Haberler

Hakan Balta Biyografisi

Hakan Balta
Doğum Tarihi23.03.1983

Hakan Balta Kimdir ?

Hakan Kadir Balta (d. 23 Mart 1983 Berlin), defans mevkiinde görev alan Türk millî futbolcudur.

Balta, futbola 2000 yılında Hertha Berlin takımının rezerv takımı olan Hertha BSC-II takımında başladı. Bu takımda santrafor olarak başlayan Balta, sol ayağıyla çektiği şutlarla dikkat çekti. 2000-01 sezonunun devre arasında bu takıma katılan Balta, sezonun ikinci yarısında yalnızca 5 maçta şans buldu.Sol bek oyuncularının sakatlanmasının ve takımda bu oyuncular sışında sol ayaklı oyuncunun bulunmamasıın ardından bu mevkiiye Hakan Balta çekildi.

2003 yılında Vestel Manisaspor takımında Mustafa Denizli'nin yardımcı antrenörlüğünü yapan Ali Gültiken tarafından takibe alındı. O dönem kadrosuna Almanya'dan Uğur İnceman, Metin Aslan, Mahmut Yılmaz ve Sezer Badur gibi geleceğe yönelik genç ve maliyetsiz oyuncular transfer eden Manisaspor ile kısa sürede anlaştı. Bu takıma katılmasıyla bir zamanlar kendi gibi sol bek mevkiinde forma giyen Mustafa Denizli, Balta ile özel olarak ilgilendi. 2003-04 sezonunda Türk Telekom Lig A'da mücadele eden ve Süper Lig'e çıkma amacıyla kadrosunu güçlendiren Manisaspor'da "18" numaralı formasıyla ilk maçına 24 Ağustos 2003 tarihinde Yimpaş Yozgatspor karşısında çıktı. Bu maçın 69. dakikasında İzzet Kaçar'ın yerine girerek çıktı.

2007-08 yaz transfer döneminde Hakan Ünsal, Ergün Penbe gibi oyuncuları ile yolları ayıran ve uzun bir dönemdir sol bek transferi yapmak isteyen Galatasaray'nün dikkatini çekti. Ufuk Ceylan, Ümit Bozkurt, Oumar Kalabane, Selçuk İnan, Uğur İnceman ve Sezer Öztürk gibi en fazla dikkat çeken oyunculardan biri olmaya devam etti. Bu maçtan 2 haftasonra yani ligin 3.haftasında Denizlispor maçında o sezonki 2.golünü atan Balta, 4.haftada kendisini takip eden Galatasaray karşısında 90 dakika forma giydi ve maç 2-2 beraberlikle bitti. Bu maçın ardından Galatasaray yöneticileri Manisaspor yöneticileriyle görüşmelere başladı ve Balta'yı kadrosuna kattı.

Hakan Balta, 24'ü ilk on bir olmak üzere 33 maçta forma şansı buldu ve Galatasaray'da 3 gol attı aynı zamanda ilk sezonunda neredeyse sezonun yarısını hocasız geçiren Galatasaray'da Süper Lig şampiyonluğu yaşadı. Ligin son haftasında Gençlerbirliği Oftaş'a uzaktan çok sert bir vuruşla attığı inanılmaz golle dikkatleri bir kez daha üstüne çekmiştir. Öyle ki, golün tekrar görüntüsünde dahi top görülememektedir. 200.3 km hızla ağlarla buluşan bu gol, aynı zamanda Süper Lig tarihinin gelmiş geçmiş en sert gol vuruşu olarak tarihe geçmiştir.

Millî Takım Kariyeri

Türkiye Millî Futbol Takımı'nda da oynayan Hakan Balta, ilk kez 17 Kasım 2007 günü Norveç Millî Futbol Takımı ile oynanan Avrupa Şampiyonası eleme maçında millî formayı giydi. İlk millî golünü ise 20 Mayıs 2008 günü Slovakya ile oynanan hazırlık maçında Türkiye adına tek golü atarak 1-0 galibiyette baş rol oynadı.Süper Lig'de gösterdiği performans ile 2008 Avrupa Futbol Şampiyonası kadrosunda kendine yer buldu. Hakan Balta, Euro 2008'de Türk Millî Takımı'nın bütün maçlarında 90 dakika görev yapan tek oyuncudur. Bu başarılarından dolayı rüya gibi bir sezonu geride bıraktığını söylemiştir.Euro 2008'den sonra millî takımın ilk şampiyonasında yani 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası'nda da her maç 90 dakika oynamıştır. Fakat millî takım gruplardan çıkamamıştır.Toplamda 49 millî maça çıkıp 2 gol atmıştır.

title