Haberler

Tika'dan Sel Mağduru Bosna Hersek'e Tarımsal Destek

TİKA, son yüzyılın en büyük sel felaketinde önemli oranda tarım arazilerinin sular altında kaldığı Bosna Hersek'in Una Sana Kantonu'na tarımsal analiz laboratuvarı kurdu Ülkenin tarımsal ürünlerinin yarısının karşılandığı Una Sana Kantonu'na kurulan laboratuvarla, tarımsal ürün kalitesinin ve verimliliğinin artırılması hedefleniyor.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), son yüzyılın en büyük sel felaketinde önemli oranda tarım arazilerinin sular altında kaldığı Bosna Hersek'in Una Sana Kantonu'na Tarımsal Analiz Laboratuvarı kurdu.

Una Sana Kantonu Tarım ve Veterinerlik Enstitüsü bünyesinde kurulan Tarımsal Analiz Laboratuvarı'nın açılışı nedeniyle Bihaç kentinde düzenlenen törene, Una Sana Kantonu Tarım Su ve Orman Bakanı Amir Cayiç, TİKA Balkanlar ve Doğu Avrupa Daire Başkanı Dr. Mahmut Çevik, TİKA Saraybosna Koordinatörü Dr. Zülküf Oruç, Tarım ve Veterinerlik Enstitüsü Başkanı Edhem Hociç ile öteki yetkililer katıldı.

Dr. Mahmut Çevik, törende yaptığı konuşmada, Bosna Hersek'in geçtiğimiz haftalarda büyük bir sel felaketi yaşadığını ve bu felaketten tarım arazilerinin önemli ölçüde etkilendiğini söyledi. Kurulan Tarımsal Analiz Laboratuvarı'nın sel sonrası ülkenin tarımsal faaliyetlerinin inşa sürecine önemli katkı sağlayacağını ifade eden Dr. Çevik, söz konusu laboratuvarda toprak ve tohum analizlerinin gerçekleştirileceğini kaydetti.

En son teknolojiyle donatılan laboratuvarda, ülkenin tarımsal ürün kalitesinin ve verimliliğinin artırılmasının hedeflendiğini vurgulayan Dr. Çevik, şöyle konuştu:

"Sel sonrası ülkenin tarım arazilerinin önemli kısmı sular altında kaldı. Biz de kurduğumuz bu laboratuvarla ülkenin sel sonrası tarımsal faaliyetinin inşa sürecine destek vermek istedik. Bu laboratuvarımız aynı zamanda AB'nin son üyesi Hırvatistan'a sadece 10 kilometre uzaklıkta, yaklaşık 300 bin nüfusa sahip Una Sana Kantonu'nun tarımsal anlamda kalkınmasına da katkı sağlayacaktır. TİKA olarak bu bölgeyle iş birliğimizi önümüzdeki süreç içerisinde de devam ettireceğiz. Özellikle uzman eğitimi projeleriyle bu laboratuvarlar daha etkin hale getirilecektir."

Una Sana Kantonu Tarım Su ve Orman Bakanı Amir Cayiç ise TİKA'ya kurduğu laboratuvardan dolayı teşekkür etti. Una Sana Kantonu'nun ülkenin tarımsal ürünlerinin yaklaşık yarısını karşıladığına işaret eden Cayiç, ayrıca bölgenin et ve süt ürünleri konusunda önemli bir potansiyele sahip olduğunu kaydetti. Cayiç, TİKA'nın bu desteğiyle bölgenin tarımsal potansiyelinin daha da iyi değerlendirileceğini dile getirdi.

Tarım ve Veterinerlik Enstitüsü Başkanı Edhem Hociç de TİKA'ya bu projeyi hızlı bir şekilde gerçekleştirdiği için teşekkür etti. Hociç, söz konusu laboratuvarın sadece Una Sana Kantonu'na değil, bütün bir ülkeye hizmet vereceğinin altını çizdi.

Konuşmaların ardından, törene katılanlar Tarımsal Analiz Laboratuvarı'nın açılışını gerçekleştirdi ve laboratuvarda incelemelerde bulundu. - Federation of Bosnia and Herzegovina

Kaynak: AA / Güncel

Mahmut Çevik Zülküf Oruç Saraybosna Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title