Haberler

Tesk Başkanı Palandöken: Esnaf Sgk'da Norm Birliği İstiyor

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, esnaf ve sanatkarların emeklilik süresinin uzun olduğunu ve bu sürenin 9 bin günden 7 bin 200 güne düşürülmesi gerektiğini belirtirken, esnaf ve sanatkarların...

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, esnaf ve sanatkarların emeklilik süresinin uzun olduğunu ve bu sürenin 9 bin günden 7 bin 200 güne düşürülmesi gerektiğini belirtirken, esnaf ve sanatkarların Sosyal Güvenlik Kurumu'nda norm birliği istediğini ifade etti Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, esnaf ve sanatkarların emeklilik süresinin uzun olduğunu ve bu sürenin 9 bin günden 7 bin 200 güne düşürülmesi gerektiğini belirtirken, esnaf ve sanatkarların Sosyal Güvenlik Kurumu'nda norm birliği istediğini ifade etti.

Palandöken yaptığı yazılı açıklamada, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun norm birliği sağlamak amacıyla tek bir şemsiye altında toplandığını ama esnaf ve sanatkarların mağduriyetinin hala devam ettiğini kaydetti. Esnaf ve sanatkarların, satış yapar da para kazanırsa primlerini kendilerinin ödediğini kaydeden Palandöken, "Esnaf ve sanatkarın emekli olması için de 9 bin gün prim ödemesi gerekiyor. Norm birliği olacaksa prim sayısının 7 bin 200 güne indirilmesi gerekli. Aynı dengesizlik emekli maaşlarında da yaşanmaktadır. Uzun süre prim ödenmesine rağmen karşılığında en düşük emekli maaşını esnafımız almaktadır" dedi.

-"SAĞLIK, BORÇLA İLİŞKİLENDİRİLMEMELİ"-

Esnaf ve sanatkarlar olarak sağlık hizmeti alma konusunda kendilerine eşit davranılmadığına dikkat çeken Palandöken, şöyle devam etti:

"Diğer sigortalılarda olduğu gibi prim borcu olsa da sağlık hizmetinin verilmesi gerekli. Eğer 60 günden fazla prim borcu olduysa sağlık hizmetinden yararlanamıyor. Ama alamadığı hizmetin karşılığını ise faiziyle ödüyor. Prim borcunun tahsil edilmesi, sosyal güvenlik kurumlarının görevi olduğuna göre, sağlık hizmetlerinden yararlanma hakkı, prim borcu ile ilişkilendirilmemelidir."

Kadın esnaf ve sanatkarların da işçi kadın sigortalılarda olduğu gibi doğum borçlanması yapabilmelerine imkan sağlanmasını istediklerini anlatan Palandöken, kadın esnafın unutulmaması gerektiğini vurguladı. Kadın işçilere verilen doğum borçlanması hakkının kadın esnafa da verilmesi gerektiğini belirten Palandöken, "Şu an gündem olan çocuk başına verilmesi planlanan teşviklerden de tüm kesimler eşit olarak yararlanmalı ve esnaf- işçi ve memur ayrımı yapılmamalıdır" ifadelerini kullandı. - Ankara

Kaynak: ANKA / Güncel

Sosyal Güvenlik Kurumu Bendevi Palandöken Türkiye Tesk Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title