mehmet Akif Dönüyor, Ya Siz Neredesiniz?” oyunu ile başlayan süreçte gelinen noktayı anlattı.

Müze için kampanya

Dört yıldır 81 ili dolaştıkları “Safahat, Mehmet Akif Dönüyor, Ya Siz Neredesiniz?” oyununu sahneledikleri her yerde seyircilerle sohbet ettiğini ve o sohbetler sırasında Mısır Apartmanı’nın M. Akif Ersoy Müzesi yapılması için bir imza kampanyası başlatıldığını hatırlattı. Yenilmez, “Bu imza kampanyasının akabinde sayın Başbakan’ın Başbakanlık sitesinde Bilgi Edinme Merkezi (BİMER)’ne mesaj atmalarını istedik seyircilerimizden. ‘Biz böyle bir oyun seyrettik. Mehmet Akif’in 27 Aralık 1936 tarihinde Mısır Apartmanı’nda Hakka yürüdüğünü öğrendik. Vatandaş olarak burasının Mehmet Akif Ersoy Müzesi olarak tahsisini arz ederiz’ diye mail attılar. Sağolsun sayın Başbakanımız duyarlılık gösterdi. Oranın müze yapılması için talimat verdiğini öğrendik” şeklinde konuştu.

Başbakan sahiplendi

Başbakanın duyarlılığına rağmen o dönem Kültür Bakanı’nın projeyi çok da sahiplenmediğini anlatan Yenilmez,  şöyle konuştu: “Eski Kültür Bakanımız Ertuğrul Günay, önce buraya ‘özel mülk’ dedi. Sonra ‘hangi dairede öldüğü belli değil’ denildi. Mithat Cemal Kuntay aynı dairede noter hizmeti vermiş. Elektrik, su faturası var. Bilinmemesi mümkün değil dedik. Zorlaya zorlaya bir noktaya geldik. Bu arada sayın Başbakan’a mailler devam etti. Bunların karşılığında BİMER’den cevaplar almaya başladık. Twitter’da paylaştığım resmi yazı da seyircilerimizden birinin gönderdiği dilekçeye verilen cevaptır”. Kampanya sonucunda Mısır Apartmanı’nda Mehmet Akif Ersoy’un yaşadığı 7 ve 8 nolu dairelerin kamulaştırılması çalışmalarına başlandı.

Hukuki zemin hazır

Başbakanlık Bilgi Edinme Merkezi’nden verilen bilgiye göre Mısır Apartmanı’nında Koruma Bölge Kurulu’nun izni ve onayı olmaksızın yapılan 360 adındaki çelik konstrüksiyon restoran bar ve apartmanın bodrum katında yapılan aykırı uygulamalar hakkında da soruşturma açıldı. İstanbul II Numaralı Tabiat ve Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun 09.04.2008 tarih ve 1707 sayılı kararında sözkonusu apartmanın bodrum katında yapılan aykırı uygulamalar ile yasal olmayan ilave katların arındırılmasına da karar verildi.

Kaynak: Star / Kültür Sanat

Başbakanlık Bilgi Edinme Merkezi Safahat Twitter Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title