Haberler

Uluslararası Roman Günü

Bosna Hersek Roman Konseyi Koordinatörü Seydiç: "Ülkedeki Romanlar, zorlu yaşam koşullarında hayatlarını sürdürmeye çalışırken, devletin son yıllarda gösterdiği çabanın meyveleri alınmaya başlandı"

Bosna Hersek Roman Konseyi Koordinatörü Dervo Seydiç, "Ülkedeki Romanlar, zorlu yaşam koşullarında hayatlarını sürdürmeye çalışırken, devletin son yıllarda gösterdiği çabanın meyveleri alınmaya başlandı" dedi.

Uluslararası Roman Günü dolayısıyla, Bosna Hersek'te ve diğer Balkan ülkelerinde çeşitli etkinlikler düzenlendi.

Saraybosna'da, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) ile Bosna Hersek Mülteciler ve İnsan Hakları Bakanlığı tarafından, Bristol Oteli'nde düzenlenen "Bosna Hersekli Romanların Toplumla Kaynaştırılması-Sorun ve Engeller" konulu konferansta konuşan Seydiç, ülkedeki Romanlar'ın birincil önceliğinin eğitim olduğunu belirtti.

Üniversitelerdeki Roman öğrencilerin sayısının son yıllarda gösterdiği artıştan memnuniyet duyduklarını ifade eden Seydiç, "Ülkedeki Romanlar, zorlu yaşam koşullarında hayatlarını sürdürmeye çalışırken, devletin son yıllarda gösterdiği çabanın meyveleri alınmaya başlandı. Yaklaşık 250 Roman'a, kendi işini kurabilmesi için maddi yardımlar yapıldı. Eğitim gören Roman çocukların sayısı arttı. Sağlık güvencesi konusunda bazı sıkıntılar olsa da mümkün olduğunca çok Roman'ın sağlık karnesi sahibi olması için çaba gösteriliyor" diye konuştu.

Konferansta konuşan Bosna Hersek Mülteciler ve İnsan Hakları Bakan Yardımcısı Miladin Dragiçeviç de Bosna Hersek devleti tarafından, geçen yıl içerisinde 300'e yakın Roman vatandaşı istihdam edildiğini, Roman vatandaşların yaşaması için  582 konut inşa edildiğini, sağlık ve eğitim alanında hayata geçirilen projelerle de Romanlar'ın toplum içindeki durumlarının iyileştirilmesi için adımlar atıldığını ifade etti.

Bu arada, Sırbistan Cumhurbaşkanı Tomislav Nikoliç de ülkedeki Roman Ulusal Topluluğu temsilcilerini kabul ederek, Romanlar'ın gündelik hayatta karşılaşıktıkları sorunlar hakkında bilgi aldı.

Sırbistan'da ayrıca, başkent Belgrad'daki Gençlik Evi'nde ayrıca, dünyaca ünlü Romanların fotoğraflarının bulunduğu sergi açıldı. Sergide, ünlü futbolcu Zlatan İbrahimoviç'ten Charlie Chaplin'e, ünlü aktör Michael Caine'den Rolling Stones müzik grubunun gitaristi Rony Wood'a birçok ünlü ismin fotoğrafı yer aldı.

Öte yandan, Arnavutluk ve Karadağ'da da Romanlar günü dolayısıyla bazı konferanslar gerçekleştirildi. - Federation of Bosnia and Herzegovina

Kaynak: AA / Güncel

Bristol Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title