Haberler

Suriyeli Sığınmacıların Oy Kullanacağı İddiaları

Hatay Valisi Lekesiz: "İlimizde ve ülkemizde insani gerekçelerle geçici olarak misafir edilen Suriyelilerin, ne 30 Mart seçimlerinde ne de önümüzdeki diğer seçimlerde şu durumda oy kullanabilmeleri hukuken ve fiilen mümkün değildir"

Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, Suriyeli sığınmacıları seçmen olarak kaydedilip yerel seçimlerde oy vereceği iddialarına ilişkin "İlimizde ve ülkemizde, insani gerekçelerle geçici olarak misafir edilen Suriyelilerin, ne 30 Mart seçimlerinde ne de önümüzdeki diğer seçimlerde şu durumda oy kullanabilmeleri hukuken ve fiilen mümkün değildir" dedi.

Valilik binası toplantı salonunda yerel seçimler öncesi siyasi parti temsilcileriyle bir araya gelen Lekesiz, toplantı sonrası basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Bazı basın kuruluşlarında 30 Mart'ta yapılacak yerel seçimlerde Suriyelilerin de oy kullanacağına dair iddialar yer aldığına dikkati çeken Lekesiz, iddiaların asılsız olduğunu söyledi.

Suriyelilerin, Türkiye'de yapılacak hiç bir seçimde oy kullanabilmesinin hukuken ve fiilen mümkün olmadığını dile getiren Lekesiz, şöyle konuştu:

"İnsani gerekçelerle geçici olarak ilimizde ve ülkemizde misafir edilmekte olan Suriyelilerin, 30 Mart 2014'te yapılacak yerel seçimlerinde oy kullanabileceğini ilişkin zaman zaman değişik basın yayın organlarında iddialar yer almaktadır. Bildiğiniz gibi Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın seçme, seçilme ve siyasi faaliyette bulunma haklarına dair 67. maddesinde ve 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'un 6. maddesinde, '18 yaşını dolduran her Türk vatandaşı, seçme ve halk oylamasına katılma hakkına sahiptir' denilmektedir. Dolayısıyla konuyla ve anayasamızla ilgili kanun hükümleri, Türk vatandaşı olmayı ve 18 yaşını tamamlamayı şart koşmaktadır. İlimizde ve ülkemizde insani gerekçelerle geçici olarak misafir edilen Suriyelilerin, ne 30 Mart seçimlerinde ne de önümüzdeki diğer seçimlerde şu durumda oy kullanabilmeleri hukuken ve fiilen mümkün değildir."

Toplantıda, yerel seçimlerde alınması gereken tüm tedbirleri, siyasi parti temsilcileriyle paylaştıklarını belirten Lekesiz, seçimin demokratik bir olgunlukla, şölen havasında geçmesi, kentte yüzyıllardır var olan sevgi, barış ve hoşgörü kültürüne uygun bir seçim yarışının gerçekleşmesi için yapılması gereken konuların da görüşüldüğünü kaydetti. - Hatay

Kaynak: AA / Güncel

Mehmet Celalettin Lekesiz Celalettin Lekesiz Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title