Haberler

Yenilmez'den Tek Kişilik Tiyatro Oyunu

Ünlü sinema ve tiyatro sanatçısı Ahmet Yenilmez, Uluslararası Antalya Üniversitesi'nde Mehmet Akif Ersoy'un hayatını konu alan 'Safahat-Mehmet Akif Ersoy Dönüyor, ya Siz Neredesiniz' adlı tek kişilik tiyatro oyunu sahneledi.

Ünlü sinema ve tiyatro sanatçısı Ahmet Yenilmez, Uluslararası Antalya Üniversitesi'nde Mehmet Akif Ersoy'un hayatını konu alan 'Safahat- Mehmet Akif Ersoy Dönüyor, ya Siz Neredesiniz' adlı tek kişilik tiyatro oyunu sahneledi.

Üniversite ve lise düzeyindeki öğrencilerin katıldığı tek kişilik tiyatro oyununda sinema ve tiyatro sanatçısı Ahmet Yenilmez, Mehmet Akif Ersoy'un şiirlerini seslendirdi. Tiyatro öncesinde bilgi veren oyuncu Yenilmez, Yenilmez Sanat Merkezi olarak Türkiye'de ilk defa Mehmet Akif Ersoy'un hayatını sahneye aktardıklarını belirtti. Yaklaşık 5 yılda 81 vilayeti dolaştıklarını ifade eden Yenilmez, "Bu Antalya'da 22'inci oyunumuz. Uluslararası Antalya Üniversitesi'nin davetlisi olarak dün 'Kınalı Kuzuları' oynadık. Mart ayı bizim için acıları ve tatlıları bünyesinde barındıran bir ay" dedi.

ERSOY'UN HAYATI

Mehmet Akif Ersoy'un hayatını adamış bir insan olduğu kaydeden Yenilmez, şöyle konuştu: "Bir öğrenci, bir genç, bilim adamı, teşkilatı mahsusa, şair olarak ele alın, milletvekili, baba, arkadaş olarak ele alın, nasıl alırsanız alın gerçekten hayatı adanmış bir insan. Dünyada tanınmadığı halde bu kadar sevilen ikinci bir insan var mı bilmiyorum. Biz Akif'i tanımıyoruz ve Akif'in arkada bıraktıklarını, en azından Safahat'ı, bir şiirini okumuş olsaydık bugün bir terörle uğraşmıyor olacaktık. Bu şiirleri bilseydik, Arab'ın yerine Türk'ü, Türk'ün yerine Kürdü koysaydık 5 bin şehitle vatan yaptığımız Anadolu coğrafyasında yaşamayı beceremeyip 40 bin kardeş birbirimizi boğazlamayacaktık. Akif böyle bir insandı."

BİNANIN SAHİBİ CİNDORUK

Mehmet Akif Ersoy isminin yaşatılması gerektiğini söyleyen Yenilmez, adına enstitülerin kurulması, filmlerin, çizgi filmlerinin yapılması gerektiğini belirterek, "Ciddi bir akademik çalışmaya ihtiyacımız var. Ciddi bir şekilde bir Akif envanterinin çıkarılması lazım. Arkadaşlarımızın gözünden Mehmet Akif'i anlattık. Çok da ilgi gördü. Biz kendi üzerimize düşeni yaptık. Akif'i ilk kez oynayan bir oyuncu olmak da benim için bir şereftir" dedi.

Mehmet Akif Ersoy'un yaşadığı evin müze olması için ellerinden geleni yaptığını söyleyen Yenilmez, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da bu konuda bir talimatı olduğunu hatırlattı. Binayı Mehmet Akif Ersoy Müzesi yapmak için satın almaları gerektiğini ifade eden Yenilmez, bu parayı toplamak için 81 ili dolaştıklarını belirtti. Topladıkları parayla binayı almak isterken bina sahibi ile razılaşamadıklarını kaydeden Yenilmez, şunları söyledi: "Binanın sahibi parayı az buldu. Mahkemeye intikal etti. Binanın sahibi de çok enteresan bir isim. Akif misyonu üzerine kurulan, başkanını idam sehpasında veren Demokrat Parti'nin bir dönem Genel Başkanlığını yapmış Hüsamettin Cindoruk."

ELEŞTİRDİ

Tiyatro sonunda öğrencilere seslenen Yenilmez, Mehmet Akif Ersoy'un doğum yılı ve yerini sormasına rağmen cevap alamayınca şunları söyledi: "Gelişmişliğin ölçüsü kişi başına düşen milli gelir veya elektrik tüketimi değil. Gelişmişliğin ölçüsü artık tiyatro seyirci sayısıdır. 75 milyonluk ülkede tiyatro seyirci sayımız toplam 1 milyon 700 bin. Almanya'da 47 milyon. Dünyanın en uzun televizyon seyreden ülkesiyiz. 5 saat 20 dakika. Almanya'da 20 dakika. Aramıyoruz, görmüyoruz, birilerinin önümüze koyduğunu görüyoruz,ona inanıyoruz, onun dediği gibi oluyoruz. Mesele bu kadar basit."

BU TİP ETKİNLİKLERİ ÖNEMSİYORUZ

Uluslararası Antalya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cihat Göktepe ise Mart ayının 'İstiklal Marşı'nın yıldönümü olan bir ay olduğunu hatırlatarak sözlerini şöyle sürdürdü: "İstiklal Marşı bu milletin doğrudan doğruya hem tarihi, hem kültürü hem de kimliğidir. Biz de bu çerçevede hem kendi öğrencilerimiz, hem de lise düzeyde öğrencilerinin istifade etmesi için Ahmet Yenilmez'i davet ettik. Sağolsunlar teşrif ettiler. Öğrencilerimize Akif'i bizzat sanat anlayışı ile takdim edecekler. Biz bundan çok memnun oluruz. Bu tip faaliyetlerin olmasını çok önemsiyoruz"

ERSOY'U BİLİYORDUM

Ahmet Yenilmez'i izlemeye gelen Uluslararası Antalya Üniversitesi İnşaat Mühendisi Fakültesi'nde eğitim gören Afrikalı öğrenci Ali Muhammed ise "Mehmet Akif Ersoy'u önceden

biliyordum. Çok ünlü bir şair. Şimdi de daha fazla tanımak için buraya geldim. Şiiri çok severim. Edebiyatla ilgileniyorum" şeklinde konuştu.

Oyun sonunda Uluslararası Antalya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cihat Göktepe, Ahmet Yenilmez'e plaket takdim etti. - ANTALYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Antalya Üniversitesi Mehmet Akif Ersoy Türkiye Safahat Politika Güncel Haberler

title