Haberler

101 Yaşındaki Hacer Nine, Yıllara Meydan Okuyor

"Manyas ilçesinin en yaşlısı" olarak bilinen 101 yaşındaki Hacer Kaya, hayatını oğlu ve geliniyle sürdürüyor Önceki yıllarda 5 çocuğundan 3'ü vefat eden "asırlık nine"nin 13 torunu, 18 torun çocuğu ve 3 de torununun torunu bulunuyor Kaya: "Margarini ağzıma sürmem. Kendi yaptığımız tamamen doğal tereyağını.

SÜLEYMAN ÖZAYDIN - Manyas ilçesine bağlı Akçaova köyünde, 76 yaşındaki oğlu ve geliniyle yaşayan Hacer Kaya (101), bugüne kadar sadece katarakt ameliyatı oldu ve herhangi bir rahatsızlığı bulunmadığından hiç ilaç kullanmıyor.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, "Manyas'ın en yaşlı kişisi" olarak bilinen Kaya, bir asrı geride bırakmasına rağmen halen işlerini kendisi görüyor.

Köyde oğlu Ali Hikmet Kaya (76) ve geliniyle yaşayan Hacer ninenin 5 çocuğundan 3'ü vefat etti. Birer kızı ve oğlu hayatta olan Hacer Kaya, 13 torun, 18 torun çocuğu ve 3 de torununun torununa sahip.

Güzel havalarda zamanlarını bahçede geçiren, ağaç dipleri ve sebzeleri çapalayan "asırlık nine", tavukları yemliyor, sütten yoğurt ve tereyağı yapıyor.

Bastonla yürüyebilen Kaya, bugüne kadar sadece katarakt ameliyatı geçirdi. Herhangi bir rahatsızlığı bulunmadığından hiç ilaç kullanmayan Hacer nineyi üzen tek konu ise 50 yıl önce kaybettiği dişlerinin yerine protez kullanması.

Sağlıklı yaşamını, temiz hava ve doğal beslenmeye bağlayan Kaya, en çok çay içmeyi seviyor. Sabah kahvaltılarında 4-5 bardak çayla güne başlayan ve akşama kadar bu sıcak içeceğe aralıklarla devam eden Kaya, "Margarini ağzıma sürmem. Kendi yaptığımız tamamen doğal tereyağını yerim. Ayrıca yoğurtta da doğalı, kendi yaptığımızı tercih ederim" dedi.

Kaya, Milli Mücadele yıllarını çok az hatırladığını söyledi. O dönem evlerinin banyosuna saklanan tüfeği, birkaç gün sonra askerlerin gelip aldığını dile getiren Kaya, "Yunan askerleri, köyümüze yakın alanda yaklaşık bir ay kalmıştı. Sonra bir gün, 'Atatürk'ün adamları geliyor' diye kaçtılar. O kaçışı hiç unutamam" diye konuştu. - Balıkesir

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Ali Hikmet Akçaova Manyas Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title