Haberler

Tarihi Fatih Sultan Mehmed Camisi restore ediliyor -

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) tarafından Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da ilk inşa edilen tarihi Fatih Sultan Mehmed Camisi'nde (Careva Camisi) restorasyon çalışmaları başladı.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) tarafından Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da ilk inşa edilen tarihi Fatih Sultan Mehmed Camisi'nde (Careva Camisi) restorasyon çalışmaları başladı.

İsa bey İshakoviç tarafından 1457 yılında inşa edilen ve restorasyonu için TİKA'nın yaklaşık 2 milyon KM (1 milyon avro) ayıracağı Careva Camisi'nde, restorasyon çalışmalarının başlaması dolayısıyla mevlit programı düzenlendi.

Programa, TİKA Balkan ve Doğu Avrupa Müdürü Mahmut Çevik, Saraybosna Müftüsü Enes Lyevakoviç, Saraybosna Başimamı Ferid Dautoviç, Bosna Hersek'in eski Reis-ul Uleması Mustafa Ceriç ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Çevik, burada yaptığı açıklamada, tarihi caminin ülkenin en önemli ibdathanelerden biri olduğunu belirtti. TİKA'nın 540 yıl sonra caminin tamamını kapsayacak şekilde restorasyon çalışması yapacağını anlatan Çevik, ''Bu çalışma kapsamında caminin kubbesi, direkleri, iç ve dış restorasyonu, çevresi düzenlenecek, aynı zamanda elektrik, su ve kanalizasyon sistemleri yenilenecek. Kısacası, TİKA'nın yardımıyla bu cami yepyeni olacak" dedi.

Çevik, TİKA'nın daha önce de Maglay kentindeki Kurşunlu Cami, Banya Luka'daki Ferhadiye Cami, Vişegrad'daki Mehmed Paşa Sokoloviç Köprüsü gibi önemli eserlerde restorasyon çalışmaları yaptığını belirterek, bu eserlerin içerisinde yer alan camilerin İslam dünyasında birlik ve kardeşliğin bir simgesi olduğunu vurguladı.

Saraybosna Müftüsü Enes Lyevakoviç de dost ve kardeş Türkiye'ye ve halkına, TİKA'ya Bosna Hersek'e yaptıkları katkılarından dolayı teşekkür etti.

Restorasyon çalışmalarının yıl sonuna kadar bitirilmesi planlanan Careva Camisi 1457 yılında Saraybosna'nın kurucusu olan İsa bey İshakoviç tarafından inşa edildi.

Kaynak: AA / Güncel

Mahmut Çevik Saraybosna Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title