Haberler

Tesk Başkanı Palandöken: Emekli Esnafın Ödediği Yüzde 15'lik Sosyal Sigorta Destek Primi Kalkmalı

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, kendi hesabına çalışan veya emekli olan esnaf ve sanatkârların, sosyal güvenlik sistemi içinde en az miktarda emeklilik aylığı verilen kesimi oluşturduğunu belirterek, "Hatta emekli olup çalışmaya devam ederse yüzde 15 de Sosyal Güvenlik Destek primi ödüyor.

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, kendi hesabına çalışan veya emekli olan esnaf ve sanatkârların, sosyal güvenlik sistemi içinde en az miktarda emeklilik aylığı verilen kesimi oluşturduğunu belirterek, "Hatta emekli olup çalışmaya devam ederse yüzde 15 de Sosyal Güvenlik Destek primi ödüyor. En uzun süre sigorta primi ödeyen esnaf ve sanatkârımızın bu talepleri bütçeye ilave ve önemli bir yük de getirmeyecektir" dedi.

TESK Başkanı Palandöken yaptığı açıklamada, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'e esnaf ve sanatkârların sosyal güvenlik sorunlarına ilişkin ilettiği taleplerin önümüzdeki günlerde TBMM'ye geleceğini belirterek şunları söyledi:

"Öncelikle kadın esnaf ve sanatkârların doğum borçlanmasını, emekli esnafın ödediği yüzde 15 sosyal sigorta destek primi kalkmasını, 5510 sayılı Kanunun geçici 8.maddesi ile getirilen geriye dönük borçlanma için yeni bir hak verilmesini, oda kayıtlarının borçlanmada dikkate alınmasını ve 12 ay üzerinde borcu olanların sağlık sigorta borçlarının da silinmesi yönünde taleplerimizi bildirdik." Esnaf ve sanatkarların sigortalılıklarında ve bu sürelerde borçlanılmasında esnaf ve sanatkârlar oda kayıtlarının geçerli sayılması için düzenleme yapılacağını belirten Palandöken, "Sicile, Odaya veya her ikisine birden kayıtları bulunan üyelerin kayıtlarında eksiklikler olduğu için sigortalılıkları geçerli sayılmayanların yeni bir düzenleme ile oda ve sicil kayıtlarının dikkate alınarak geçerli sayılmasını talep ettik. Bu arada 12 ay ve üzeri borçlu olanların sağlık sigortası prim borçları da silinmelidir. Çünkü borcunu ödeyemeyen esnaf ve sanatkârımız bu dönemde sağlık hizmeti almamıştır. Alınmayan bir hizmet için bu bedelin kaldırılması gerekir" dedi.

-"KADIN ESNAF VE SANATKÂRA DOĞUM BORÇLANMASI"-

Bakanlık yetkilileri ile yapılan görüşmelerin olumlu geçtiğini, taleplerinin birçoğunun SGK kanun değişikliği ile TBMM gündemine geleceğini belirten Palandöken, "Taleplerimiz 4/a kapsamında (işçi statüsünde) çalışan sigortalı kadınlara tanınan borçlanma hakkının kadın esnaf ve sanatkârımıza da tanınmasıdır. Talebimiz iki defaya mahsus olmak üzere doğum tarihinden sonra 2 yıllık süreyi geçmemek kaydıyla hizmet akdine istinaden iş yerinde çalışmaması ve çocuğunun yaşaması şartıyla talepte bulunulan sürelerin borçlanılması imkânının 4/b'li (kendi nam ve hesabına bağımsız çalışan) kadın sigortalılarımıza da verilmesidir" ifadelerini kullandı.

Kaynak: ANKA / Güncel

Bendevi Palandöken Faruk Çelik Tesk Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title